Na een periode van stilte rondom Orange Skyline is er weer een nieuwe single. Met Shine On maakt de groep zijn rentree. Een paar dagen voor het uitkomen spraken wij met de band. Het samenkomen is geen probleem want de broers zijn elkaars buren. Zanger Stefan heeft het gevoel dat er weer wat aan het broeien is. “De belofte van het voorjaar hangt in de lucht. Het wordt weer warmer, mensen gaan weer een beetje de straat op, en wij hebben toevallig een track die uit gaat komen.”

De band

Orange Skyline won in 2013 de POPgroningen Talent Award en heeft sindsdien grote stappen gemaakt. De rockband won een Edison Award, speelde op festivals als Concert at Sea, Eurosonic Noorderslag, bij De Wereld Draait Door, en stond in het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome. In 2017 kwam het debuutalbum Things That I Hide uit, een jaar later volgde de single Out of the Blue en daarna werd het een tijdje redelijk stil rondom de band.

Vroege lockdown

“Wij zaten al in lockdown voordat het hip werd!” grapt de band. Twee jaar geleden verdween Orange Skyline tijdelijk van de radar. Het stapje terug was geen bewuste keuze van de band maar meer een samenkomst van omstandigheden. Deze tijd heeft Orange Skyline niet stil gezeten. “Wij zijn alleen maar druk bezig geweest. Dat is het grappige. Mensen denken altijd dat je het druk hebt als je bezig bent met optreden. Maar eigenlijk gaat de meeste tijd in de dingen achter de schermen zitten.” Naast het schrijven van nieuw materiaal is er goed nagedacht over de sound. Een organisch proces volgens de heren. “Ik denk dat we de afgelopen twee jaar ons plekje goed hebben gevonden, waar we qua sound willen zitten.”

De band kijkt hierbij terug naar het opnameproces van hun debuutalbum. “Voor onze ontwikkeling is het heel erg goed geweest dat we die plaat hebben gemaakt.” De groep zat voor het eerst vier weken lang in een studio met allerlei speelgoed om nieuwe sounds mee te verkennen. “Nu we die plaat hebben gemaakt weten we heel goed wat we tof vinden. Ik denk dat het belangrijk is dat je bij elke plaat gewoon doet wat je tof vindt. Dat is op die plaat heel erg te horen.” Al die nieuwe kennis heeft de band meegenomen naar hun nieuwe muziek. Die muziek zal echter ook een nieuwe Orange Skyline met zich meebrengen. “Ik denk dat het goed is dat je nooit stilstaat. Het is belangrijk om door te gaan.”

Jongensdromen

De heren kondigden begin deze maand aan nieuws te hebben. “Wij kregen daarna een hoop bezorgde berichten van mensen die dachten dat we een Daft Punkje zouden doen.” Voor de lezer die het gemist heeft, die zijn uit elkaar.  Orange Skyline bracht echter goed nieuws: een platendeal bij Sony. “Onze droom was altijd al om naar zo’n groot label te gaan, gewoon om te laten zien dat we dit gaan rocken.” Waar voor de meeste muzikanten het afgelopen jaar in de soep is gelopen door corona, is Orange Skyline een van de weinige bands die er sterker uitkomt.

Eén van de voordelen van het horen bij een groot label als Sony is het opnemen in een goede studio. “Door in Wisseloord nieuwe muziek op te nemen werd de drive bij iedereen net iets meer getriggerd omdat het een soort jongensdroom was. Je wilt bewijzen dat je het kunt.” Voorgaand aan Orange Skyline hebben vroeger ook Mick Jagger en Elton John opgenomen in de Wisseloord studio. De band had met JB Meijers als producer dan ook niet een van de minste namen. “Dan heb je ook zoiets van, ik zal nu ook even wat laten zien ofzo. Dat is misschien ook wel een beetje dat competitieve van ons.”

Shine On

Naast het goede nieuws van de platendeal bij Sony, komt de band ook met een nieuwe single genaamd Shine on. De echte party/rocktrack mengt invloeden van The Rolling Stones en '70s glamrock band T. Rex en neemt je mee op een nachtelijke wandeling. Het lied is geschreven samen met JB Meijers. “De titel Shine On was een die we al heel lang is ons hoofd hadden. Ik denk dat ik hem oorspronkelijk heb gehaald uit Instant Karma van John Lennon”, aldus zanger Stefan van der Wielen.

Een deel van de tekst is ontstaan na een avondje in kroeg De Koe in Amsterdam. “In de kroeg hebben we het gehad over Leonard Cohen. Terwijl ik dronken terug naar huis liep heb ik Bob Dylan geluisterd. Toen ik wakker werd zag ik dat er een soort Dylan-achtige lyric lag met allemaal verwijzingen naar Leonard Cohen-nummers.” De oplettende luisteraar zal deze in het tweede couplet van de single kunnen horen.

De band wilde binnen het idioom rock ’n roll track schrijven. “Shine On was eigenlijk de eerste track waarmee we begonnen aan een heleboel tracks die we hebben geschreven. Dit was een soort katalysator en die energie probeerden we ook meteen vast te leggen in die track. Daarom denk ik ook dat het zo’n goede single is.”

De toekomst van Orange Skyline

Betekent dit dat er nog meer nieuwe releases aan gaan komen? “Abso-fucking-lutely”, antwoordt de band zelfverzekerd. De heren vertellen dat ze niet van plan zijn het publiek weer een aantal jaar op een nieuwe release te laten wachten. Integendeel zelfs. “We gaan precies dat punt proberen aan te raken dat je ons nog net niet zat bent. Er komt lekker veel nieuws aan”. De band wil een basis leggen waarmee ze de komende jaren door kunnen blijven gaan.

Ook hebben de heren ontzettend veel zin om weer live te kunnen spelen. “We dromen nergens anders over en denken er heel veel over na. Maar dat zijn op dit moment natuurlijk wat onrealistische dingen. We zouden dolgraag weer in Groningen spelen bijvoorbeeld.” De band denkt de draad makkelijk weer op te pakken na de stilte van twee jaar. “Wij als band hebben altijd doorgespeeld. Dus het is niet zo dat we van scratch beginnen. Het is alleen zo dat er dan weer voor het eerst publiek bij is.”

De band heeft op een goeie reset knop kunnen drukken en is klaar om er weer volop voor te gaan. “Concrete plannen waar we wel met enige zekerheid iets over kunnen zeggen is om van 2021 een jaar te maken waarin wij niet meer weg te denken zijn.”