“Het lijkt vaak alsof we maar wat aan het doen zijn, maar we weten heel goed waar we naartoe willen”, aldus Paul en Piter. Ze zijn geen standaardondernemers, maar door hun manier van werken is Paradigm in vijf jaar tijd omgetoverd en uitgeroepen tot de beste undergroundclub van de Benelux. “We komen ergens terecht en we maken er wat van. Steeds wanneer we op ons nieuwe terrein rondlopen, zien we overal nieuwe mogelijkheden. Hierdoor wijzigen onze plannen steeds stap voor stap en ontstaat alles heel organisch. Dat zit in ons hele bedrijf”, vertelt Piter. “We zijn goed in het niet plannen van tevoren en anticiperen daarnaast goed op wat er gebeurt. Het is eigenlijk ondernemen op gevoel en op deze manier leren en verbeteren we elkaar elk jaar steeds meer”, zegt Paul.
De hardste randjes gaan eraf bij undergroundclub Paradigm
“We begonnen ooit echt als een stelletje cowboys”
Onlangs bestond Paradigm vijf jaar. De club bevindt zich nog voor korte tijd op de locatie aan de Helsinkistraat. Ondertussen zijn er volop plannen in de maak voor de nieuwe locatie, het voormalige Suikerunieterrein, waar de club zich ondertussen gevestigd heeft. Het nieuwe Paradigm wordt veel meer dan alleen een undergroundclub. 3voor12 sprak met oprichters en eigenaren Paul Grimmius en Piter Terpstra.
Deze mentaliteit willen ze zeker aanhouden met de ideeën voor de komende jaren. Paradigm gaat veel meer worden dan alleen een undergroundclub. Paul en Piter kunnen zich tot 2030 uitleven op hun nieuwe locatie en deze zomer vond Paradigm Festival hier al plaats. De bedoeling is dat deze plek van 20.000 m² zich de komende jaren, naast festivalterrein, zal gaan ontwikkelen tot een mini-maatschappij. De opbouw van het festivalterrein was hierin al de eerste stap. Daarnaast zijn er echter plannen voor groentetuinen, een restaurant, een bar, expositie- en atelierruimtes, enzovoort. “Met alle mensen die hierbij betrokken zijn, werken we samen, eten we samen. We delen, we lachen, we huilen. We doen alles samen, voor elkaar en met elkaar. We leren van de natuur, we leren op het gebied van bouwen, deco en kunst. We hebben nu veertien jaar de tijd om hier, naast een club, ook een soort mini-maatschappij of nederzetting en kunstdorp op te zetten”, zegt Paul.
Het voormalige Suikerunieterrein is niet het eindstation voor Paradigm. Integendeel, de komende jaren dienen als een soort proefperiode. Paul en Piter delen dezelfde toekomstdroom; Paradigm naar een groot natuurgebied brengen en er een echte community van maken. “Dan moet je heel erg gaan focussen op mens en natuur”, vertelt Paul verder. “Dat kunnen we op de huidige plek al een beetje oefenen. Het is te klein voor een echte community, maar we kunnen hier bijvoorbeeld wel 4000 m² aan groentetuin inrichten, waarvan we vervolgens elke dag kunnen eten in een toekomstig ‘community’-restaurant.” De tuinen zijn al deels aangelegd en produceren nu in het kleine jaar dat ze bestaan al voor veel mensen groente. Bang om na veertien jaar op het hoogtepunt weg te moeten gaan, zijn de mannen niet. “Dit doen we nu namelijk ook aan de Helsinkistraat”, zegt Piter. “Het is op een gegeven moment ook tijd voor een volgende stap.”
Door de jaren heen is er een heel hecht team van vrienden en vrijwilligers ontstaan rondom Paradigm. Het is begonnen met een klein vriendengroepje en heeft zich daarna steeds verder uitgebreid. Met het vijfjarige jubileum werden zelfs tatoeages van het Paradigm-logo gezet. “Het is echt een familiegevoel. We zijn allemaal hele verschillende mensen, jong en oud, maar we hebben een hele sterke band en we richten ons samen op de toekomst”, zegt Paul. Het is de basis voor de community. Op dit moment spelen Paul en Piter hier nog een grote rol in, maar voor de toekomst streven zij naar een meer zelfsturend systeem. De droom is dat Paradigm qua concept en community staat als een huis, zodat het op dezelfde manier voort kan bestaan, zelfs als de oprichters ooit de touwtjes uit handen geven. “Het vrije denken brengt ons samen. We houden ons bezig met muziek, spiritualiteit, cultuur, kunst en respect voor elkaar. Ik zie dat mensen het echt heel gezellig vinden en er hangt een hele fijne werksfeer. We zijn serieus en tegelijkertijd heel vrij. Deze sfeer straalt uit naar alle vrijwilligers, en uiteindelijk ook naar de bezoekers”, zegt Piter.
Passend bij deze nieuwe weg zijn ook de plannen voor een nieuw festival. “We willen een soort ‘bewustzijnsfestival’ gaan organiseren. Tegenwoordig willen mensen steeds bewuster gaan leven. Op het gebied van eten, maar ook op spiritueel niveau. Daar zijn wij in ons dagelijks leven ook veel mee bezig.” Het wordt een foodfestival met biologisch/organisch en ayurvedisch eten. Daarnaast zal er live (wereld)muziek zijn, komen er workshops in healing, meditatie en yoga en andere soorten workshops en ceremonies en lezingen van inspirerende mensen. Alles is meer gericht op de liefde voor mens en natuur. Plannen hiervoor zijn nog in de maak. Zo komt er waarschijnlijk ook een stilteruimte, volledig vrij van geluid, alcohol en drugs. “Het is een festival dat past bij de nieuwe tijd en een nieuwe manier van denken”, vult Piter aan. “We willen ons meer gaan focussen op de innerlijke liefde”, vertelt Paul verder, “Paradigm blijft een elektronisch undergroundmuziekpodium, maar het harde undergroundrandje mag wel iets minder hard.” Tevens zijn de mannen zelf veel minder betrokken bij het daadwerkelijke feesten. “Vroeger waren we een stelletje cowboys, en feestten we het hardst mee. Dat is nu heel erg veranderd en ook niet meer hetgeen we mee willen geven aan onze bezoekers”, zegt Piter.
Paradigm wil graag muziek verzorgen die je nergens anders in Groningen hoort. “We zien een enorme vercommercialisering in de scene, waar we niet aan mee willen doen”, vertelt Piter. “Grote namen zijn uiteraard wat waard, maar soms lijkt het wel erg veel om de naam te gaan en worden de optredens wel erg duur. Wij willen grote namen boeken, maar tegelijkertijd ook experimenteel blijven en daar een balans in vinden.” Vanwege de hoge huurkosten van de locatie aan de Helsinkistraat waren Paul en Piter genoodzaakt veel feesten te organiseren. Het huidige terrein heeft minder kosten. “Hierdoor hebben we meer vrijheid en ruimte om eens goed naar de programmering te kijken. We kunnen kijken naar wat nou echt onze identiteit is en ons daar meer op gaan richten. Het voelt goed om gas terug te nemen; minder evenementen, meer focus”, zegt Paul. “Dit betekent niet dat alles nu heel zweverig gaat worden. Paradigm blijft natuurlijk wel Paradigm, een technoclub. Als je bij ons komt, moet je nog steeds het gevoel hebben dat je in een lift stapt en zo twintig meter underground gebracht wordt.”