Jaarlijstjes van Subroutine Records en Robert Wiersum

Een terugblik op 2016 in lijstjes

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: André Eggens ,

Uiteraard heeft 3voor12 groningen genoeg mensen in huis die weten wat er in de stad leeft, welke acts goed bezig zijn en welke concerten niemand mag missen. Er zijn echter ook een hoop mensen die middenin de scene staan en daarom misschien dingen zien die wij niet zien. We vroegen hen om, aan de hand van een aantal vragen, een jaarlijstje samen te stellen.

Niek Hofstetter en Koen ter Heegde zijn de mannen achter Subroutine Records.

Beste Groninger release van 2016

Niek: De onvolprezen My Friend Television kwam met een hele boeiende cassette, vol mooie songs, toetsen en hier en daar wat experimenten in sfeer, zoals Bowie dat in z'n Berlijnse periode deed. Maar Lezboys maakten dit jaar met een toffe cassette vol rammelende lo-fi indierock mijn favoriete Groninger release van 2016: simpel, lekker ongepolijst, maar uiterst doeltreffend en daardoor koren op m'n molen.

Koen: De debuutsingle van The Kryng op het onvolprezen Kogar Records. Catchy nieuwe turf-nuggets uit Heavy Meppel. Hits uit het Noorden.

Beste optreden van een Groninger band
Beide: Firebirds tijdens The Sound of Young Holland in O'Ceallaigh. De Lost Boys van de rauwe garage.

Volgens het Gronings poparchief bestaat de band 25 jaar in 2016, maar daar was weinig van te merken. De kroeg was te klein, het publiek liet zich opzwepen door de wilde garagesurf en voorman Titus stond op de bar te spelen. Oud-testamentische taferelen. Onvergetelijk.

Beste Groningse act
We hebben de nummers van de nieuwe WOLVON-plaat gehoord en die gaan beyond dat wat ze tot nu toe gedaan hebben. Het is een spannende plaat geworden, met pakkende nummers vol geweldige gitaarpartijen, die worden aangejaagd door de stuwende ritmesectie. Het tomeloze van de band is vervangen door krachtige songs, wat WOLVON een nieuw gezicht geeft.

Beste nationale release
Zonder andere bands waar we dit jaar mee werkten te kort te doen, is Nachtschade van The Avonden onze favoriete plaat van dit jaar. Tevens onze eerste Nederlandstalige release, die met veel lof werd ontvangen. Die plaat kan alle jaargetijden mee.

Beste internationale release
Niek: De beste internationale release van dit jaar was van Nap Eyes. Beide platen (die van The Avonden en Nap Eyes) liggen een beetje in elkaars verlengde, want beide redelijk, maar op een klasse manier voortbordurend op dat wat The Velvet Underground zo goed heeft voorgedaan. Beide platen met intelligente teksten, drijvend op een subtiele begeleiding. Heel mooi.

Koen: Noem het geen comeback, maar het muzikale vaarwel van A Tribe Called Quest is er eentje die stevig binnenkwam. The Sweet Release of Death staat voortaan in de basis. Car Seat Headrest ook. En Bowie.

Beste concert
Niek: Dat waren een paar concerten. Tortoise in Rotown; het was me daarvoor nog niet gelukt om ze live te zien, maar op dat kleine podium van Rotown, met al die elektronica en de vele instrumenten en het voor een jazzy postrockband iets te brakke geluid, vond ik het geweldig. Dinosaur Jr. in Vera rockte hard met een gave oude nummers-set. De act die me het beste van de sokken heeft geblazen was Baby Galaxy in Vera, tijdens het Zomercafé. Alles wat ik te gek vind aan nineties-indierock zit in die band. Door dat optreden zijn we met ze gaan samenwerken.

Koen (in no particular order): Die Nerven op onder andere Le Guess Who: Licht ontvlambaar, (elkaar) uitdagend en altijd overtuigend. Protomartyr op Motel Mozaique: Die gast. Na een dagje steigers bouwen, moeiteloos een zaal platspelen. Black Mountain op Welcome to the Village: Luid en duidelijk.

