Stevens, Rering en Medema kennen elkaar al een paar jaar en struinen samen vaak platenmarkten af. Alle drie zijn ze grote muziekliefhebbers en op een avond belandde het gesprek weer op een bekend onderwerp: de hiphopscène van Groningen. Hoe jammer het wel niet was dat daar zo weinig mee gebeurde en dat ze daar eigenlijk zelf wel wat aan wilden veranderen. Toen de eigenaar van de kroeg waar ze voor stonden dit opving, ging het balletje rollen. Er mocht bij hem in Metropolis wel wat georganiseerd worden. "Daar waren we veel bezig met talentontwikkeling", vertelt Medema. "Om de twee weken programmeerden we daar dan lokale acts en was er ook een open mic."
Homebase: een nieuwe thuisbasis voor 90's hiphop
"We waren ons eigen gezeur eigenlijk gewoon een beetje zat!"
Binnenkort vindt in poppodium Simplon de eerste editie van Homebase plaats. Tijdens dit nieuwe evenement dat eens in de drie maanden plaats zal gaan vinden, staat hiphop uit de jaren negentig centraal. Het concept komt voort uit een groot gemis van de organisatoren: Frank Stevens, Rieuwert Rering en Echin Medema. Zij baalden ervan dat Groningen zo weinig hiphopevenementen heeft, dus zijn ze zelf actie gaan ondernemen.
De tweede nineties
Nu willen de heren het echter groter aanpakken en bekendere acts naar de stad halen. Want dat is waar het gat in de voorziening volgens de organisatoren echt ligt. "Groningen wordt zo vaak neergezet als muziekstad, maar binnen dit genre valt dat heel erg tegen." Een tijd geleden hadden de jongens af en toe nog geluk in de Oosterpoort met KRS-One of bij Podium New Attractions met Onyx, maar tegenwoordig zie je in Groningen volgens hen vooral acts als Ronnie Flex of Mr. Polska. "Wat natuurlijk ook prima is! Zij doen gewoon hun ding. Maar dat is niet waar wij naar op zoek zijn."
Want de hiphop waar Homebase om draait is die uit de jaren negentig. De reden voor deze focus is simpel; de heren zijn blijven hangen bij wat ze zelf leuk vinden. Maar ook in hun omgeving merken ze dat er nog veel animo voor dit specifieke genre te vinden is. Zoals Engel & Just (hoofdact van de eerste editie) zelf in het nummer Nieuw! zeggen; "De tweede eighties zijn voorbij, (…) ik zei het al, het is een kwestie van tijd, vriend, dan gaan wij met zijn allen lekker back to the nineties".
Volgens de jongens zie je 'de tweede nineties' in alles terugkomen. Bijvoorbeeld in kleding, maar ook met vinylplaten. "Een paar jaar terug waren wij één van de weinigen met LP’s, maar nu zie je dat jongeren ze ook weer gaan verzamelen." Hetzelfde zien ze gebeuren met dj's. Waar je die eerder vooral achter een mp3-tafel zag, draaien ze nu weer vinyl en dat wordt gewaardeerd door het publiek.
Een thuisbasis
Dat gevoel wil Homebase ook creëren. Stevens ging op zijn twaalfde nog wel eens naar Nederhopfeestjes in de oude Simplon, welke volgens hem altijd een rauwe vibe hadden die je nu weinig meer tegenkomt. "Op zo’n avond werden dan met gemak drie hiphopacts achter elkaar geprogrammeerd en waren er ook breakdancers en graffiti-artists. Dat is nu allemaal verdwenen", vertelt hij. Dat willen de jongens weer naar Groningen halen. Niet één act, maar een hele avond die in het teken staat van alles wat met nineties-hiphop te maken heeft. De hoop is dat het de mensen dan uiteindelijk niet meer zoveel uitmaakt welke act er staat, maar dat ze sowieso komen omdat de sfeer altijd goed is.
De reden dat Simplon als locatie is gekozen, heeft dus ook te maken met de sfeer. De mannen houden van het ondergrondse gevoel dat het podium heeft en denken hier de vibe te kunnen creëren waar ze naar op zoek zijn. Maar daarnaast dragen ze het podium ook een warm hart toe. "Het is bizar dat je zo’n zaal hebt en dat er maar twee of drie keer per week iets is! Daar moet veel meer mee gebeuren."
