New wave en synthpop gecombineerd met techno-, electro- en rockinvloeden, zo kun je de muziek van Model Depose omschrijven. De band wordt vaak vergeleken met The New Romantics. “Model Depose is het verhaal van vijf mensen. Elk bandlid heeft zijn eigen inbreng. We willen met onze muziek een moment creëren waarin bepaalde, soms heftige emoties meer een plek krijgen”, aldus Holtes. De band is ontstaan in 2010 en bracht in 2011 zijn eerste EP Untitled uit, waarna in 2013 hun tweede EP Nightwatch volgde. De EP’s vormden de eerste bouwstenen voor het debuutalbum, die langer op zich liet wachten dan de band had gehoopt. “Untitled en Nightwatch zijn samen een onderzoek naar ons geluid geweest, ook omdat we een setupwisseling hebben gehad. We keken bijvoorbeeld naar hoe pop of duister we konden klinken, of met welk geluid je radio interesse opwekt.” Na Nightwatch vond de band een duidelijke koers en wisten ze precies wat ze wel en niet wilden.
Model Depose brengt debuutalbum uit onder Trisol label
"Splitting Light is een verlengde van alle bandleden"
Nog heel even en we kunnen luisteren naar het debuutalbum Splitting Light van Model Depose. De Groningse band tekende onlangs bij het Duitse electrolabel Trisol en het daaraan gekoppelde label darkTunes. 3voor12 groningen sprak met gitarist Jobbe Holtes over de band, het album en Trisol.
Op Splitting Light is een grote diversiteit aan muziekinvloeden terug te vinden. “Onze muziek is een verlengstuk van de hele band. We hebben brede muzikale interesses en we laten ons graag inspireren door verschillende stijlen. Vandaar ook de titel Splitting Light.”
Op het album komen stijlelementen naar voren zoals techno, electro, rock, metal en pop. Heel breed dus, maar al deze stijlen blijven verwikkeld in een jasje van de altijd terugkerende subgenres new wave en synthpop. Het nummer 2nd Crash is bijvoorbeeld een nummer met invloeden uit gothic of zelfs metal. Daarentegen is het nummer For You erg pop en licht. De overige nummers bevinden zich eigenlijk tussen deze uitersten. “Al met al creëren we door de vaste, constante mix van de stijlen weer een eenheid.”
Onlangs tekende Model Depose bij het grote Duitse label Trisol. Dat is bijzonder, zeker gezien het label voor het eerst sinds jaren weer met een band in zee gaat. “Hier zijn we heel trots op, het voelt echt complimenteus”, zegt Jobbe. “Een deel van mijn oude helden spelen onder dit label. Al houd ik me nu trouwens minder bezig met namen dan vroeger. Het gaat me er eigenlijk alleen nog om goede muziek naar buiten te brengen.”
Trisol staat bekend als het grootste gothic label van Duitsland. “Toch zien wij onszelf helemaal niet meer gothic. De gothicscene is niet meer heel vernieuwend. Wanneer je jezelf gothic noemt sluit je daarmee een heleboel deuren en dat willen we niet.”
Het feit dat Trisol bands bovengemiddeld veel vrijheid geeft in de ontwikkeling, was voor Model Depose doorslaggevend. Hier willen ze dan ook veel gebruik van maken, legt Jobbe uit. “Trisol oefent bewust nauwelijks controle uit, waardoor we alle vrijheid hebben om te experimenteren binnen onze creatieve processen. Voor ons tweede album, waar we al voor aan het schrijven zijn, willen we onszelf wederom uitvinden. Wie zijn wij als Model Depose, wat nemen we mee van ons eerste album en wat niet?” Maar eerst wil de band veel shows spelen. Er wordt hard gewerkt aan een grote lijst met optredens. “We willen het album wereldwijd bekend maken.”
Plaatpresentatie Model Depose, 4 november in Vera. Aanvang 21:30, 1 euro entree + Vera maandkaart (1,50 euro)