Het heeft even geduurd, maar ondanks de 'coronastop' komt de finale van de POPgroningen Talent Award 2020 in zicht. Op 12 december zullen vier acts strijden om de felbegeerde titel. In aanloop naar de finale stelt 3voor12 groningen je voor aan de finalisten. Deze week: Mind Fuji.

Wie zijn jullie?
“Wij zijn Mind Fuji, een band uit Groningen. Het hoofddoel van onze muziek is om mensen mee te nemen in onze droomwereld: natuurlijk, botanisch, dromerig en zweverig.”

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
“Mirte en ik (Mila) kennen elkaar van de middelbare school en hadden al eerder een bandje. Seto en Ben heb ik allebei via LOFT in Vera leren kennen. Daarom is het ook leuk dat de finale in Vera is. Onze laatste show in Vera was echt amazeballs! Seto zag ik op Instagram gitaar spelen, daarop heb ik hem gevraagd of hij zin had om in onze band te spelen. Seto introduceerde Ben later als drummer. En sinds kort speelt Jan, de saxofonist, af en toe met ons mee (zoals in de halve finale van de POPgroningen Talent Award).”

Hoe omschrijven jullie de sound van Mind Fuji?
“We zijn een combinatie van allemaal verschillende genres. We gaan steeds meer de jazz kant op, maar ook triphop, dreampop en neo-soul zou je kunnen noemen. Sommige noemen het drum- ‘n’-bass. We proberen mensen mee te trekken in onze vibe aan de hand botanische sferen. Wij houden wel van variatie. Soms zijn we erg 'ambient' bezig, maar soms willen we gewoon iets luids doen. Het gaat om met wat voor energie we een jam binnen komen. Dat ligt vaak aan het verloop van onze dag. We horen l vaak van mensen dat wij anders zijn dan andere bands; in Nederland bestaat 'ons genre' nog niet echt. De standaard structuur die veel popnummers kenmerkt, hebben wij zo veel mogelijk losgelaten.”

Wie of wat inspireert jullie muziek?
“Dat is eigenlijk net zo breed als de genres die we eerder noemden. Als we één artiest zouden moeten noemen; Erykah Badu. We hebben ons ook  heel lang laten inspireren door Altin Gün, maar die invloed heb je nooit echt teruggehoord. Daarnaast, houden we ook van Yussef Kamaal en dat soort jazzy drumgekte.

Heeft jullie muziek een boodschap?
“We zijn wel heel erg bezig met waar de wereld heen gaat qua milieu en natuur, daar gaan wel veel teksten over. Een paar van onze nummers, zoals Ganges en Deep Wide Blue, proberen de pracht van de zee en India te laten zien. Dat is wel wat ik als leadzanger meeneem in mijn teksten. Verder willen we vooral proberen mensen hun zorgen te laten vergeten. Soms schrijf ik ook wel over hele gekke droomwerelden, het gaat eigenlijk alle kanten op. Wij willen ook laten zien dat het tof is om iets nieuws te doen, want er zijn genoeg mensen die precies hetzelfde maken. Het is ook wel eens voorgekomen dat we iets aan het schrijven waren wat eigenlijk helemaal niet logisch was qua liedstructuur. Maar whatever, het voelt goed zoals het is dus we houden het zo. Die houding is iets dat we meer zouden willen zien en het is fijn dat we met Mind Fuji op die manier kunnen werken."

Wat zijn tot nu toe de hoogtepunten van Mind Fuji?
“Het spelen in Grand Theater was heel vet. Tijdens ons nummer Deep Wide Blue waren er prachtige beelden van de diepzeewereld te zien. We voelden dat het publiek aandachtig zat te luisteren en werd ingepakt. Een ander hoogtepunt was spelen in Vera Downstage. Dat was het moment dat onze sfeer en bedoeling het meeste overkwam bij het publiek. Het publiek gaf ons superveel energie, omdat alles perfect samenviel. Ook Vicefest in de Oosterpoort was sick, daar was het geluid echt 'master'."

Hoe gaan jullie je voorbereiden op de finale?
"We gaan sowieso bezig met nieuwe nummers maken, wij zijn volop aan het jammen. Omdat we steeds beter op elkaar afgestemd zijn, weten we nu wat tijdens het schrijfproces voor ons werkt. Verder, willen wij ook meer dansbare muziek gaan maken. Onze dromerige sfeer willen we zeker behouden, maar dansbaar vinden we ook vet. Wij merkten ook wel dat zulke nummers het meeste werken bij het publiek."

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Lowlands. Ergens tussen de planten. Maar misschien passen we dan beter op Down The Rabbit Hole, want dat is meer in het bos hè? Sowieso ergens in het buitenland optreden waar het warm is. We willen graag gevarieerde dingen doen, mensen in slaap spelen ofzo. Met betrekking tot concrete toekomstplannen: we willen gaan opnemen en  veel meer samenwerkingen gaan doen met visuele kunstenaars. Op dit moment zijn wij nu vooral bezig met het creatieve beeld en we gaan vette dingen doen om onze sfeer nog duidelijker te maken. In de toekomst zouden we graag willen optreden in onze droomwereld, mensen kunnen via een VR-bril of een pilletje in ons hoofd kunnen kijken tijdens een optreden. Ook gaan we livestreamen vanaf Mars naar de rest van het universum.”

Mind Fuji speelt op 12 december tijdens de finale van de POPgroningen Talent Award in Vera.