Tips voor ESNS17
We hosten natuurlijk sinds mensenheugenis samen met Lepel Concerts een eigen feestje op de donderdag en vrijdag in de fijnste, meest gastvrije locaties van de stad: O’Ceallaigh en Kult. Dit jaar weer met louter Nederlandse bands. We hebben over regionale spreiding nagedacht: dit jaar komen er bands spelen uit Rotterdam, Groningen, Maastricht, Dokkum, Laarbeek en Amsterdam. Een barre tocht, als je het moet lopen. Het gros van deze bands is de rest van het weekend niet te zien in de stad. Do the math.

Trouwens, een weekend ervoor spelen er meer Groninger bands in Paradiso dan op Noorderslag. De spannendste, meest relevante ontwikkelingen vinden immers plaats in de schaduw. Wat ze ook zeggen.

Robert Wiersum is danceprogrammeur bij Simplon en actief als dj onder de naam DJ Rohbadobh.

Wat is de beste Groningse release van dit jaar?

Noisia - Outer Edges: een wereldalbum van dit Groninger trio. Hard, kwaliteit en geen concessies. Noisia is absoluut de grootste act die Groningen ooit voortbracht en het mooie is dat ze de stad trouw blijven en nog steeds hun studio's hier hebben. Daarnaast hebben ze een mooi bedrijf waar veel Groningers werken en nemen ze op hun tours altijd acts uit Groningen mee.

Welke Groningse act gaf dit jaar het beste optreden weg?
Noisia tijdens de releaseparty van hun album in Simplon. Qua drukte en heftigheid deed me dit denken aan het legendarische optreden van Ed Rush in Simplon in 2003 (trouwens ook de eerste gig van Noisia die avond). Een publiek dat niet te stoppen was, mensen die zo hard gaan op de muziek dat de t-shirts uitgaan en er een kolkende massa ontstaat. Het enige verschil met toen, was dat de vrouwen deze keer hun shirts aan hielden. Waarschijnlijk omdat iedereen tegenwoordig een camera op zijn telefoon heeft en vanwege de sociale media controle.

Welke Groningse acts moeten we in de gaten houden komend jaar?
F.U.N.C.: Een r&b-project van een dame uit Groningen, samen met een Finse producer. Verrassend, vers... de Groningse Erykah Badu/Minnie Riperton? Als ze deze lijn vast weten te houden, zullen we nog veel van ze horen.

Former: een getalenteerde producer/kunstenaar uit de stad die recent een aantal tracks uitbracht op het Division-label van Noisia. Een naam om in de gaten te houden.

Wat vind je de beste nationale/internationale release van dit jaar?
Duke Hugh - Canvas
Toprelease van deze producer/dj uit Groningen, bekend van LOFT en #CHURCH, op Rhythm Section (UK), een toonaangevend label dat wereldwijd goed ontvangen wordt. Stiekem een van de best lopende Groningse releases.

A Tribe Called Quest - We Got It from Here... Thank You 4 Your Service
Het eerste album van ATCQ in achttien jaar, de eerste twee albums draaide ik indertijd grijs en kan ik dromen. Dit is het eerste album in jaren dat ik constant op repeat heb staan. Een album dat van a tot z klopt: geen losse singles, maar een compleet album dat staat als een huis.

Wat is het beste concert dat je dit jaar hebt bijgewoond?
DJ Paypal tijdens OffCourse, deze footwork-koning trok helaas te weinig publiek, maar draaide wel de beste set die ik in jaren hoorde: vernieuwend, vooruitstrevend, uitdagend. Absoluut iets wat meer publiek verdiende.

Heb je nog tips voor ESNS17?
F.U.N.C. en de afterparties bij Simplon met veel Groningse, Nederlandse en Europese topacts, met op de donderdagavond Switch met de top qua Groningse acts: Thee J Johanz, Mononoid, Posij, Former, Nangdo en de Switch-residents.