Net als het vorige jaar was het qua concerten geen vetpot. Desondanks wisten we als 3voor12 Groningen toch nog een paar mooie concerten en festivals mee te pakken. Misschien omdat de concerten zo zeldzaam zijn geweest, zijn die momenten extra waardevol. En hoewel het nog onzeker is wat de toekomst gaat brengen, kunnen we één ding van 2021 zeggen: gelukkig hebben we de foto's nog. Onze fotografen Jan Lenting, Melissa van Koldam, Harold Zijp en Donald van Tol lichten hun favoriete foto's van het afgelopen jaar toe.

De favorieten van Harold Zijp

Rock and roll in 2021; het was een beetje behelpen. Natuurlijk: bands als The Heck en Personal Trainer deden met veel passie hun best om tijdens de zitconcerten het vuurtje brandende te houden. Toch voelde dat ergens als een substituut. 

En toen was er opeens eind september het Zwemfest festival. Na maanden van onthouding werden de restricties even opgeheven en kon er tomeloos gerockt worden. En dat wilden ze weten in Vera. Queen's Pleasure zorgde er voor wilde taferelen in de Grote Zaal.

Dat werd even later nog eens dunnetjes over gedaan tijdens Vicefest in de Oosterpoort waar behalve lokale trots The Vices vooral het Britse Bad Nerves de boel aan de gang bracht. Ook de metalavond in Vera met Suffering Quota, The Flesh en Onhou zorgde voor een broodnodige portie gitaargeweld. En toen werd het weer stil. Maar... we'll be back!

Queen's Pleasure - Zwemfest 2021

Suffering Quota - Vera Downstage 2021

Bad Nerves - Vicefest 2021

De favorieten van Jan Lenting

Wat concerten betreft was het, op een korte periode na, weer een jaar om snel te vergeten. 

Zaterdag 5 juni konden we eindelijk weer los met The Heck in Vera. Een concert dat oorspronkelijk gepland stond voor 17 oktober een jaar eerder. Ook Meadowlake kon eindelijk hun nieuwe album presenteren. 

Een hoogtepunt was de Magical Rollercoaster Live Experience Show van Inge van Calkar. De clubtour was inmiddels zo vaak uitgesteld dat die was uitgegroeid tot een complete show met danseressen.

Eind september kon er dan eindelijk weer gedanst worden. Met o.a. concerten van CUT_ en Froukje in Simplon. 

CUT_

Meadowlake

Inge van Calkar

De favorieten van Donald van Tol

Ook in het tweede Coronajaar was het armoe troef wat betreft live-muziek. Er waren nauwelijks concerten. Als pleister op de wonde waren er een aantal alternatieven. Zo speelde de bekendste straatmuzikant van Groningen (Moti) een liedje in zijn huiskamer speciaal voor de interviewer en de fotograaf van 3voor12. En we hoorden we de beste straatmuzikant van Groningen (JR Bathoorn) zijn zwierige muziek spelen op de hoek van de vismarkt. 

De vuigste programmeur van Groningen (Steven van Calcar) toonde ons zijn platenkast in zijn huis vol punk-parafernalia. En tussen alle lockdowns door waren er dan tóch een paar concerten. DeWolff speelde in het voorjaar de blaren op de vingers voor een zaal vol zittende concertgangers. En op de valreep van de december-lockdown mocht het publiek dan tóch even helemaal los bij de albumpresentatie van Dope D.O.D. En toen…was alles weer dicht. Gelukkig komt alles goed in 2022.

JR Bathoorn - Vismarkt 2021

Steven van Calcar 2021

DeWolff Oosterpoort 2021

Publiek bij Dope D.O.D. 2021

De favorieten van Melissa Koldam

Afgelopen zomer mocht er weer wat meer, weliswaar op 1,5 meter afstand, maar dat mocht de pret niet drukken tijdens het Terug Naar Het Begin-festival. Een festival waar muziek, dans, theater en kunst samenkomen. Zo kon je o.a. met Tim Knol mee op wandeltocht en werd je midden in een weiland getrakteerd op een paar mooie liedjes. En dan was daar Vicefest. Vorig jaar nog op 1,5 meter, maar dit jaar kon het helemaal los. En dat gebeurde dan ook. Lekker zweten bij 4B2M in de kelder van de Oosterpoort, en natuurlijk sloten The Vices het festival af.

Als er één naam was waar je muzikaal niet omheen kon dit jaar, dan was het wel Froukje. Concert na concert verkocht ze uit, maar ik had het geluk haar te kunnen fotograferen in Simplon. Deze foto maakte ik toen ze haar op dat moment nog niet uitgebrachte nummer Een teken ten gehore bracht. De zaal was doodstil, het was een mooie afwisseling op alle andere nummers.

Als laatste wil ik het concert van Duncan Laurence in de Oosterpoort uitlichten. Het licht was echt prachtig en de muziek zeker ook. Wat kan die man zingen.

4BM2 - Vicefest 2021

Froukje - Simplon 2021

The Vices - Vicefest 2021

Duncan Laurence - Oosterpoort 2021