Het begon allemaal met Laurens en Wouter, vier jaar geleden. Programmeren en concerten organiseren deed Laurens al, maar al snel ontstond het idee om huiskamerconcerten te gaan programmeren. “Dat is sfeervoller, je hebt mooie muziek in een kleine ruimte en dat is intiem. Zo ontstaat er direct contact met het publiek.” Het eerste huiskamerconcert was in het huis van Harmen Ridderbos (Town of Saints). De kamer was vol en boven alles: het werd een mooie avond. Inmiddels is wishfulmusic gegroeid en aangevuld met Douwe Numan, Ralph Rietveld en Robin Eggens. Niet alleen de organisatie is gegroeid, maar er wordt ook naam gemaakt in de muziekwereld.
wishfulmusic: combinatie van warmte en durf
Laurens Dijkstra: “We zijn niet voor het Giel Beelen-publiek”
Die container bij Noorderzon, die concerten in de synagoge, die huiskamerconcerten… De mannen van wishfulmusic duiken overal op en weten een eigenzinnige kwaliteit naar Groningen te brengen. Niet voor niets zijn de ruimtes waarin ze hun evenementen organiseren vaak vol – maar wie zijn de mensen achter het initiatief? En wat zijn hun plannen? 3voor12 groningen sprak met Laurens Dijkstra en Wouter de Boer over het persoonlijke aspect van programmeren.
Neem ons deel maar
“Bij die huiskamerconcerten kon je het al zien”, legt Wouter uit. “Er is meer contact, tussen de artiesten onderling en met het publiek. Dat is belangrijk. Het lastige van huiskamerconcerten is alleen dat die mensen ook buren hebben. Dan ben je al gauw beperkt tot akoestische muziek.” Akoestische muziek is mooi, maar het doel van wishfulmusic is veelzijdigheid bieden. “We willen gewoon mooie muziek neerzetten”, zegt Wouter, “welk genre dan ook.”
Het belangrijkste criterium bij die mooie muziek blijft het persoonlijke aspect. “We zijn als DIY-organisatie op zoek naar een klik met de muzikanten. Natuurlijk moeten we het goed vinden, maar er moet ook leuk contact zijn. Je doet het met elkaar en voor elkaar.” Laurens vertelt: “Zo was er eens een artiest uit Duitsland die zijn huur gewoon bij elkaar speelde. Hij kwam bij ons spelen en we zeiden: 'We hebben niet veel geld, maar wat er binnenkomt, wordt verdeeld onder de artiesten.' Dus hij speelde in de huiskamer, samen met een Groningse band, en het was supertof. Het publiek hoefde geen entree te betalen, maar we gingen wel met de pet rond. Geef maar wat je het waard vindt.” Wouter en Laurens lachen. “Uiteindelijk was er véél meer geld dan verwacht en toen zei dat bandje: ‘Hier, neem ons deel ook maar. Wij komen gewoon uit de stad.’ Had ‘ie toch weer een deel van zijn huur bij elkaar. Dat soort dingen, dat bedoel ik dus.” De positieve geluiden zorgen ervoor dat artiesten elkaar wishfulmusic aanbevelen, waardoor ze nooit om muzikanten verlegen zitten.
Zelf luisteren en oordelen
Een vertrouwd netwerk opbouwen binnen Nederland, dat is het mooiste volgens Wouter: “Ik hou ervan om de boer op te gaan. Dit gebeurt niet alleen in Groningen, maar in heel Nederland. Zo gebeurt het weleens dat er een artiest naar ons wordt doorverwezen en dan weten we gewoon dat het goed zit. Krijg je ineens een Vlaamse cultheld als Dirk Serries, die wel even vanuit België naar Groningen op en neer gaat omdat hij graag bij ons wil spelen. ‘Ik vind het initiatief zo fijn, ik wil graag langskomen’, zegt hij. Dat is toch het mooiste compliment dat je kunt krijgen”, glundert Wouter.
De stad speelt een grote rol voor de organisatie. “Groningen is klein en er gebeurt veel. Tegelijkertijd is er veel vrijheid en eigenzinnigheid. Ideaal voor de muziek”, zegt Laurens. Naast de huiskamerconcerten organiseert wishfulmusic nu ook concerten in de synagoge, op Noorderzon, FestiValderAa, WinterWelVaart, Melodica Festival en met het Groninger Museum. Alomtegenwoordig, zou je dus wel kunnen zeggen. Toch willen ze niet pleasen, ze willen eigenwijs blijven. Laurens legt uit waarin dat eigenwijze precies zit: “Zelf luisteren en oordelen of het goed is en doen wat voor ons goed voelt, dus niet direct afgaan op de naam. We zijn niet voor het Giel Beelen-publiek.”
In de planning
Het publiek van wishfulmusic kan uitkijken naar een drukke periode. Er gaat namelijk van alles gebeuren. Zo is er weer een drietal concerten in de synagoge gepland. De eerste daarvan is op 27 maart, met Shield Patterns en Silver Ferns. Op 10 april is er een huiskamerconcert met DOOXS en Eva Waterbolk. Genoeg te doen dus, en Laurens en Wouter hebben er zin in. “We willen er met z’n allen een zo mooi mogelijke avond van maken.” We staan op, schudden elkaar de hand en voordat ze vertrekken, grappen ze: “Oh, en we willen de groetjes doen aan onze moeders en aan Tjesse van Sprokkelhout!” Bij deze.
Op 27 maart spelen Shield Patterns en Silver Ferns in de synagoge. De deuren gaan om 20.00 uur open. Entree is 7 euro, kaartverkoop aan de deur.