Subsonic ziet licht aan het einde van de tunnel

Merlijn Poolman brakt uit, kijkt terug en vooruit

Tekst: Lotte van Es Foto's: Jan Westerhof ,

Exact een jaar na sluiting heropende Subsonic donderdag 1 september officieel haar deuren. Dit gebeurde in de vorm die iedereen van de club gewend was: een 'dikke mayhembounce' met veel te veel dj’s. ‘The day after’ praat 3voor12 groningen na met eigenaar Merlijn Poolman: over de opening, over hoe hij jazzcafé De Spieghel ombouwde tot Subsonic, over hoe hij dit gaat combineren met zijn baan bij Simplon en, natuurlijk, over de toekomst.

Met een glimlach denkt Merlijn Poolman terug aan de afgelopen nacht. Voor hem was de heropening zeker geslaagd, met twee volle zalen plus rookruimte en “goede vibes”, zoals hij dat zelf noemt. Voor de bezoekers was de avond een feest der herkenning, zowel achter als voor de dj-booth. In de grote zaal beneden was elk kwartier (!) een andere dj te vinden en boven was er vrijheid voor interessante back-to-backsessies tot in de vroege uurtjes. Met de lichttunnel en een (gelukkig) betere geluidsinstallatie dan op de oude locatie is het bijna alsof Subsonic nooit is weggeweest. 

Van proppen naar stoppen

Dat is natuurlijk niet het geval. Terugkijkend op het afgelopen jaar is er veel gebeurd, vertelt Merlijn. “Ik heb echt geleerd welke mensen ik kan vertrouwen en met wie ik verder wil. Daarnaast ben ik zelf wat meer tot rust gekomen, want de Sub (Subsonic, red.) was wel altijd een sneltrein.” Vanaf nu wil hij werk en vrije tijd dan ook meer proberen te scheiden: er staan als het nodig is, maar de club ook los kunnen laten en zelfstandig laten draaien. “Vroeger was dat wel een ding. Dan stond ik toch weer op een random woensdagje als een veredelde propper shotjes uit te delen, omdat ik wist dat het toch een beetje hielp.” Zelf ging hij er echter bijna aan onderdoor, mede door de combinatie met zijn baan van 32 uur bij Simplon. Door Subsonic nu meer op zichzelf te laten staan, kan hij ook actief blijven bij Simplon.

Het werken voor zowel Simplon als Subsonic valt volgens Merlijn prima te combineren en heeft niets te maken met concurrentie. Integendeel, vertelt hij: de verschillende partijen in de Groningse dancescene houden vaak rekening met elkaar. Zo kwamen de mannen van OOST voor hun opening langs bij Merlijn, om hem te laten weten op welke dagen ze welke genres wilden neerzetten in hun club. Dat kon hij zeker waarderen. “Dat is ook een van de redenen geweest dat wij onze heropening op vrijdag hebben gezet, in plaats van donderdag, tegelijk met hun seizoensopening.” Eenzelfde vorm van collegialiteit is er volgens hem ook met Paradigm, KopjeK en Simplon.

Heiligschennis in De Spieghel?

Een nieuwe samenwerking voor Subsonic is natuurlijk die met De Spieghel. Het oude muziekcafé aan de Peperstraat is niet meteen de eerste locatie waar je de wedergeboorte van de ruige kelderclub zou verwachten. Poolman geeft eerlijk toe dat het pand inderdaad nog wel wennen is, maar hij denkt dat het Spieghelpubliek prima te combineren valt met dat van Subsonic. “Er zullen altijd wel harde partyvibes in de Sub blijven. Als je een groot smoothjazzliefhebber bent, weet ik niet of je vet zagende drumm-‘n-bass chill vindt, maar ik denk niet dat dat een groot gedeelte van het publiek zal zijn.” Zo noemt hij als voorbeeld bezoekers van Eurosonic Noorderslag, die op het festival ’s avonds voor bandjes komen, maar ’s nachts net zo lief naar een dance-afterparty gaan.

Dit soort ‘openminded’ publiek weet volgens Merlijn zijn weg naar Subsonic wel te vinden. “En als er mensen zijn die het niet leuk vinden, dan komen ze maar niet. Je kunt toch nooit iedereen tevreden houden.” Logistiek zou het ook allemaal haalbaar moeten zijn. Tot middernacht à 01.00 uur is het pand gewoon De Spieghel zoals vroeger, met beneden livemuziek en boven een café. Daarna wordt de boel in een korte vijf minuten omgebouwd tot Subsonic, wat tijdens de openingsavond al verbazend soepel ging.

