Het heeft even geduurd maar ondanks de 'coronastop' komt de finale van de POPgroningen Talent Award 2020 in zicht. Op 14 november zullen vier acts strijden om de felbegeerde titel. In aanloop naar de finale stelt 3voor12 Groningen je voor aan de finalisten. Deze week: YLVALIE.

Wie zijn jullie?
“YLVALIE, dat is ook mijn eigen naam. Ik word een singer-songwriter genoemd. En ik heb tot mijn versterking de band. In de voorronde speelde ik ook met band maar in een iets meer akoestische setting zonder drums. Dat was heel bewust akoestisch gedaan, maar uiteindelijk wilde ik toch echt een band-band. Dat geeft ook meer energie.”

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
“Drie weken voor de halve finale is de huidige band samengesteld. De band is onder andere samengesteld door (oud-)studiegenoten van de opleiding Kunst & Multimedia en de Academie voor Popcultuur.”

Hoe omschrijven jullie je sound?
"De coaches van de POPgroningen Talent Award zeiden dat ik er wel Americana bij mag zeggen. Zelf omschrijf ik het als singer-songwriter met blues invloeden. Een beetje pop, blues, soul… Dat soort dingen.”

Wie of wat inspireert jullie muziek?
“Ik heb niet per se één held of heldin, zoals gitaristen die vaak Jimi Hendrix hebben. Ik hou gewoon heel erg van de jaren 60/70-muziek. Qua zang ben ik heel erg onder de indruk van Aretha Franklin. Qua sound vind ik Amy Winehouse helemaal te gek. Ook qua teksten begrijp ik haar heel erg goed.”

Hebben jullie een boodschap in jullie muziek?
“Nee, eigenlijk niet. Het is gewoon hoe ik mij op het moment van het schrijven van een nummer voel. Het nummer waar ik mee begon, For who you are, ging over een vluchteling. Ik had hem geschreven nadat ik een documentaire had gezien over hoe het allemaal ging op die stranden toen. Mensen gaven al hun geld aan zwemvesten die voor 1000 euro werden verkocht zodat ze konden blijven leven. Ik kwam zelf onverwachts in aanraking met een jongen uit Syrië die was gevlucht. Hij had alles verloren maar was de meest positieve persoon die ik ken. Hij vond alles geweldig en mooi en pakte alles aan. Als ik dit nummer zing, dan zie ik hem voor me. Ik heb ook wel wat nummers over de liefde, dat is natuurlijk heel persoonlijk. En Don’t try me, daar haal ik zelf heel veel kracht uit: ‘Je kan mij niet uit de weg vegen, ik ga gewoon door.’ Het is vooral heel veel emotie van het moment.”

Wat zijn tot nu toe jullie hoogtepunten als band?
“De EP-release van 2017. Dat heb ik zelf allemaal geregeld en georganiseerd. Dat had ik nog nooit eerder gedaan en daar ben ik heel erg trots op. Ik heb ook met het nummer For who you are in de Oosterpoort mogen staan met een deel van het Noord Nederlands Orkest. Dat was heel gaaf. En natuurlijk is het naar de finale gaan van de POPgroningen Talent Award een hoogtepunt. Dat geeft mij ook wel een boost.”

Hoe gaan jullie je voorbereiden op de finale?
“Repeteren, repeteren, repeteren… Natuurlijk gaan we eerst even samenkomen in ontspannen sfeer en overleggen over hoe iedereen het voor zich ziet. Ideeën uitwisselen en kijken of we er iets vets van kunnen maken. De feedback die we van de coaches hebben gekregen willen we ook toepassen. Zo kunnen we de nummers bijvoorbeeld soepeler in elkaar over laten lopen, zonder dat het ineens stil valt. We moeten goed nadenken over wat we willen uitstralen en ons daar goed op focussen.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Met corona vind ik het sowieso wat lastig allemaal. Het liefst zou ik natuurlijk zo veel mogelijk willen spelen en opnemen. Het is even kijken op wat voor manier dat haalbaar is. Maar dat is natuurlijk heel veel ondervinden, uitproberen en doen. En er gewoon voor gaan. Ik hoop volgend jaar nieuw materiaal uit te kunnen brengen. Maar dat ligt nog niet vast op de planning.”


YLVALIE speelt op 14 november in de finale van de POPgroningen Talent Award in Vera.