#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic: de samenvatting!

Bijzondere antwoorden, leuke weetjes en de plannen voor 2017

Tekst: Saskia Evers Foto's: Jan Westerhof, Floris Duijn, André Eggens, Jan Lenting, Harold Zijp en Donald van Tol ,

Inmiddels hebben we nagenoeg alle acts aan je voorgesteld die in 2017 op Grunnsonic staan. We weten hoe ze zijn ontstaan, wat voor muziek ze maken, wat 2016 ze heeft gebracht, wat de plannen zijn voor 2017, op welk podium ze graag willen spelen en waarom je naar hun optredens moet komen. Tijd om de balans op te maken: wat waren de meest memorabele antwoorden, wat is het favoriete podium én wat zijn de muzikale tips van de Grunnsonic-acts?

Wat hopen de acts dat Grunnsonic zal brengen?

Voor veel acts is het niet de eerste keer dat ze deelnemen aan het lokale onderdeel van Eurosonic Noorderslag. Meadowlake bijvoorbeeld stond in 2014 én 2015 ook op Grunnsonic. In dat eerste jaar hoopte de band dat het festival bananensoesjes zou brengen. Aangezien de bandleden die destijds niet hebben gekregen, herhalen ze het verzoek: "Graag geserveerd op een dienblad en niet gooien richting het podium." Veruit de meeste acts hopen echter dat het festival contacten met muziekprofessionals oplevert en er veel (support)shows en festivals gaan volgen. The Rising Sun streeft naar het leren kennen van mensen die de band helpen met het realiseren van zijn doel: een Europese festivalact worden. Ook Vera's Charm gaat, vermoedelijk met een knipoog, direct voor wereldfaam.

Daarnaast zijn er acts wier wensen van kleinere aard zijn. Stuart Mavis struint bijvoorbeeld bobo-borrels af voor gratis bier en bitterballen. Jeftuz hoopt op veel lol, plezier, respect en veel bier. We Love You Sally Lightfoot wenst een gaaf optreden met leuk publiek. Ook J'lectroniq heeft niet zulke hoge verwachtingen en quote, door een afgeketste deal met een Britse boeker, Benjamin Franklin: "Wie van de hoop leeft, zal van de honger sterven." Hij hoopt nu een goede set neer te zetten.

Waarom moet het publiek naar het optreden op Grunnsonic?

Er zijn natuurlijk eindeloos veel redenen om naar een optreden te gaan, maar waarom moet je nu per se naar het optreden van die ene act op Grunnsonic? Bij Manzi, die thuisland Burundi is ontvlucht, krijg je een kijkje in zijn leven. Savannah wil mensen graag raken met haar liedjes en stem, en benadrukt dat dat geen pijn doet (echt niet!). Als je van stevige techno van Groningse bodem houdt, kun je bij The Binary Mind terecht. Wie Niek en Laurens van View for a Day een warm hart toedraagt, moet bij hun show op Grunnsonic zijn, omdat het tweetal afscheid neemt van de band. Boyz In The Woods belooft je uit de negen-tot-vijf-sleur te halen. HoppaH! noemt zichzelf de perfecte remedie tegen een winterdip.

Volgens Marble Heart kun je bij het optreden een pasje hier en een headbangetje daar doen, om vervolgens Rick eens in zijn baard te kroelen. Bij Victors Village krijg je melodietjes voor tijdens het afwassen in je hoofd en de toetsenist van Stuart Mavis heeft een nieuwe synthesizer die erg de moeite waard schijnt te zijn. De dichter van Electropoëzie somt ook diverse redenen op: "Om eens lekker in de spiegel te kunnen kijken. Om de duistere gedachtengang in te slaan. Om twee maniakale vrienden plezier te zien maken. Om te springen. Om stil te staan. Om je vingers heen en weer te wapperen voor je ogen. De wereld te vervloeken. De wereld een prachtige plek te vinden. Jezelf te verliezen. Ons te vinden."

Welk lokaal podium staat bovenaan het verlanglijstje?

De Grunnsonic-optredens vinden plaats in locaties als Nachtcafé Warhol, &ZO, Buckshot, De Walrus en Het Pakhuis. Op zaterdag verandert Eurosonic Air op de Grote Markt zelfs in Grunnsonic Air, als Stuart Mavis, Orange Skyline, Kraantje Pappie en Hans Hannemann er spelen. Maar waar zouden de Grunnsonic-acts graag (nog) eens willen spelen? Maar liefst achttien keer noemden de acts De Oosterpoort. Op de tweede plek eindigde Vera, waarbij de Grote Zaal of De Kelderbar vijftien keer genoemd werd. Ook Bevrijdingsfestival Groningen en de Grote Markt zijn geliefde locaties.

Sommige acts zoals The Binary Mind en BDKR vinden de sfeer echter belangrijker dan de locatie. The Binary Mind grapt zelfs onder het viaduct op de oostelijke ringweg te willen spelen. Dat is overigens niet eens zo'n gekke gedachte volgens de mannen van Vikings in Tibet, die graag eens op een afgesloten ringweg willen spelen, terwijl het publiek er in helikopters omheen cirkelt. Electropoëzie is eveneens minder kritisch over de locatie: tussen knuffelberen in een speelgoedwinkel, achter het behang op de werkkamer van de burgemeester en in een Fiat Panda. Overigens heeft Kinoo vernomen dat er een bruisend live-circuit is tussen de Grote Markt en Vismarkt en wil graag weten wie daar de boekingen doet.

Wat zijn de tips volgens de Grunnsonic-acts?

