Model Depose speelt elektronische wave. Synthesizers, catchy refreintjes, dansbare beats en een duistere sfeer vormen de hoofdmoot voor de muziek van de vijf Groningers. De band vertelt graag over de kracht van concepten. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat de band altijd in strak zwart en wit gekleed gaat. Bassist David Bos helpt dat idee helaas om zeep deze avond. “Volgens mij heb ik mijn witte shirt thuis aan de waslijn laten hangen. Vandaag zijn we kleurrijk.”
David begon bas te spelen op “een stuk brandhout en een oefenversterker”, pas toen hij een jaar of achttien of negentien was. In zijn tijd als student organisatiepsychologie zat hij bij vereniging Cleopatra en speelde daar bij de band These Comrades. Na een tijdje ‘passief muzikant’ te zijn geweest – “Veel naar concerten gaan en zo” – ging het weer kriebelen.
Om 19.00 uur spreekt de Groningse band Model Depose af bij het Viadukt: de oefenruimte in de catacomben van de zuidelijke ringweg. Toetseniste Mariët Gast en gitarist Jobbe Holtes zijn iets te laat omdat ze de auto met Godfriet nog moeten halen. Wie? Godfriet, de nieuwe aanhangwagen van de band. Jobbe: “Hij heette eerst Frietkot, vanwege de kleuren van de Belgische vlag op de wagen.” Aha.
Even later is Godfriet ingeladen en zijn we op weg. “Hebben we wel echt alles uit de kast gehaald?” "Dat mag je straks doen”, is Jobbes gevatte antwoord. Zijn muzikale carrière begon Jobbe met het briefje ‘Klarinettist zoekt metalband’. Na dat experiment een tijdje te hebben uitgevoerd in de metalband Swansdown stapte de gitarist van die band op. Jobbe leerde gitaar spelen, vulde de vacante plaats en bespeelt het instrument nog altijd bij Model Depose.
Smerig spul
Tussen kwart over negen en half tien wordt de band verwacht in La Pien Noir, de Haarlemse kroeg waar Model Depose vanavond speelt in het kader van rondreizend bandjescircus de Popronde. De bandleden besluiten dat ze half tien toch niet gaan halen en stoppen bij een tankstation voor koffie. Ondanks de meegebrachte blikjes Red Bull: “Smerig spul.”
Even later is iedereen van koffie voorzien. Behalve vocalist Roeland van der Velde. Hij kijkt bedenkelijk naar het chemische goedje dat de automaat uitspuwt voor de periodieke schoonmaakbeurt. Als de grap lang genoeg heeft geduurd, krijgt hij zijn echte kop thee.
Het is nog een eind rijden naar Haarlem. Toch moet Model Depose er niet aan denken uit Groningen te verhuizen. Omdat muziek er zo leeft, vertelt drummer Tim Lechner. Tim doet een filmopleiding bij de Noorderpoort en is een jaar of zeven geleden begonnen met drummen. Na de lessen speelde hij in punkbandjes, ‘hard en simpel’. Heel anders dan de electrowave, met veel hints naar de jaren tachtig, die Model Depose speelt. Tegenwoordig drumt Tim met elektronische effecten, maar daar moest de rest hem eerst van overtuigen. “Het was een principekwestie.”