Marike ontvangt ons vriendelijk in haar huis en omdat het zulk fijn weer is, gaan we samen met haar en Kerwin buiten zitten. Een kat zoekt schaduw tussen de planten en weer een andere kat komt nieuwsgierig kijken wat er aan de hand is. Marike begint te vertellen over Groninger Songwriter Circle, een project waarvoor ze zich, samen met Kerwin Pauptit en Charles Belfor, volledig inzet.
Groninger Songwriter Circle zet zich in voor muzikanten
Marike van der Meij: “Ervaring opdoen in een vertrouwde omgeving, dat willen we bieden”
Het is een naam die steeds meer opduikt: Groninger Songwriter Circle. Zo staan ze deze zomer op een festival, hebben ze vaste muziekavonden en organiseerden ze tijdens Eurosonic hun eigen kleine festival, Circlesonic. Maar wat is GSC eigenlijk precies en wie zijn de mensen achter het idee? 3voor12 groningen sprak met Marike van der Meij en Kerwin Pauptit over hun activiteiten in de Groninger muziekwereld.
Het begin
“In 2012 is Groninger Songwriter Circle begonnen met het idee om een georganiseerde groep aan singer-songwriters te hebben. Dat idee komt uit Schotland, daar heb ik gestudeerd en veel muziek gemaakt. In Edinburgh had je een groep muzikanten die in de stad optraden en daar zat ik ook bij. In plaats van alleen maar solo te spelen en je eigen optreden te regelen, werd dat met elkaar geregeld. Dat was heel toegankelijk en toen ik terug was, wilde ik dat in Groningen ook”, vertelt Marike. Er was al een 'soort gilde' van wishfulmusic, waaraan Marike ging meewerken. Uiteindelijk nam ze dat volledig over.
“We organiseerden één keer per twee weken een jamsessie en één keer per maand een singer-songwriteravond. Op zo’n avond lieten we verschillende mensen optreden, iedereen een half uurtje. Zo zijn we begonnen. We richtten ook een Facebookpagina en -groep op waarop mensen zich konden aanmelden.” De avonden waren succesvol, steeds meer songwriters meldden zich aan en zo werd de groep steeds groter. Ze zochten verschillende kroegjes in Groningen op. “We kregen per kroeg een budget, zodat we de muzikanten een kleine gage konden bieden. Toen heb ik het mijn eigen bedrijf gemaakt en uiteindelijk is het een stichting geworden.”
Kerwin kwam helpen. Als artiest was hij altijd aanwezig bij de jamsessies en later hielp hij Marike mee. Maar hoe hoorde hij dan van Groninger Songwriter Circle? “Ik was bezig als singer-songwriter en ik was aan het rondkijken wat er was. Ik zag GSC steeds langskomen en dus heb ik een berichtje via Facebook gestuurd: ‘joh, klinkt wel leuk, kan ik komen spelen?’” Dat kon.
Laagdrempelig en bereikbaar dus, maar het moet wel allemaal vrijblijvend blijven. “Mensen noemen zich lid en dat mag, maar het is geen vereniging. Het is een netwerkorganisatie vóór en dóór singer-songwriters. Je bent wel solo, maar het is fijn om een groep erbij te hebben die je er een beetje bij helpt. Bijvoorbeeld met het vragen van een gage. Hij is nog steeds niet groot, twintig euro voor een half uur en dertig euro voor drie kwartier. Maar het is meer dan je doorgaans krijgt en dat vind ik wel belangrijk.” Een vliegende start voor Groninger Songwriter Circle, dus.
Later als we groot zijn
Inmiddels zijn er meer dan alleen de vaste avonden, zoals de lunchconcerten bij de Hanze (in samenwerking met Hanze CAST) en Diversity Day. GSC is namelijk ook bij Nacht van Kunst en Wetenschap en op Pagefestival te vinden. “De insteek is wel dat het akoestisch is”, zegt Kerwin. Marike vult aan: “Maar tegelijkertijd is het ook een platform om nieuwe dingen uit te proberen. Hiermee is er dus sprake van belangenbehartiging voor singer-songwriters: we bieden meerdere podia, zodat ze ervaring kunnen opdoen in een vertrouwde omgeving.” Ook werkt GSC aan een compilatie-cd die ongeveer in september zal uitkomen. “De cd is een goeie weergave van wat we kunnen bieden. Dat is natuurlijk leuk voor onszelf, maar het is ook fijn voor de artiesten omdat zij een eigen nummer kunnen opnemen. Een mooie cd met twaalf nummers.”
In de toekomst willen Kerwin en Marike uitbreiden naar meer naamsbekendheid en grotere gages. “Het zou leuk zijn om, naast de beginnende muzikanten, ook meer gevorderde artiesten te boeken. Een stichting voor iedereen, niet alleen voor de starters”, zegt Kerwin. Marikes wens voor de toekomst: “Later als we groot zijn, zou ik wel een echt festival willen doen. Met een buitenpodium, maar wel intiem; een alternatief festival met mooie acts en kraampjes. Als we zoiets kunnen bereiken zijn we al een heel eind.”
Een klein festival organiseerden ze al, namelijk Circlesonic. “Circlesonic was echt te gek”, vertelt Marike. “Het zat gewoon helemaal vol. Dat was cool, het publiek was echt voor ons gekomen.” Kerwin haakt aan: “Er stond een jongen achter de bar en op een gegeven moment moest een meisje komen helpen, omdat hij de drukte alleen niet aankon. Hadden ze zelf ook niet verwacht.” Ze lachen. “Ik had niet durven hopen dat het dit zou worden”, zegt Marike. “Een professionele stichting die mooie dingen doet. Ik heb het gevoel dat we singer-songwriters echt iets kunnen bieden. En het is zo leuk om te doen.”
Groninger Songwriter Circle organiseert op 22 mei een avond in Café de Boer, met Jeff Hayman en Luurtsema & Klein. Aanvang is om 21.00 uur en entree is gratis.