Raven bij RAEV in Vera

Eerste editie op 20 september met Florian Kupfer en NGLY

Tekst: Niels Cornelis Meijer Foto's: Harold Zijp ,

Een nieuw dance-evenement in Groningen, dat is vaak amper het vermelden waard. Elke week lijken er nieuwe feestjes bij te komen; vooral deephouse is in trek. Gelukkig komen er af en toe ook interessante dingen bovendrijven. RAEV bijvoorbeeld, dat ons "gewaagde electronica, vooruitstrevende house en experimentele techno" voor gaat schotelen.

Met RAEV (een anagram van Vera en Rave) lijkt Vera de elektronische dansmuziek te omarmen. Vera programmeerde tot voor kort erg weinig dance, zeker als je dit vergeleek met andere clubs in Groningen. Hier ligt dan ook de uitdaging. Wat gaat RAEV echt toevoegen aan de Groninger dance-scene? De organisatoren zelf leggen de lat hoog: "RAEV ( /reɪv/ ) is tot leven gekomen als vernieuwer binnen de Groningse dance-scene.”
Wij wilden graag meer weten en interviewden daarom Zoran Pillay, organisator en programmeur van RAEV.

Wat ontbreekt er in de huidige Groninger dance-scene?

De Groninger dance is al jarenlang een enorm groeiende en interessante scene. Er is veel ruimte voor nieuwe concepten en de house en techno zijn nog altijd enorm in trek bij de jonge doelgroep. Ik wil altijd een stapje verder gaan en daar is RAEV dan ook deels uit ontstaan. Voor mij kan programmering op dancegebied nog gewaagder en interessanter. Ik heb altijd het gevoel dat mensen dat risico niet durven te nemen. Als het goed uitpakt, heb je goud in je handen en kan je mensen warm maken voor muziek die ze anders nooit hadden ontdekt. Als ik zou moeten kijken naar andere steden, hebben de grote steden in het land allemaal een concept dat de focus legt op het experiment. Ik mis hier de elektronische kant van concepten als Incubate, Rewire, The Rest Is Noise en TodaysArt.

Wat gaat RAEV doen om de scene te vernieuwen?
Eén van de dingen die ik met RAEV wil creëren is een plek waar mensen muziek kunnen ontdekken, artiesten horen waar ze misschien niet in aanraking mee waren gekomen. Het recept is best simpel: een ontiegelijk goed geluidssysteem, een zaal met een immens rijke historie en wat meer "off-centre" muziekprogrammering.
We willen hier dan ook twee doelgroepen samenbrengen; het dancepubliek en het Verapubliek. Het publiek dat nu op dance-evenementen te vinden is, is vooral op zoek naar een beleving. Die beleving zit in de Vera zelf, de magie van de zaal en de historie van het pand. Muzikaal was Vera misschien niet een voor de hand liggende zaal om heen te gaan als ze wilden stappen. Het Verapubliek is in mijn ogen altijd een groep mensen geweest die erg openstaat voor nieuwe muziek, een hele diverse muzieksmaak heeft en vaak nog echt die punkmentaliteit heeft. Ik weet zeker dat als zij een paar keer nieuwsgierig komen kijken naar wat RAEV te bieden heeft, er heel wat mensen verrast gaan zijn hoe enorm vet het kan zijn en dat er veel meer is dan de mainstream dance.

Hoe is het tot stand gekomen?
De wens lag bij mij al een hele tijd om iets in de Vera te gaan doen. Die zaal ademt zoveel historie, het custom geluidssysteem is steengoed en de hele esthetiek van de (bandjes)programmering past perfect bij de muziek waar ik wat bij voel. Dat er tot voor kort weinig dance was vond ik altijd erg jammer. Er was een wens om toch wat meer met de zaterdagnacht te gaan doen in de Vera en zodoende kwamen wij bij elkaar uit. Het is voor mij belangrijk dat RAEV geen los dance-event is maar echt het verlengde is van Vera. Er gaat bijvoorbeeld veel focus op live-optredens worden gelegd en er zal een mix van oude legendes en opkomende niche-artiesten komen.

Hoe zou je de sound van de eerste editie van RAEV omschrijven?
Voor de eerste editie blijven we bij artiesten die zich voornamelijk op house- en technogebied bevinden. Met twee absolute favorieten op bezoek is dit een mooie introductie van het concept en de locatie. Op de avond zelf zal het house met uitstapjes naar techno en verwante genres zijn, maar hoor je bij beide artiesten de wave, noise en lo-fi-punk-invloeden erg terugkomen.

Hoe is de keuze gevallen op headliners Florian Kupfer en NGLY?
Florian Kupfer en NGLY zijn twee jonge artiesten uit Berlijn die een enorm volwassen geluid hebben. Ze zijn niet voor niks allebei opgepakt door het gerenommeerde L.I.E.S. label uit New York. Florian Kupfer heeft een paar echte undergroundhits achter z'n naam staan, zijn DJ-sets zijn intens en nemen je echt mee voor de gehele lengte. Ik hoorde hem laatst in Parijs draaien en toen bleef er bijzonder weinig heel van de tent. NGLY  is echt een enorm talent. Deze mysterieuze producer uit Berlijn treedt volledig live op. Er hangt een hele mystiek om hem heen en zijn optredens zijn zeldzaam. Dit is zijn eerste Nederlandse optreden. Met invloeden van de techno uit de jaren '90 is het een interessante mix van house en techno die je niet zelden in deze vorm hoort.

Er is ook al een tweede editie voor RAEV in de maak, welke subgenres/sound gaan jullie dan verkennen?
RAEV gaat een regelmatig concept worden en na deze eerste openingsnacht gaan we stug verder. De exacte datum en programmering maken we snel bekend. De grenzen gaan steeds vaker worden opgezocht, terwijl we stiekem ook een paar echte legendes in de planning hebben staan. Er is ondertussen ook een groep op Facebook waar wij regelmatig muziek in plaatsen van artiesten die een affiniteit met RAEV hebben. Zo is er buiten de avonden om ook genoeg muziek te ontdekken.