Het heeft even geduurd maar ondanks de 'coronastop' komt de finale van de POPgroningen Talent Award 2020 in zicht. Op 14 november zullen vier acts strijden om de felbegeerde titel. In aanloop naar de finale stelt 3voor12 Groningen je voor aan de finalisten. Deze week: Breakpoint Nine.

Wie zijn jullie?
“Wij zijn Breakpoint Nine, bestaande uit zanger Matthias, drummer Ywe, gitarist Siger en bassist Michiel. We spelen al héél lang samen. We zijn vier vrienden die naast de band ook nog veel andere dingen samendoen.”

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
“Een deel van de band speelde al eerder met elkaar in de vorige band Awake die ondertussen bij de geschiedenis van Groningen hoort. Na dat tijdperk zijn we met zijn drieën door blijven spelen als drie vrienden. Tot een jaar of 3 geleden, toen hadden we iets van ‘ja, muzikaal gezien harstikke tof, maar we hebben een zanger nodig’. We hadden niet alleen een zanger nodig, maar echt een goeie frontman. Zo kwamen wij Matthias via muzikantenbank tegen. Het klikte gelijk goed. Hij ging mee repeteren en van het een kwam het ander en sindsdien zijn we een rockend kwartetje.”

Hoe omschrijven jullie je sound?
“Hardrock: ‘If it is too loud, you are too old’. We maken stevige muziek die lekker in de oren moet klinken. De muziek moet toegankelijk zijn en mensen moeten met de maat mee kunnen bewegen. We hebben allemaal hele verschillende muzikale invloeden en we hebben in allerlei verschillende bands gespeeld: van Folk tot in klassieke orkesten. Maar als puntje bij paaltje komt spelen we hardrock waarop het publiek moet kunnen headbangen.

Wie of wat inspireert jullie muziek?
“Goede muziek! Als je wat bands wilt horen: In Flames, Motörhead, Iron Maiden en Volbeat. Zangtechnisch Soilwork. Maar uiteindelijk zijn wij zelf onze grootste inspiratie. We lopen al een behoorlijke tijd mee in de muziekscene van Groningen. We hebben allemaal een behoorlijk arsenaal aan leuke riffjes die we mee de oefenruimte in kunnen nemen. Ook schrijven we alle muziek samen. Van de eerste riff tot aan het slot van een nummer.”

Hebben jullie een boodschap in jullie muziek?
“De teksten schrijf ik (Matthias) alleen en zijn meestal autobiografisch. Alle teksten hebben een zin of bedoeling. Waar ik heel erg van hou is dat mensen mijn teksten op meerdere manieren kunnen interpreteren. Over onze single #NO (waar ook mondkapjes van gemaakt zijn) heb ik meerdere interpretaties gelezen. Een Amerikaans magazine heeft hem in een recensie zelfs op de Black Lives Matter situatie in de VS weten te interpreteren. Dat is nooit de bedoeling van de tekst geweest, maar ik vind het heel cool dat iemand zijn eigen kijk hier op kan geven.”

Wat zijn tot nu toe jullie hoogtepunten als band?
“Onze EP #NO die we in Zwolle bij Guido Aalbers hebben opgenomen. Wij hebben meerdere EP’s naar reviewers in onder andere de VS gestuurd en hier lovende recensies over gekregen. Om even het magazine Gods of Rock te quoten: ‘If you like face-melting riffs and dudes that sound like they've been gargling broken glass for breakfast, you'll love this one.’ Ook staan we op de Gods of Thunder cd."

Vorig jaar hebben we op StahlWolle, een furfest in Limburg, gespeeld. Dat was te gek. Dat zijn mensen die zich verkleden als knuffels en die er een metal-avond van weten te maken. We hebben er 5 uur voor moeten rijden, maar het publiek ging zo tekeer. Het was echt geweldig. Ze hebben ons gevraagd om dit jaar terug te komen maar dat is helaas door corona afgezegd. Dat is eigenlijk ook een klein beetje een dieptepuntje. We hadden voor dit jaar een behoorlijk volle agenda met optredens. Mensen begonnen ons als band eindelijk te vinden in plaats van dat we zelf naar optredens moesten zoeken. Maar er zijn een hoop optredens die niet door konden gaan door corona. En het klinkt super cliché, maar de halve finale van de POPgroningen Talent Award was ook voor ons echt een hoogtepunt. We hebben na 8 maanden eindelijk weer 20 minuten kunnen knallen. Het was zo’n lekkere adrenaline rush. We kijken nu al uit naar het eindfeest op 14 november. Al zal er helaas geen publiek in Vera staan.”

Hoe gaan jullie je voorbereiden op de finale?
“We hebben onze show van tevoren goed in elkaar gezet. We hebben ook goed met onze coach Harmen Ridderbos gekeken naar de verbeterpunten. De hele show tijdens de halve finale is opgenomen. Deze kunnen we terugkijken om kritisch te zijn op wat we beter kunnen doen. We hebben ook een paar nieuwe ideeën om de show wat vetter te maken. Maar die houden we nog even geheim.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“De wereld veroveren hè! Maar we willen vooral heel veel lol hebben. Het was te gek om tijdens de halve finale weer op het podium te staan, maar je mist het publiek echt. We weten dat het de komende tijd vooral live streamen is. En daar zijn we over aan het nadenken. Je show wordt net even wat anders dan met publiek voor je. De camera is nu je publiek, dat realiseren we en daar spelen we op in. 1 november worden we ook één uur lang uitgezonden op het virtuele Breaking Bands festival dat via Facebook live te volgen zal zijn. Nu met corona zijn we ons ervan bewust dat muziek niet alleen bestaat binnen je eigen grenzen, maar vooral ook online wordt gedaan. Social media maakt toch dat alle grenzen worden opengezet voor je muziek. Daar proberen we aan mee te doen. Je krijgt vanuit allerlei rare en toffe plaatsen reactie."

Breakpoint Nine speelt op 14 november tijdens de finale van de POPgroningen Talent Award in Vera.