Op de vraag welke andere act je op het festival moet checken, volgden veelzijdige antwoorden. Marble Heart ervoer bijvoorbeeld keuzestress en bedacht heel creatief een nieuwe bandnaam: "Charming Hans & Stuart's City of Blind Movements" en tipte zo stiekem Vera's Charm, Hans Hannemann, Stuart Mavis, City of Life, The Blind Roofers en The Movement. We Love You Sally Lightfoot vertelt nadrukkelijk: "We vinden ze allemaal echt heel tof!", al weet de band eigenlijk niet wie er nog meer op Grunnsonic spelen.

Natuurlijk worden sommige acts vaker getipt dan anderen. Naast Joost Dijkema, BDKR en KIN, verwijst ook Willie Darktrousers naar zijn gitaarscene-homies van Santa Fé. Nog vaker getipt is de winnaar van de POPgroningen Talent Award: The Movement. De band die 'gewoon' rock maakt, werd door Hollow Men, Vera's Charm, McScallywag, Joost Dijkema en Marble Heart genoemd. Ook de winnaar van twee jaar geleden, Vikings in Tibet, komt vijf keer voor. Arch Origin zegt: "Naar nummers van Vikings In Tibet luisteren vind ik helemaal niet erg! De muziek is heel atmosferisch en ik kan me gelijk de film inbeelden die door hun muziek gestuurd wordt als ik mijn ogen sluit."

De vaakst getipte acts zijn echter Stuart Mavis en Hans Hannemann, die beide zes keer in de tips voorkomen. "Stuart Mavis. Te gekke live-act met goede liedjes en het zijn ook nog eens relaxte gasten", aldus View for a Day. Volgens Savannah moet je de band zien omdat deze leuke catchy liedjes maakt. Roelie Vuitton heeft Stuart Mavis al vaak gesproken, maar nog nooit zien optreden, en ook The Rising Sun raadt dezelfde act aan.

Volgens J'lectroniq gaf Hans Hannemann zelfs zonder bassist het beste optreden tijdens Popronde Wageningen, is hij een gereïncarneerde Johnny Cash en een grote vriendelijke reus. Sascha Elisah noemt hem een "een goede songwriter met een heerlijk rauwe stem en een fantastisch nieuw album". De promotiemedewerker van DE KAT zegt dat je onder een steen hebt geleefd als je Hans Hannemann niet kent en Victors Village benadrukt dat de singer-songwriter een "zieke stem" heeft.

Poëtische omschrijvingen en sprookjesachtige onstaansgeschiedenissen

In opmaat naar Grunnsonic lieten sommige acts hun creatieve kant zien in de antwoorden. Electropoëzie bijvoorbeeld deed zijn naam eer aan met een poëtische beschrijving van de muziek die het duo maakt: "Je lichaam wil namelijk toegeven aan de oerdrang om ritmisch te gaan schudden op het ‘geboemboem’ en ‘getjikatjika’, maar je geest verdwaalt onherroepelijk in de gitzwarte en absurdistische teksten die voort lijken te komen uit een psychopatisch perverse zedendelinquent. Dus blijf je maar staan. Als een zoutzuil."

Ook Willie Darktrousers wist het mooi te omschrijven: "We maken een soort gewelddadige, religieuze kermismuziek. Aanvallend, primitief en duister. Vreemde figuren die aan het knokken zijn in een donkere steeg. Het wil je de krochten van je eigen ziel in jagen. Plaatsen waar je dingen terugvindt die je eigenlijk expres een beetje was vergeten. In deze innerlijke schaduwen zit een woeste energie verborgen die we wakker willen schudden."

Vikings in Tibet beschrijft de ontstaansgeschiedenis van de band, waarbij de gebroeders Gooskens tijdens een ruzie onafhankelijk van elkaar een droom hadden. De verschijning van engel Joe - die een vloek over het tweetal uitsprak - leidde tot vrede, het bellen van drummer Nils en het maken van de EP. De ontstaansgeschiedenis van Marble Heart kent een clown met een spraakgebrek, een cowboy met SISO en het eeuwige liefdesverdrietsyndroom, een man-crush en een drummer met een oer-Hollandse naam.

Plannen voor 2017

Maar weten de acts die creativiteit ook om te zetten in nieuwe muziek? In 2017 hopen Meadowlake, Vera's Charm, Vikings in Tibet, Electropoëzie, DE KAT en KIN met een nieuw album te komen. Jeftuz, Manzi, Cazz Major, Sascha Elisah, Arch Origin, Marble Heart, A Fugitive, Roelie Vuitton en Haas hebben plannen voor een EP. Drico wil negen maanden lang elke negende van de maand een videoclip uitbrengen en ook McScallywag is bezig met een video. Daarnaast is Kira van plan om beter voor zichzelf te zorgen, laat We Love You Sally Lightfoot de volgende single bepalen door radioprogramma Echt Erik en gaat View for a Day op zoek naar nieuwe bandleden.

J'lectroniq legt de focus op afstuderen en verhuizen naar Utrecht en weet nog niet of hij dit jaar iets gaat uitbrengen, al ligt er wel een album op de plank waarop "leuke, mooie en bijzondere dingen staan". BDKR zoekt een stage-/werkplek bij een label of een record store en hoopt op mooie tips. De mannen van Victors Village wensen hun geluidsman veel succes omdat hij dit jaar zijn eerste kind krijgt.

Meer lezen over de acts? We stellen alle acts afzonderlijk aan je voor in dossier In opmaat naar Grunnsonic. Grunnsonic vindt plaats van 11 tot en met 14 januari en is gratis toegankelijk.