Een nieuw tijdperk met de oude vibe

Tijdens de heropening viel op dat het merendeel van het publiek de harde kern was die de club altijd al kende. Veel van hun namen schitteren ook op de donateursmuur tegenover de garderobe. Maar is dit genoeg om Subsonic nu wél draaiende te houden? Of komt er ook nieuw publiek bij? Van dit laatste is Merlijn zeker, mede doordat er nu een, naar eigen zeggen, degelijke standaard op het gebied van professionaliteit wordt gehanteerd. Op de oude locatie was het altijd een beetje houtje-touwtje, vertelt Merlijn. Doordat het geld elders verdween, kon het nooit goed worden opgeknapt. “Maar dit wordt een heel nieuw elan, dat voel ik.”

De meer toegankelijke locatie gaat er volgens de eigenaar ook voor zorgen dat Subsonic niet opnieuw verdwijnt. Waar je vroeger nog de 300 meter over de Grote Markt moest doorstaan, wat toch een psychologische drempel was, zit Subsonic nu in het hart van het uitgaansgebied. Daarin zit echter ook de grootste uitdaging, denkt de eigenaar: niet iedereen die zich in de Peperstraat bevindt, is per definitie het publiek dat Subsonic wil trekken. In principe is iedereen welkom, zolang je maar bij de vibe past. “We gaan echt niet meteen een Berghain-deurbeleid (Berlijnse technoclub, red.) hanteren, maar we willen niet dat random ongezellig Peperstraatpubliek er ook z’n plekje van maakt.” 

Gaten worden gevuld

De kracht van Subsonic is volgens Merlijn namelijk dat iedereen er zichzelf kan zijn. “Ook al leek het een aftandse gure kelder, het was altijd een plek waar je echt niet de coole hipster hoefde te zijn en je je daar ook niet voor hoefde te schamen.” Wat dat betreft is de formule nu niet veranderd. Qua muziek wil Subsonic ook graag weer dezelfde plaats in de scene innemen als vroeger. Dit betekent de wat melodieuzere kant van techno en deephouse, die door andere initiatieven vaak te commercieel wordt bevonden, maar ook de ‘vet obscure beukshit’ die voor veel clubs weer te veel underground is.

Verder wil Subsonic ook weer plaats gaan bieden aan nieuw talent. Veel dj’s in de dancescene draaiden hun eerste plaatjes voor publiek in de oude kelder. Nieuw talent mocht zichzelf hier eerst bewijzen op een woensdag van 11.00 tot 01.00 uur, wat door kon groeien naar de opening op een zaterdagavond voor een headliner en uiteindelijk kon resulteren in een plek bij Paradigm, KopjeK of Simplon. “Dit traject willen wij heel graag vanaf de bodem voeden. Jong talent, met natuurlijk een bepaalde kwaliteitsmaatstaf als basis, kunnen we altijd iets bieden”.

De start van de Subciety

Met het heropenen van Subsonic komen ook weer vragen over Subciety naar boven. Dit plan voor een soort community, waarbij niet alleen een club, maar ook workshops, danslessen, lezingen en tentamentrainingen kwamen kijken, was de aanleiding voor een grote crowdfundactie die vorig jaar vlak na de sluiting startte. Hoe staat het hiermee? “Subciety was een heel breed, ambitieus plan. Ik denk dat het goed is dat we eerst even een stapje terug hebben gedaan en gefocust hebben op een nieuwe locatie.” Dit neemt niet weg dat Subciety er uiteindelijk nog steeds gaat komen. Volgens Merlijn biedt de bovenverdieping van De Spieghel veel mogelijkheden, voor bijvoorbeeld studieplaatsen.

Voordat deze er echter gaan komen, wordt de energie gestoken in het verbeteren van de club. De crowdfunding gaat voorlopig dan ook niet meer open. Wel staat vanaf nu elke maandag improvisatiekomediegroep Stranger Things Have Happened in de bovenzaal. Dit biedt de mogelijkheid om naast de vaste donderdag, vrijdag en zaterdag, ook van de maandag een avond te maken waarop je terecht kan op de nieuwe locatie. Het streven is om uiteindelijk zeven dagen per week open te zijn.

Met veilig spelen kom je nergens

Van mensen die sceptisch zijn over de plannen of de bestaansduur van de club, trekt Merlijn zich weinig aan. “Je hebt altijd zeikers die zeggen dat het niks wordt. Die mensen doen zelf sowieso niets boeiends! Kijk, soms is het wel interessant om te peilen wat de factoren zijn op grond waarvan ze dat vinden, maar aan commentaar als ‘Oh, gaan jullie weer verder met drugs verkopen aan minderjarigen’, heb ik totaal geen boodschap.” En hoewel hij toegeeft soms misschien iets te enthousiast te zijn met zijn grootse plannen, strandt het schip uiteindelijk vaak op een mooie plek. Met een beetje geluk ligt die plek nu in de Peperstraat.

Ga voor aankomende evenementen naar de Facebookpagina van Subsonic. Als dj mag je hier ook altijd een bericht met Soundcloudset naar sturen als je denkt iets toe te kunnen voegen aan het Groninger nachtleven.