Win kaarten voor Cross-linx én albums van Douglas Dare en Lubomyr Melnyk

Bijzondere samenwerking tussen zestien verschillende artiesten, waaronder Ólaful Arnalds, José González en philharmonie zuidnederland

Tekst: Nina Knaack ,

Hét moment waarop pop en klassiek perfect samenkomen: het Cross-linx festival. Jaarlijks trekt een groep vooraf gekozen artiesten in een karavaan door het land en doen hierbij vier steden aan, waaronder Groningen. Het doel van het festival is een verbinding leggen tussen indie classical en avant-garde popmuziek. Dit jaar vindt het festival op 8 februari plaats in de Oosterpoort. Ook naar Cross-linx? Doe mee met onze prijsvraag en win niet alleen gratis kaarten, maar ook albums van Douglas Dare en Lubomyr Melnyk!

Het Cross-linx festival beleeft van 5 tot en met 8 februari haar vierde editie. Het beginpunt is Rotterdam, waarna de artiesten via Amsterdam en Eindhoven in Groningen eindigen. Vier dagen vol muzikale experimenten, waarbij geen avond hetzelfde zal zijn. Dat is ook precies de bedoeling van het Cross-linx festival. De naam zegt het natuurlijk al: een cross-over van verschillende muzikale genres die een link tussen uitersten proberen te leggen. Waarom zouden klassieke pianoklanken niet samen kunnen gaan met vrolijke indieriffjes? Hoe kan je bestaande conventies in de muziek doorbreken? De artiesten van het Cross-linx festival gaan deze uitdaging aan.

Ólafur Arnalds en philharmonie zuidnederland
Een van die artiesten is Ólafur Arnalds. Deze IJslander maakt muziek zoals je verwacht uit zijn land van herkomst: verstilde en minimale pianocomposities die een mysterieuze sfeer met zich meebrengen. In samenwerking met philharmonie zuidnederland (voorheen Amsterdam Sinfonietta) schrijft Arnalds een geheel nieuw programma. Verstilde muziek van een soloartiest in combinatie met een 22-koppig orkest; het zal een hele beleving worden.

José González
Ook José González zal een aantal nummers spelen met philharmonie zuidnederland. Zijn muziek is veel gebruikt in reclamespotjes (bijvoorbeeld Sony, 2006), waarmee González bekendheid wierf. Deze Zweedse zanger en gitarist brengt op het Cross-linx festival voor het eerst een paar nummers van zijn derde solo-album ten gehore. Zijn prachtige gitaarspel en warme doch rauwe stem zijn om bij weg te dromen.

Volledige line-up
Naast de drie bovengenoemde artiesten zullen eveneens optreden: Lavinia Meijer, Patrick Wolf, My Brightest Diamond, Detroit Party Marching Band, Tim Fite (met strijkorkest), Cast Class, Cabaret Contemporain, Music Mining, Spring Collective, Liam Byrne, Garrett Mendolow, Oliver Coates, Lubomyr Melnyk en Douglas Dare.

Winactie
Lubomyr Melnyk komt uit Oekraïne. Zijn muziek lijkt wel geïnspireerd op de rellen in Kiev, doordat pianoklanken zich af en toe razendsnel opvolgen. Echter, in tegenstelling tot in Kiev, blijft Melnyk wel in balans. Hij zoekt de grenzen op zonder deze te overschrijden. Douglas Dare is een jonge Britse pianist. Zijn pure stem onder begeleiding van zuivere klanken en intense songteksten zijn overweldigend mooi.

3voor12 groningen mag de albums Corrolaries van Lubomyr Melnyk en Seven Hours van Douglas Dare, én 1 x 2 vrijkaarten voor het Cross-linx festival weggeven. Wat je moet doen om kans te maken? Stuur een e-mail naar prijsvraag@3voor12groningen.nl. Vermeld hierin je naam, telefoonnummer, adres en het antwoord op de volgende vraag:

Douglas Dare beweert door verschillende singer-songwriters te zijn beïnvloed. Noem er twee. (Prijsvraag is inmiddels gesloten)

Het Cross-linx festival vindt op 8 februari plaats in De Oosterpoort, entree: € 35,-