Simplon wordt voor Homebase dus letterlijk de thuisbasis. Dit is ook deels waar de titel vandaan komt; een thuis bouwen voor hiphop. "Maar als we gaan kijken waar de titel echt vandaan komt, dan komen we denk ik bij het album Homebase van DJ Jazzy Jeff en The Fresh Prince", zegt Stevens. Daarnaast bekt het volgens de jongens ook gewoon lekker. Bij Homebase kom je niet alleen voor die ene act, maar ook om een biertje te drinken met je vrienden en dat oude gevoel weer terug te krijgen. Om dat gevoel te helpen, zijn er breakdancers uitgenodigd, en zijn er tussen de acts door ook dj’s die de avond opvullen met muziek. "Hopelijk is er iemand zo gek om los te gaan, want dat willen we graag!"
Dromen voor de toekomst
Zo zouden ze het ook leuk vinden als er op den duur een dj-battle kan ontstaan, op het eind van de avond. Volgens de jongens kun je bijvoorbeeld wel een open mic inplannen, maar is het veel leuker als dat vanzelf gebeurt. Een geplande rapbattle moet je namelijk vaak zelf op gang brengen en dan snel iemand de microfoon in de handen drukken, vertellen ze. Maar stel dat de show afgelopen is en de artiest besluit om nog wat instrumentals te draaien en iemand vraagt of er nog een beetje gefreestyled kan worden, dan staat de organisatie daar zeker voor open.
Om eigen inbreng nog meer te bevorderen, staat er ook een Soundcloud-pagina in de stijgers. Het idee is dat daar elke week (of twee weken) een beatbattle georganiseerd wordt. Er komen dan samples online die beatcreators kunnen gebruiken om een beat te maken van ongeveer anderhalve minuut. Die kan vervolgens geüpload worden, waarna een stemronde volgt. Degene met de meeste stemmen wint natuurlijk en mag de samples voor de volgende week kiezen. "Op deze manier kunnen we mensen die beats maken vanuit heel Nederland of misschien zelfs Europa samenbrengen", vertelt Medema.
Maar de focus van de organisatie ligt nu vooral op het evenement in Simplon. Hiervoor zijn buitenlandse dromen echter ook niet uitgesloten. Voor volgende edities ligt niks nog vast, maar de gesprekken met bijvoorbeeld The Doppelgangaz zijn al tijden gaande. Met deze New Yorkse act zijn al goede contacten gelegd en dit is volgens de organisatie ook een haalbare optie. Maar als de jongens echt zouden mogen dromen, wordt het toch MF Doom of Wu-Tang Clan in de oude formatie. Deze dromen lijken misschien niet realistisch, maar als je goed oplet is er volgens de heren toch heel veel mogelijk. Zo zat Killah Priest (een Wu-Tang Clan affiliate) een tijdje terug ineens twee weken op Terschelling. "En niemand boekt hem! Hij is daar gewoon een plaat aan het opnemen en daar wordt niks mee gedaan", laat Rering weten. Dit is voor de jongens onbegrijpelijk, want "hoe duur is een treinkaartje naar Groningen nou?"
Liefde voor het werk
Door eens in het jaar zo’n grote act te plaatsen, hopen de mannen steeds meer uit te breiden en ook publiek van buiten Groningen te trekken. Voor de eerste editie blijft het echter bij binnenslandse acts, waarvan het boeken eigenlijk heel gemakkelijk ging. Met hun eigen connecties is de organisatie tot nu toe rond gekomen. "Engel sprak ik bijvoorbeeld een keer in Drachten na een show", vertelt Stevens. Hij kwam daar eigenlijk voor Def P, maar kreeg veel respect voor Engel door zijn nummers en verhalen. Engel wilde zelf ook al een tijd naar Groningen, maar dat was er gewoon nog niet van gekomen. "Nu brengen ze in september hun nieuwe album Liefdewerk Oud Papier uit, dus dit was het perfecte moment" en dus werd de act voor de eerste editie geboekt. Verder staan er ook bekenden van de organisatie op het programma. De uit Leeuwarden afkomstige Siroc en Krisiz kenden ze al, lokale hiphopact Loewie droeg zichzelf aan en Gila Selectah is gewoon hun eigen Rieuwert Rering.
Alles viel dus op z’n plek voor de debuuteditie, maar ondertussen werken de mannen al keihard door voor de volgende. Want ondanks dat ze zelf heel wat af kunnen klagen, zijn ze niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken.
Tickets voor de eerste editie van Homebase op 17 april zijn nu te koop.