A Liquid Landscape over hun tweede album

"We hebben wel meer ervaring, maar het blijft een heel ongrijpbaar proces"

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: André Eggens en Lex Vesseur ,

Drie jaar geleden brachten zij hun eerste album uit en inmiddels hebben ze een Europese tour achter de rug. Het is een veelbewogen jaar geweest voor de vier mannen van A Liquid Landscape. Zaterdag 15 november is de releaseparty van hun tweede album: The Largest Fire Known To Man. 3voor12 groningen sprak zanger/gitarist Fons Herder over het afgelopen jaar en over hun nieuwe album, dat uitkomt op GlassVille Records.

A Liquid Landscape bracht in 2012, drie jaar na de oprichting, hun eerste album uit. Afgelopen jaar toerden ze als voorprogramma van Crippled Black Phoenix door Europa en namen ze daarnaast een tweede album op. "We hebben een heel goed jaar gehad", vertelt Herder.

Ze hebben een maand getoerd door maar liefst negen landen. “Een maand lang in een bus. 22 shows gespeeld in 27 dagen, dat was wel echt te gek. We doen eigenlijk alleen voorprogramma’s op dit moment, kroegjes doen we niet meer. Uiteindelijk maar weer eens proberen om zelf wat shows te boeken en dan als eigen headliner, maar dat is in ons genre nog wel lastig hoor.” In Nederland spelen ze wel eens losse shows, maar de laatste tijd is A Liquid Landscape vaker in het buitenland op het podium te vinden.

Het tweede album heeft de band zelf opgenomen. “We hadden al de apparatuur gehuurd en in de woonkamer opgezet en daar hebben we alles opgenomen. Uiteindelijk is het door Bruce Soord van The Pineapple Thief gemixt.” Het tweede album is, volgens Herder, nog meer één geheel dan het debuutalbum Nightingale Express. “De plaat is nog net iets meer gefinetuned. Met name hoe het middenstuk in elkaar overloopt en hoe de plaat in elkaar gezet is.”

Ook terugkomende thema’s in verschillende nummers, zowel muzikaal als tekstueel, lopen beter in elkaar over. De eerste plaat moest van voor tot achteren beluisterd worden. “Dit is ook zo’n plaat, maar hier zou je ook losse liedjes van kunnen luisteren. Hij loopt wel in één keer door en ik vind hem zo goed doorlopen dat je hem eigenlijk wel op repeat kunt zetten. Daar ben ik wel heel blij mee”, vertelt Herder trots.

Op de vraag over welk verhaal de band wil vertellen met het album, grapt Herder: “Dat ga ik natuurlijk niet allemaal uitleggen, dan is de grap eraf. Wel zit er een rode draad in. Het hoofdthema is onderlinge relaties, dus liefde. Maar ook hoe je omgaat met een break-up of juist als je iemand leert kennen. Er zijn wel dingen die wat dieper op elkaar inhaken, maar die moet de luisteraar er zelf maar uithalen.”

Het opnameproces is dit keer anders verlopen. Bij het opnemen van het eerste album zijn de liedjes veelal in de oefenruimte geschreven, maar dit keer hebben de bandleden ook afzonderlijk van elkaar hele constructies in elkaar gepuzzeld. "Je krijgt daardoor wel een wat eenduidiger geluid, denk ik. We hebben dus wel meer ervaring, maar eigenlijk blijft het steeds een heel ongrijpbaar proces. Ook heb je altijd het gevoel dat je er nog meer tijd in had kunnen steken, het is nooit klaar.”

Over de toekomst is Herder duidelijk. “Ik geloof er echt in dat als je hard werkt en doorgaat, dat je dan op een gegeven moment een carrière hebt. En die carrière is misschien niet degene die je voor ogen had, want vaak denk je dan aan grote podia en groupies overal. Maar misschien betekent het wel gewoon elke twee jaar een plaat maken en een tour doen langs zalen van 400 man. En als je dat één keer in de twee jaar doet, misschien is dat het wel gewoon. Ik zou het te gek vinden, ik doe het ervoor.”

Zaterdag 15 november is de releaseparty van het album The Largest Fire Known To Man in de Puddingfabriek, te Groningen.