Het gruwelijke, Nederlandstalige postpunk duo Cashmyra is een mysterie voor velen. Wie zit er achter zinnen als ‘ik droom nog steeds over jouw organen’ en de obsessieve liefdesliedjes? En wat kunnen we verwachten van het nieuwe album ‘Moreel Verwerpelijk’?

Het begin was roerig, daar zijn Cashmyra en Djai-Mac Wolthof het over eens. "Mijn eerste EP was een visitekaartje voor muzikanten die ik eventueel wilde gaan uitnodigen", vertelt Cashmyra.

"Ik wilde iets meer gas geven, het gitaargeluid uitbreiden. Toen ik hierheen verhuisde had ik voor een optreden een invaldrummer nodig. Djai-Mac viel toen voor hem in, en dat beviel zo goed dat hij gebleven is." Maar nu, met een nieuw album onderweg, lijkt het alsof ze klaar zijn om de wereld te veroveren. Dat zijn echter niet de ambities van dit goed op elkaar ingestelde duo. Terwijl ze tegenover me zitten, beide met een kop gemberthee, kijken ze elkaar bevestigend aan en vertellen ze over hoe ze zichzelf in de toekomst zien.  

"In de nabije toekomst spelen we het liefst vijftien shows na het uitbrengen van het album, maar dat zit er nu gewoon niet in. Livestreams zijn we nu allemaal wel zat. We zijn bezig met een expositie voor de releaseshow in Simplon, met wat insights in het album, om het interdisciplinaire karakter van onze muziek te laten zien", vertelt Djai-Mac. "Ja, we doen namelijk veel zelf: de persfoto hebben we zelf gemaakt, met camera op timer, maar ook de album artwork,  video’s, webshop en andere promo maken we zelf. Die kant van de muziek willen we ook belichten" ,voegt Cashmyra eraan toe. Door de nieuwe maatregelen kan helaas ook de releaseshow in Simplon niet doorgaan, maar er is geen twijfel over mogelijk dat ze creatieve alternatieven zullen vinden, zoals de webshop die ze nu al hebben, waar je het nieuwe album kan kopen, maar ook T-shirts en zelfgemaakte collages. "Wij willen gewoon spelen! Ook in je woonkamer!", roepen ze me toe.

Ik vraag naar de plannen en ambities voor de wat verdere toekomst, waarop Djai-Mac eerst lachend oppert dat hij naar Mars wil. "Ik wil nog graag als voorprogramma mee met een vette band op tour door Duitsland. In Nederland ben je vrij snel uitgetourd, maar ik heb geen Ziggo Dome ambities. Daar is onze muziek niet voor. Dat moet in een klein, vies, zweterig zaaltje", zegt Cashmyra overtuigend. Hoe ze dit gaan bereiken, hebben ze duidelijk voor ogen. "Mensen willen te hard gaan, en daardoor kappen ze te vroeg. Maar voordeel is; als 90 procent om je heen kapt, behoor jij tot de 10 procent die doorgaat", vertelt Djai-Mac. Maar naast hun doorzettingsvermogen is hun grootste kracht misschien hetgeen wat tegelijkertijd in hun nadeel werkt: eigenheid. "Wat mij het meeste gebracht heeft, is mijn eigen muziek volgen en me realiseren dat dat niet per se op 3fm gaat komen, maar dat er wel een publiek voor is. Je valt op als je niet het tiende rockbandje bent."

Vorige week kwam het nieuwe album Moreel Verwerpelijk uit, waar we op gewacht hebben. Over de titel van het album vertellen ze dat het een keurmerk is dat mensen vanuit hun eigen denkbeeld ergens aan toeschrijven. "Er zijn mensen die mij en mijn levensstijl en muziek moreel verwerpelijk vinden, maar boeie, dat omarm ik gewoon", zegt Cashmyra lachend.

"Misschien vind je het niets, maar dit is wel wat wij maken. Wen er maar aan. Misschien wil je wegkijken, maar uiteindelijk kijk je toch", verkondigd Djai-Mac trots.

Door de muziek van Cashmyra loopt een bloederige rode draad. De inspiratie voor haar teksten, haalt Cashmyra uit gesprekken, films en boeken. De dingen om haar heen gebruikt ze om haar interne gevoel te vergroten. "Ik zoek menselijkheid in monsters en andersom. Bij mezelf en bij anderen. Stiekeme verwijzingen vind ik leuk: zoals Tarantino in zijn film naar andere films verwijst, vind ik dat leuk om in mijn teksten te doen."

Na een interessant gesprek ben ik eruit dat er achter Cashmyra een hard en goed samenwerkend duo schuilt, dat graag de touwtjes in eigen handen heeft, maar vooral graag zo veel mogelijk op het podium staat. Provoceren doen ze niet bewust, maar het monsterlijke wakker maken in voorzichtig dansend publiek, vinden ze stiekem heerlijk.

Wij zijn klaar voor het nieuwe album, en terwijl wij ons verheugen op de eerstvolgende liveshow, blijft Cashmyra nog even dromen over onze organen.