Het heeft even geduurd maar ondanks de 'coronastop' komt de finale van de POPgroningen Talent Award 2020 in zicht. Op 14 november zullen vier acts strijden om de felbegeerde titel. In aanloop naar de finale stelt 3voor12 Groningen je voor aan de finalisten. Deze week: Jonathan Rhodes.

Wie zijn jullie?
“Mijn naam is Jonathan en ik sta op het podium met Daniël (elektrische gitaar), Anne (bas en contrabas) en Pandu (drums). We wonen allemaal in Groningen of op elektrische fietsafstand van de stad."

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
“Ik ben begonnen als soloartiest en heb veel in huiskamers gespeeld. Op de achtergrond ben ik bezig geweest om een band samen te stellen. Daniël en ik kennen elkaar al heel lang. We kwamen elkaar in het muzikale circuit vaak tegen maar hadden nog nooit samen gespeeld. Daarna is er altijd nog wat contact gebleven. Uiteindelijk heb ik Daniël wat demo's gestuurd en gevraagd wat hij van mijn liedjes vond. Daniël was razend enthousiast. Hierna zijn we samen een kop koffie gaan drinken om te kijken waar we met de liedjes heen wilden. Van het een kwam het ander en nu speelt Jonathan Rhodes als band.” 

Hoe omschrijven jullie je sound?
“Americana met een rauw randje. De liedjes hebben teksten die ergens over gaan en die je meenemen in een verhaal dat je kan raken. Omlijst door fijne muziek.”

Wie of wat inspireert jullie muziek?
“Bij POPgroningen werd ik aangekondigd als de Groningse Jason Isbell en dat vond ik wel heel mooi. Hij is voor mij zeker een inspirator. Ook de (net overleden) Justin Townes Earle vind ik prachtig. Wat die twee gemeen hebben is dat ze over het leven schrijven zoals ze het zien en zelf vaak hebben meegemaakt. Door meer te lezen over hun achtergrond komt de muziek nog meer tot leven. Voor mij is muziek dan ook veel meer dan alleen 'muziek'. Ik hou van verhalen.

Daarnaast ben ik groot fan van Paul Simon. Die is inmiddels met pensioen, ik had het geluk bij zijn afscheidstournee te zijn. Ik ken eigenlijk niemand die zo goed verhalen kan vertellen in creatieve teksten en zichzelf ook muzikaal steeds opnieuw is blijven uitvinden. Dat vind ik ontzettend knap."

Hebben jullie een boodschap in jullie muziek?
“We hebben niet een boodschap die we duidelijk willen communiceren. Wij zijn allemaal wel mensen die nadenken en zoeken naar de zin van het leven. Vooral het zoeken komt in de liedjes terug. Daar zit wel vaak een boodschap of een ontdekking in, maar het is niet in de eerste plaats ons doel om de luisteraar te beïnvloeden.”

Wat zijn tot nu toe jullie hoogtepunten als band?
“Natuurlijk finalist zijn van POPgroningen Talent Award 2020. We zijn afgelopen februari als band begonnen en de eerste show die wij speelden was in de voorronde van de POPgroningen Talent Award. Daarna kwam een coronastop. Inmiddels hebben we nog wat vette optredens gehad zoals op het Bommen Berend Festival in het Forum. Dat was op alle vlakken te gek: een hele mooie zaal, het publiek, goed geluid en een goeie show. Ook andere vette bands zoals Judy Blank en The Vices speelden daar. In ons korte bestaan voelden we ons erg vereerd om daar te mogen spelen.”

Hoe gaan jullie je voorbereiden op de finale?
“We gaan ons nog meer richten op hoe wij onze show kunnen neerzetten als een ervaring. Dat is onze take away van de halve finale. Muzikaal gezien, maar ook qua aankleding en setlist. We gaan kijken hoe we net dat beetje extra ervaring kunnen geven. Voor de rest gaan we chillen.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“We hebben dit jaar twee singles uitgebracht en we hebben een paar klaarstaan die we tussen nu en kerst ook hopen uit te brengen. We zijn ook druk bezig om voor het nieuwe jaar wat shows te regelen. Dat is rond deze tijd alleen een beetje moeilijk. Shout-out naar alle bookers. Ook zijn we erover aan het nadenken om in het eerste halfjaar van 2021 een plaat uit te brengen. We zijn nog aan het kijken hoe we dit allemaal willen gaan doen. Daarnaast zijn we bezig met The Sweden Tapes…”


Jonathan Rhodes speelt op 14 november in de finale van de POPgroningen Talent Award in Vera.