BreakNorth: al 15 jaar hiphop op de Groningse golflengten

Oprichter Dennis Kok en presentator Romario blijken mannen met een missie

Tekst: Jan van der Meulen Foto's: Jan Westerhof ,

Ken je dat? Dat je in Groningen en omstreken op zoek bent naar een radioprogramma dat hiphop draait en ook jonge aanstormende artiesten een kans geeft, maar je niks dergelijks kunt vinden? Dan heb je niet goed opgelet, want sinds jaar en dag voorziet het radioprogramma BreakNorth precies in deze behoefte. Sinds het programma in 2001 werd opgericht door Dennis Kok (aka dj Lowpro) en Bas Olovsun is het wekelijks te horen geweest op OOG radio. Afgelopen maand werd het vijftienjarig jubileum gevierd. 3voor12 groningen ontmoette Dennis en presentator Romario, inmiddels ook alweer acht jaar werkzaam bij BreakNorth, om het er eens even over te hebben.

OOG Radio

Anderhalf decennium geleden verscheen er op de OOG-website een vacature voor programmamakers en zag Dennis zijn kans schoon. “Bas Olovsun babbelde vrij vlotjes en ik dj’de daarvoor ook al op hiphopevenementen, dus één en één was eigenlijk best wel twee”, vertelt hij. Kok en Olovsun zaten allebei al vrij diep in de hiphopscene, maar de mensen van OOG moesten in het begin nog even wennen. "Hiphop kan de naam hebben dat de studio na anderhalve week in brand staat, maar wij bleken gewoon welbespraakte, bijna studentikoze jongens te zijn, dus ze durfden het wel aan”, zegt Dennis lachend.

Platform

BreakNorth was een feit en na al die jaren ontwikkelt het zich als medium nog altijd. Zo is het programma begonnen met het live streamen van de uitzendingen via YouTube. Op het BlackNorth-kanaal kunnen mensen backstage kijken hoe de mannen aan het werk zijn en natuurlijk de live-optredens met beeld erbij zien. "Bovendien kun je via YouTube vermelden wat er bijvoorbeeld in het weekend aan events gepland staat. Zo opent het streamen ook weer nieuwe deuren voor BreakNorth”, vertelt Romario. “Klopt, en met een live chat zou je dan weer liefhebbers met elkaar kunnen verbinden”, vult Dennis aan. Meer tijd op de radio zelf hoeven de heren niet te hebben, maar transmediaal gezien zit er nog genoeg rek in BreakNorth. “We zien liever dat het als platform groeit. Zo zou je er in de toekomst een blog bij kunnen starten, streamen via Facebook of iets met evenementen kunnen gaan doen. Zo hosten we dit jaar de Urban Stage op het Bevrijdingsfestival.”

Verbinden

Het met elkaar verbinden van hiphopliefhebbers - maar ook vooral van muzikanten - blijkt voor zowel Dennis als Romario een belangrijke missie. Eentje die als een rode draad door de geschiedenis van BreakNorth loopt, zo blijkt uit de verhalen van de twee. “Toen wij begonnen was er in Groningen wat hiphopradio betreft eigenlijk nul komma nul, dus mensen binnen de scene pikten het al snel op. Er was eindelijk een platform voor ze”, vertelt Dennis. Soms nodigen Dennis en Romario ook bewust een rapper en een producer uit waarvan ze denken: 'die passen bij elkaar'. "Het is altijd tof als je dan later ziet dat die twee elkaar muzikaal hebben gevonden." Eens in de zoveel tijd organiseren ze ook een Cypher sessie. Dan nodigen ze een talentvolle producer uit die nog niet iedereen kent en een aantal rappers om over zijn beats te rappen. "Vaak zie je dan dat er na afloop contacten en samenwerkingen ontstaan.” Dit voortstuwen van de hiphop zelf is wat de twee heren leuk vinden aan het radiomaken. BreakNorth is ook een open platform waar beginnende artiesten een kans krijgen. "Wij hebben zoiets van: 'doe het maar gewoon', want mensen kunnen er enthousiast door raken." Dennis en Romario blijven daarbij wel realistisch: als ze echt het gevoel hebben dat een artiest nog iets moet groeien, zeggen ze dat eerlijk. "Maar soms komen er ook mensen in de studio waarbij het meteen al te gek is, en die proberen we dan aan anderen te linken die hun muziek interessant kunnen vinden”, aldus Romario.

Positieve hiphop

Het lijkt erop dat BreakNorth binnen de hiphopwereld bijna als een soort muzikaal datingbureau werkt. De mannen benadrukken echter dat het introduceren van hiphop aan een zo breed mogelijk publiek ook een belangrijke missie is. Volgens Dennis is het namelijk eigenlijk een heel positief genre: “Hiphop is van oudsher maatschappelijk betrokken en erop gericht vreedzaam problemen op te lossen. Je moet die praat van die gasten over hun driehonderd Ferrari’s en vijfhonderd vrouwen niet al te serieus nemen. Als iemand rapt, 'ik ga je killen', bedoelt hij niet dat ‘ie je gaat omleggen. Het kan bijvoorbeeld een grap zijn over dat je iemand op het basketbalveld helemaal wegspeelt. Die nuance moet je snappen.” BreakNorth probeert dat ook uit te leggen, waarbij het altijd de insteek is geweest om het onbekende aan de mensen te presenteren en het toegankelijk te maken. "Natuurlijk hoeft niet iedereen alles goed te vinden, dat is een utopie, maar het zou mooi zijn als de waardering voor hiphop groeit.”

Leuke radio

Wanneer je met deze twee mannen in gesprek bent, wordt duidelijk dat ze hun missies serieus nemen, maar vooral ook dat ze er heel veel plezier aan beleven. Romario benadrukt dat BreakNorth naast de informerende boodschap de entertainmentfactor niet vergeet. “We hebben bijvoorbeeld ook een tijdlang verslag uitgebracht van de hele soap rond Kanye West. Omdat we dat grappig vinden, maar ook omdat er achter zijn aandachtstrekkerij vaak wel maatschappijkritiek verborgen zit.” Dennis is het er mee eens dat de radio die ze maken vooral leuk moet blijven. “Je kunt als dj wel in je eentje in een hokje gaan zitten, maar dat is weinig dynamisch. Als hij muzikanten en rappers bij elkaar zet, meldt hij van tevoren ook niet om wie het gaat. "Dat moet je ook niet doen. Het werkt, of het werkt niet, je ziet het vanzelf. Een tijdje terug hadden we bijvoorbeeld een sessie georganiseerd met wel veertig rappers en iedereen was superenthousiast, hoe tof is dat?"

Belofte

Als het aan Dennis en Romario ligt is hun missie nog lang niet volbracht en kan BreakNorth nog jaren door. Kunnen we dan, nu we er toch zijn, nog een tip krijgen over een grote belofte voor de toekomst? Dat is immers toch de specialiteit van de mannen. “Ik denk dat Jaël mooie dingen kan bereiken. Hij is een creatieve producer met zijn roots in de hiphop en nog vrij jong, dus die kan nog ver komen”, aldus Dennis. Romario: “Mr. Memoir wil ik ook nog wel even noemen om zijn gruwelijke vocalen. Wat hij doet is echt bijzonder.” Dus mocht je binnenkort een samenwerking tussen deze twee voorbij zien komen, denk dan even aan Dennis en Romario, want dan is het ze maar mooi weer gelukt. Missie geslaagd!