Onderschat: Franks dromen werden werkelijkheid

Jongerenorganisatie Jimmy's hielp hem met zijn verslaving én met zijn cd

Tekst: Matthijs Sorgdrager Foto's: Onderschat ,

Stralend maakt Frank Stevens (27) een doos open en overhandigt een cd. Twee jaar geleden klopte hij aan bij jongerenorganisatie Jimmy’s. Na vijf jaar dakloos te zijn geweest had hij eindelijk een huis, maar hij zat nog steeds met zijn blowverslaving. Jimmy’s hielp Frank bij het afkicken en met een andere droom. Veertien november presenteert Jimmy’s “Onderschat” een verzamel-cd met nummers van lokale artiesten. Frank was eindverantwoordelijke én leverde onder zijn alias Edward Nygma een nummer aan.

Bij Jimmy’s kunnen jongeren terecht met allerlei vragen. Deze kunnen gaan over huiselijk geweld, verblijfsvergunningen maar ook over het organiseren van evenementen of het opnemen van een cd. Nadat Jimmy’s hem hielp met zijn blowverslaving is Frank blijven plakken. Hij helpt nu zelf jongeren die bij Jimmy’s aankloppen met vragen over muziek en over “wonen en kamers”. Toen besloten werd dat hij de verzamel-cd mocht maken, kon hij op zijn beurt opnieuw rekenen op hulp van Jimmy’s. Vrijwilligers van de organisatie hielpen hem met het financiële gedeelte en met het opstellen van contracten.

“Jongerenwerk wordt altijd geassocieerd met urban,” vertelt Frank, “maar waar moeten die jongens en meiden van het Martinikerkhof dan heen? Zij luisteren misschien liever naar metal of rock.” Met Onderschat probeerde hij een verzamel-cd te maken voor alle jongeren, of ze nou van hiphop, punkrock of Afrikaanse djembémuziek houden. Ook wilde hij graag laten horen dat Groningen meer te bieden heeft dan Kraantje Pappie, Noisia en Dope D.O.D.

Ook anderen bleken gecharmeerd van het idee. “Heel veel dingen hebben we gekregen voor een vriendenprijsje”, vertelt Frank. De opnamestudio, de fotograaf en de producer waren bereid flink wat van de prijs af te halen. Ook zijn eigen contacten hielpen mee. Zo vond de eigenaar van platenzaak Jongens van Hemmes het geen probleem om de plaat van hun vaste klant in de winkel te leggen, ondanks dat het niet helemaal in hun assortiment past.

“Een tweede cd zou zeker leuk zijn.” Frank vertelt dat hij veel geleerd heeft van het proces. Afspraken maken met bands bleek bijvoorbeeld minder makkelijk te zijn dan het lijkt. Maar ook het beslissen over de volgorde van de nummers op de plaat. Toen hij tijdens het masteren moest kiezen welke track het eerste nummer op de plaat moest worden, twijfelde Frank niet. Het moest Ouzin Diop worden, een Senegalese djembéspeler. Geen voor de hand liggende keus, maar Frank wilde het risico wel nemen. “Het knalt er gelijk in. Je moet alles wat je verwacht aan de kant zetten en open naar de muziek luisteren.”

Maar eerst gaat hij nog even genieten. Tijdens de presentatie van de cd viert Frank twee feestjes. “Eind november 2011 ben ik gestopt met blowen. Nu ben ik er twee jaar van af en presenteer ik mijn eigen cd, geweldig toch!”