1284 is een EP die zich volgens Jor het best laat omschrijven als een luisterplaat. Klassieke piano-intro’s wisselen in rap tempo af met elektronische abstracte ritmes. De plaat staat bol van tempo- en toonsoortwisselingen. Jor: “Voor elektronische muziek is dit redelijk complex; de EP is wel echt 'headphonemuziek' waarin veel gebeurt en je goed op moet letten."
Jorgalad brengt tweeluik EP's uit
"Dansbare elektronische muziek mag ook best mooi zijn"
De term 'woodshedding' komt uit de jazzwereld en betekent jezelf afsluiten in je huis en alleen maar bezig zijn met muziek. Zo omschrijft Jorgalad, of Jor van der Poel, het proces bij het maken van zijn twee EP's 1284 en Cosmonaut At Noon. "Ik was van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig met het maken van muziek, of dat nou pianospelen, opnemen of producen was."
De eerste EP, 1284 (One To Wait For), werd begin oktober 2014 uitgebracht, al snel gevolgd door Cosmonaut At Noon EP begin december. Tussendoor werd hij tweede in een ‘producer contest' van het befaamde label NinjaTune met het nummer Graham's Number. Een gesprek met Jor over zijn muziek, invloeden en ambities.
De 24-jarige producer uit Groningen begon in 2011 met het maken van 'elektronische' muziek. “Ik hoorde toen het nummer Strobe van Deadmau5, dat vond ik fantastisch. Een week later ben ik begonnen met zelf muziek maken. Ik begon met minimal en luisterde destijds veel muziek van Max Cooper.” Na deze eerste kennismakingen met het produceren verlegde Jor zijn interesse naar electrohouse. Zijn invloeden zijn onder andere Mord Fustang en Feed Me, later neigde hij meer richting Pretty Lights.
“Na eerst heel veel dingen te hebben nagemaakt, kreeg ik steeds een beter idee welke richting ik zelf op wilde.” De resultaten zijn dus 1284 en Cosmonaut At Noon. Twee EP's met een energieke mix van klassiek en elektronisch, maar ook met veel jazzinvloeden.
"Ik ben de laatste tijd veel bezig met de akkoordenprogressies uit jazzmuziek en dan met name de modulaties binnen een nummer (verschillende toonsoorten, red.) en maatsoortwisselingen." Als inspiratiebronnen voor zijn eigen muziek noemt de jonge Groninger dan ook een heel scala aan musici: Burial, Triphonic, Amon Tobin, Beethoven, Thelonius Monk, en Yann Tiersen als multi-instrumentalist.
Voor zijn EP's gebruikt Jorgalad vrijwel geen samples. “Alleen voor de drums heb ik samples gebruikt. Voor de rest is alles wat je hoort gesynthesized en ingespeeld of opgenomen.” Voor het maken van de nummers op 1284 zijn behoorlijk ongebruikelijke geluiden terug te horen: een aansteker, gekraak van een stoel, alarmgeluid van een horloge, het tikken op glas en nog meer. “Ik wil niet samplen, niet vanuit principe, maar gewoon omdat ik alles liever zelf leer doen.”
Over de tweede EP, Cosmonaut At Noon, vertelt Jor het volgende: “De EP is met hetzelfde concept en dezelfde gedachte gemaakt als de eerste. Alleen zijn nu mijn ideeën nog wat verder doorgevoerd.” Het thema van de EP is contrast. “Ik heb geprobeerd een zo groot mogelijke tegenstelling tussen alle geluiden en melodieën te creëren, dus nog meer rust en nog meer agressie. De geluiden spreken elkaar soms tegen.”
Over zijn ambities is Jor concreet: “Ik wil heel veel verschillende stijlen, stromingen en instrumenten samenbrengen om mensen te laten zien dat dit óók elektronische muziek is. Ik zou mezelf dan ook liever een 'one man band' dan een producer willen noemen.”
Gevraagd naar wat hij vindt van de tegenwoordige elektronische muziek vertelt Jor: “Dansbare muziek mag ook best mooie muziek zijn, dat zou het doel moeten zijn en niet alleen harde geluiden. Er zijn meerdere manieren om je in extase te brengen, zoals een mooie melodie. Dat hoeft niet per se zo lomp zoals je dat nu vaak in EDM hoort.”