Bevrijdingsfestival Groningen overleeft financiële klap 2015

Ook dit jaar weer grote namen op het programma

Tekst: Esmée Koeleman Foto's: Jan Lenting ,

Noodweer gooide vorig jaar roet in het eten op de verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland, waaronder in Groningen. Rond een uur of drie, tijdens het optreden van Chef’Special, wordt het festival stilgelegd en wordt mensen zelfs aangeraden om thuis te blijven. De storm zorgde uiteindelijk voor een financieel tekort. Wat gaan we hiervan merken op de komende editie? In een gesprek met 3voor12 groningen vertelt directeur Diederik van der Meide hier meer over.

Noodweer. Het is een van de grootste nachtmerries van elke festivalorganisator, en die nachtmerrie kwam vorig jaar tijdens de 25e editie van het Bevrijdingsfestival Groningen tot werkelijkheid. Al sinds 2002 heeft weer geen negatieve invloed gehad op het festival in het Stadspark, maar – zo blijkt – je kunt niet elk jaar mazzel hebben. Aangezien het festival gratis toegankelijk is, is de organisatie bijna volledig afhankelijk van horeca-inkomsten. Door de hoosbui werd vorig jaar vooral 's middags minder frisdrank verkocht (opvallend genoeg was de consumptie van bier ten opzichte van het jaar ervoor wél gestegen). Met als resultaat dat het festival bijna een halve ton aan inkomsten misliep. Dit tekort is in de exploitatie van de huidige editie verwerkt.

Uit de line-up van dit jaar - met namen als Typhoon, Kensington en The Lumineers - blijkt niets van een financiële tegenslag. Dat komt onder andere door strategische beslissingen als een nieuw contract met de bierleverancier. Hoewel er aan het programma niets op te merken is, heeft de storm wel degelijk impact gehad op het festival. “Het was vooral heel leerzaam voor ons als organisatie om te weten hoe we met zulke situaties om moeten gaan in de toekomst. De communicatie richting het publiek liep heel soepel; vooral door het gebruik van sociale media zijn de mensen snel op de hoogte. Wel bleek dat de interne communicatie in zo’n situatie nog niet optimaal was”, legt Van der Meide uit. Door onder andere een nieuwe ‘communicatieboom’ zal het interne contact in de toekomst beter moeten verlopen.

Hoewel het festival tijdelijk werd stilgelegd, had het festival in Groningen het erger kunnen treffen. Zoals in Almere, waar het gehele hoofdpodiumprogramma werd afgeblazen. “Het was in principe maar één bui op een niet al te erg tijdstip. De meeste mensen die ’s middags naar huis gegaan zijn, kwamen ’s avonds gewoon weer terug.” Van der Meide vervolgt: “En weer of geen weer, de mensen hebben het voorjaar in hun kop, dus ze komen toch wel. Daarbij ontstond er ook een prettig saamhorigheidsgevoel op het festival, doordat iedereen met elkaar onder een zeil of vuilniszak stond te schuilen.”

Voor de komende editie heeft de directeur weinig te vrezen, hoewel het festival nog altijd op alles voorbereid is. “Dit jaar valt Bevrijdingsdag tegelijk met Hemelvaartsdag, dus dat is al heel gunstig. Daarnaast vindt de Nationale Start, waarbij Mark Rutte en Ali B het festival openen, dit jaar plaats in Groningen. Dat maakt het allemaal extra bijzonder.” In 2017 is het festival op een vrijdag, de jaren daarna op een zaterdag en zondag, en in 2020 is 5 mei weer een officiële vrije dag. De toekomst ziet er dus gunstig uit. Door elk jaar opvallende Europese of Amerikaanse namen te programmeren, laat het Groningse Bevrijdingsfestival blijken kwalitatief het beste te willen zijn. Dit onderscheidende karakter, tezamen met het blijven koppelen van vrijheid aan de actualiteit, geeft de zekerheid dat dit festival nog jaren en jaren kan groeien en blijven bestaan.