The Blind Roofers over Lost In Wander

Inspirerende omgeving muzikaal vastgelegd op debuut EP

Tekst: Yorick Altena Foto's: Jan Westerhof ,

Op vrijdag 4 maart wordt Lost In Wander, de eerste EP van The Blind Roofers, publiekelijk gepresenteerd in Vera. De mannen zien zichzelf als de pioniers van het genre damsterdelta, maar wat is dat damsterdelta nu eigenlijk, en hoe heeft het stroomgebied van het Damsterdiep deze heren geïnspireerd? 3voor12 groningen sprak met driekwart van de band en ging op zoek naar antwoorden.

"Het is echt zo gaaf een keer iets in handen te hebben dat je zelf hebt gecreëerd”, vertelt drummer Thomas Zaw zichtbaar trots over de aankomende EP. “Ja, en volgende week is het allemaal alweer voorbij”, voegt toetsenist Karel Harms daar lachend aan toe. The Blind Roofers leven logischerwijs al wekenlang toe naar vrijdag 4 maart, de dag dat ze hun eerste wapenfeit mogen delen met de rest van Groningen. De band is dan ook druk bezig met repeteren in Garrelsweer, niet de meest bruisende plaats uit de omgeving. Al snel rijst dan ook de vraag: waarom in Garrelsweer? Daar blijkt een heel logische verklaring voor te zijn, aldus Karel: “Antonie (zanger die er wegens andere afspraken niet bij kan zijn) en ik zijn broers, en onze vader heeft daar een houtwerkplaats midden in de weilanden. We kunnen dus zoveel herrie maken als we willen.” “Daarnaast zitten we niet aan tijd gebonden, dat is ook heel ontspannend”, vult bassist Rik Huizing aan.

Naast de praktische voordelen, is er nog een andere reden dat Garrelsweer gekozen is als thuishonk van de band. “Het is een heel inspirerende omgeving, die open weilanden”, licht Thomas toe. “We spelen voor de koeien daar, de melkproductie in de Damsterdelta is dan ook verdrievoudigd sinds wij daar oefenen”, grapt Karel. “Nee maar serieus, Antonie schrijft de nummers en Nevermind gaat bijvoorbeeld echt over het landschap daar.” Thomas zegt daarbij: “Antonie heeft ook een tijd noodgedwongen in het tuinhuis van zijn ouders gewoond, daar kwam de single Lost in Wander uit voort.” Rik legt uit hoe dat zit: “Hij was gestopt met zijn studie en kon geen werk vinden, dus moest hij Groningen verlaten. In Garrelsweer is niks te doen en zijn leven en vriendin zijn in Groningen, dus hij was steeds heen en weer aan het reizen, hij voelde zich net een zwerver. Daar gaat het nummer over, dat zie je ook terug in de clip.”

Die Damsterdelta lijkt een rode draad te zijn in het verhaal van The Blind Roofers, maar wat is het nou precies? Om alle onduidelijkheid weg te nemen, licht Karel dit toe: “Met Damsterdelta bedoelen we het stroomgebied van het Damsterdiep en alle dorpen die daarin liggen. Open landschappen en wijde uitzichten.” Thomas heeft daar nog iets aan toe te voegen: “Het bekt ook wel lekker en mensen onthouden het. Het is de benaming geworden voor de mix aan muziekstijlen die wij spelen.”

Tekstueel houden de nummers dus sterk verband met deze omgeving, maar geldt dit ook voor de muziek zelf? Volgens Rik wel: “De omgeving geeft een heel weids en rustgevend gevoel, en dat is heel lekker bij het repeteren. Er is daar geen druk en dat komt wel ten goede aan de creativiteit.” “We hebben de hele EP ook daar ter plekke opgenomen”, vult Karel aan. “Onze producer Johan Kooi is met al z’n microfoons, computers en kabels naar Garrelsweer gekomen, en toen hebben we in drie sessies alle nummers opgenomen.” De eerste van deze sessies vond al plaats in november 2014, de band nam toen Lemons op. De rest van de songs kwamen in het voorjaar en de zomer van 2015 aan de beurt. Dat de EP nu pas uitkomt, is volgens Rik geen toeval. “We zaten gewoon te wachten op het goede moment. Voor Eurosonic wilden we een single uitbrengen en onszelf promoten, en na Eurosonic wilden we dan de EP releasen voor het festivalseizoen, dit is een heel bewuste keuze geweest.”

Elk nummer op Lost In Wander is live ingespeeld. “Live inspelen geeft het juiste gevoel weer op de plaat. Je speelt met elkaar, dus dan kan je ook een bepaalde interactie hebben”, aldus Thomas. “We zijn een live-band dus we proberen de live-ervaring zo goed mogelijk weer te geven”, voegt Rik daaraan toe. Ondanks dat de band veel inspraak had in het opnameproces, is de stempel van producer Johan Kooi ook duidelijk hoorbaar. Thomas legt uit: “We hebben Johan de basismix laten maken, hij liet ons zijn ideeën horen en dan mochten wij onze mening geven.” “We zijn er als groep wel heel nauw bij betrokken geweest”, aldus Rik.

De cover voor het album heeft de band in samenwerking met Erik Schulte gemaakt. “We kwamen bij hem via onze manager. Hij creëert een soort collages met een nostalgisch tintje”, vertelt Thomas. “Het zijn hele random dingen”, aldus Rik. “Als hij ze samenvoegt, wordt het een heel tof geheel. Dingen die je op het eerste gezicht niet zou linken, worden dan iets heel moois.” Karel voegt hier nog aan toe: “Het maffe en absurde zie je ook terug in onze clips en in onze muziek. Het heeft wat weg van Monthy Python, dat past wel bij ons. Zo is onze muziek ook: het moet wel luchtig blijven. Daarnaast is het heel analoog gedaan, het is echt knip- en plakwerk.” Net als in het opnameproces, was de groep volgens Rik nauw betrokken bij het ontwerpen van de hoes. “We hebben een paar keer met hem afgesproken, hij nam dan wat knipsels mee en toen hebben we daar samen collages van gemaakt en hem verteld wat we mooie ontwerpen vonden.”

Na de release van Lost In Wander volgt er een kleinschalige tour door de inmiddels welbekende Damsterdelta. “Maar we zijn ook echt heel hard bezig met het spelen van shows buiten Groningen”, zegt Rik. De band heeft bijvoorbeeld een optreden op het bevrijdingsfestival Overijssel in het verschiet. Als er wordt gevraagd naar de verre toekomstplannen antwoordt Karel: “Het zou toch wel vet zijn als Garrelsweer het Grolloo van Groningen wordt.”

Lost In Wander wordt vrijdag 4 maart gepresenteerd in Vera. Een ticket kost €1,- en de deuren gaan om 20.30 open.