Puike Prijsvraag: De Nacht van Kunst en Wetenschap

Programmeurs Peter Reen en Bernou Ozinga: "De Nacht is een feestje voor iedereen."

Tekst: Nina Knaack Foto: Elco van der Meer ,

Op zaterdag 24 mei vindt de vijfde editie van De Nacht van Kunst en Wetenschap plaats. In een interview met programmeurs Peter Reen en Bernou Ozinga wordt het idee daarachter duidelijk: "Het doel van De Nacht is om de drempels naar kunsten en wetenschappen te verlagen." Er zijn dan ook talloze culturele activiteiten, waarvan sommige gratis zijn. Wil je overal toegang hebben en alles van dit evenement meemaken? 3voor12 groningen verlaagt de drempel nog een stukje en geeft 3x2 kaarten weg. Geef het goede antwoord op de prijsvraag en maak kans!

Lage drempel

Met De Nacht van Kunst en Wetenschap (De Nacht) worden kunsten en wetenschappen op een laagdrempelige manier aangeboden. Peter Reen: "Dit doen we door eens per jaar, samen met de kennisinstellingen en de kunstorganisaties van Groningen, de deuren te openen voor iedereen. Om te laten zien wat er allemaal voor tofs gebeurt in onze mooie stad. Bij alle onderdelen denken we dan zo goed mogelijk na over hoe we het onderwerp aantrekkelijk en begrijpelijk kunnen maken voor een breed publiek."

Bijzonder festival

Deze onderdelen variëren van muziek tot lezingen, van straattheater tot proefjes en dans tot gekke opstellingen. Ondanks dat wetenschap niet meteen geassocieerd wordt met een festival, is De Nacht van Kunst en Wetenschap toch een festival te noemen. Bernou Ozinga: "Een festival bestaat uit een reeks verschillende voorstellingen op het gebied van muziek, theater, enzovoorts. Dat wetenschap daarvan ook onderdeel kan zijn, is een vrij nieuwe ontwikkeling, maar vooral een hele leuke! Dat willen we met De Nacht juist laten zien. Het betekent dat een heel nieuw publiek kennis maakt met wetenschap. De Nacht bestaat uit een combinatie van diverse voorstellingen en programmaonderdelen, ongeacht het 'aandachtsgebied' en de verschillende locaties. Dat maakt het volgens ons dus zeker een festival."

Wetenschap in combinatie met kunst

Wetenschappen kunnen dus ook onderdeel van een festival zijn, maar hoe worden kunst en wetenschap in deze nacht nou eigenlijk gecombineerd? Dit gebeurt volgens Reen en Ozinga op heel veel verschillende manieren: "We laten bijvoorbeeld kunstcollectieven contact zoeken met wetenschappers om samen een programma te maken, of andersom. We brengen hen met elkaar in contact, op de avond zelf, maar vaak ook vooraf. Een mooi voorbeeld is de voorstelling van de theatergroep Circus Treurdier. We hebben deze groep in contact gebracht met een wetenschapper van de RUG, die nu ook daadwerkelijk een rol in hun voorstelling krijgt tijdens De Nacht. Een ander voorbeeld is het programma onderdeel Slag om het Noorden, waarbij we met wetenschappers en kunstenaars een poging doen om de megaprovincie van het Noorden (Friesland, Drenthe en Groningen) te realiseren. Wetenschappers gaan vertellen over de identiteit en taal en wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen verschillende noorderlingen. Jonge muzikanten maken daarbij samen het nieuwe noordelijke volkslied."

Het programma

Naast dit soort bijzondere projecten zijn er nog veel meer dingen te beleven op 24 mei. Het volledige programma is te uitgebreid om op te noemen, maar is te vinden op de website van De Nacht. Op veel bijzondere locaties die normaal niet dienst toen als festivallocatie, valt er van alles te beleven. Daarbij speelt interactie een belangrijke rol: "Kennismaken met iets nieuws is gewoon het leukst wanneer je ook echt zelf mag proberen, proeven, testen, kijken en voelen." Reen en Ozinga maken samen met een club studenten en jonge ondernemers het programma: "Dat houdt in dat we op zoek gaan naar wetenschappers, kunstenaars en artiesten die iets moois te vertellen hebben over de wereld van nu. We zijn dan wekenlang met allerlei toffe mensen in gesprek. Met hen proberen we dan een programma te maken." Reen is daarbij de eindverantwoordelijke voor het muziekprogramma en Ozinga is eindverantwoordelijk voor het totale programma.

Dromen die uitkomen

Ozinga is dan ook al vanaf de eerste editie betrokken bij De Nacht. "We hebben nu weer een studentencommissie. Ik ben ook begonnen als vrijwilliger. Toen was ik mijn studie psychologie aan het afmaken. Ieder vrij uurtje dat ik over had, besteedde ik aan De Nacht. Die eerste editie was echt een droom: met zo'n toffe club mensen een heel festival uit de grond stampen. Ik heb mijn studie afgerond, maar begon voor mezelf als evenementen-organisator en programmeur. In de daarop volgende edities heb ik samen met Bianca Pander het project geleid. Peter is drie jaar geleden, vanwege zijn ervaring met concert- en festivalprogrammering, bij het team gekomen om het muziekprogramma vorm te geven. We vinden het te gek om met een jonge groep mensen zo'n immens project te realiseren, om te laten zien dat alles kan als je er maar keihard voor gaat. De Nacht is dan ook een feestje voor iedereen."

Toekomst

Over de toekomst van De Nacht zeggen de programmeurs het volgende: "Een vaste en iets ruimere kantoorruimte zou wel fijn zijn. We switchen nogal eens van plek, waardoor we soms in een piepklein kantoortje zitten met zo'n zestien mensen. Dat is heel gezellig, maar ook weleens een beetje hectisch." Ozinga denkt echter dat ze dit jaar een geweldig mooi programma zullen neerzetten: "Voor komende jaren willen we graag inhoudelijk verder bouwen, zodat het programma ieder jaar weer beter wordt. We zien De Nacht heel graag nog meer uitgroeien tot een geweldig stadsfestival, waar heel veel mensen uit Groningen en daarbuiten naar toe willen. Om te ontdekken, te verbazen en nieuwe ervaringen op te doen."

Als je een polsbandje koopt voor tien euro (op de dag zelf vijftien euro) heb je toegang tot alle locaties. Wil jij dit polsbandje gratis ontvangen? Doe dan mee aan de verloting en stuur voor dinsdag 20 mei 18:00 het goede antwoord op de volgende vraag naar prijsvraag@3voor12groningen.nl:
Hoe is het evenement De Nacht van Kunst en Wetenschap ontstaan?