Bangma, tevens directeur van poppodium Vera, volgde Hubert Nauta op die in september door de raad van bestuur aan de kant werd gezet. “Een meningsverschil” was de officiële lezing. Later bleek dat Simplon voor ruim twee ton in de rode cijfers stond. Deze schuld is ook de reden dat de organisatie het faillissement heeft aangevraagd. Rekeningen en salarissen konden niet meer worden betaald.
Een “worst case scenario” noemt Bangma de faillissementsaanvraag. Graag had hij de mogelijkheden van een samengaan tussen Vera en Simplon verkend, maar dan moest de schuld van Simplon wel worden afgelost. Volgens zowel Bangma als Jeroen Vos, voorzitter van de raad van bestuur van Simplon, leek het er niet op dat de gemeente met geld over de brug zou komen. De lokale overheid kan Simplon nog redden van een faillissement maar, denkt ook Bangma, “het lijkt er op dat het in de huidige vorm wel klaar is”.
"De gemeente heeft een helder signaal afgegeven" aldus Bangma. "Dig Istha heeft duidelijk gemaakt dat hij niet zomaar zijn portemonnee trekt.” Maar jammer vindt hij het wel. “Simplon is een cultuurhistorisch fenomeen in Groningen. Punk en new-wave hebben daar voet aan de grond gekregen in Groningen.”
“Ik verwacht wel dat er concerten afgelast zullen worden”, vertelt Bangma. Maar hij voorziet geen definitief einde van de locatie. “Simplon is vrij specifiek ingericht, daar kun je geen woningen in bouwen.”
Interim-directeur Simplon: “Faillissementsaanvraag is geen gekke keuze”
Einde van de organisatie lijkt in zicht
“Adequaat” noemt Robert Bangma het besluit van de raad van bestuur van Simplon om een faillissement aan te vragen. Bangma is interim-directeur van het poppodium. De raad van bestuur maakt volgens hem een duidelijke keuze en voorkomt dat de problemen van Simplon nóg groter worden.