Gemeenteraad: Simplon mag niet zomaar verdwijnen

Raad: "Simplon hoort bij Groningen"

Tekst: Petra Huijgen ,

De gemeenteraad Groningen heeft woensdagavond in de raadsvergadering laten weten achter Simplon te staan. Financieel ging het niet altijd even goed. Maar de activiteiten die Simplon organiseert, zijn onmisbaar voor de stad Groningen volgens de raadsleden. Een doorstart ligt daarom vrijwel vast: “Als wij Popstad Groningen serieus nemen, moeten wij deze schakel herstellen.”

Het voorstel van Paul de Rook (D66) om Simplon een inhoudelijke doorstart te geven, kan op veel steun rekenen: de waarde van Groningen als Popstad moet serieus worden genomen. De raadsleden zijn het erover eens dat dit zonder de activiteiten van Simplon lastig zou worden. Simplon is een schakel in de Groningse popcultuur. “Als wij Groningen als popstad serieus nemen, moeten wij deze schakel herstellen.” Maar daar moet wel veel voor veranderen. “Niet alles kan bij het oude blijven. Zowel in financiële als in culturele zin.” Ook is er veel kritiek op de gemeente zelf. Dekker (PVDA): "Hoe heeft het zo ver kunnen komen?"

'Geen Vera-light'

De aangestelde curator krijgt zes weken de tijd om het faillissement af te wikkelen. Wat er daarna met Simplon gaat gebeuren, is nu nog niet definitief. Maar, zoals de Raad benadrukt, over het bestaansrecht van Simplon mag niet getwijfeld worden. Simplon is een belangrijke springplank voor talent, maar ook veel meer dan dat. De samenwerking met Vera is al vaker genoemd, maar Temmink (SP) merkt op dat het geen aftreksel van Vera moet worden: “De stad heeft baat bij een podium dat de hiphop- en dance-scene bedient, niet bij een Vera-light”. Dekker (PVDA) stelt voor om de mogelijkheden zeker breder te bekijken: “Er hebben meer partijen van zich laten horen. De samenwerking mag breed gezocht worden. We moeten zorgen dat er op het Boterdiep een bruisend podium wordt gerealiseerd.” 

Alarmbellen

“Hoeveel alarmbellen heb je nodig om tot een besluit te komen?” vraagt Anne Kuik (CDA) aan de voorzitter. Simplon vroeg vorig jaar december al om een deel van subsidie van 2013 vast uit te keren. Met dit verzoek werd ingestemd. “Waarom is het college dan pas in oktober in de boeken gedoken om de zaak te onderzoeken?” vraagt Martin Verhoef (CU). Hij geeft toe dat het faillissement niet onverwacht kwam, maar had niet eerder iemand moeten ingrijpen? De meest kritische noot komt van Nicole Temmink (SP), die zich afvraagt of het niet allemaal te laat is geweest. “We moeten nu voor de derde keer een reddingsplan hebben, na het Museum en Grand Theatre. Hadden de alarmbellen niet eerder moeten rinkelen?” Veel kritische noten van de gemeente, die volgens wethouder Istha zullen worden onderzocht. Want ook hij ontkent niet dat er het een en ander mis is gegaan, en dat noemt hij 'een les voor de volgende keer'. “Het is goed om te reflecteren op wat er mis is gegaan."

'De koers was goed'

Ook Hubert Nauta is even aan het woord. Hij is door de Raad uitgenodigd als inspreker, en geeft een betoog over zijn visie over de gang van zaken. “Simplon ging altijd gepaard met grote financiële problemen”, geeft hij toe. “De cijfers zijn heel ernstig. Maar als je storm tegen hebt, is het niet noodzakelijk om van koers te veranderen. De koers was namelijk goed. Daarom zijn we ook genomineerd voor Beste Podium en was onze programmeur genomineerd voor Beste Programmeur. We moeten het dan afleggen tegen grotere podia in het westen.” Volgens Nauta ligt er te veel focus op 'de centen', en wordt wat er bereikt is niet op waarde geschat: “Als klein podium zit je niet aan de kant waar je kan oogsten, alleen aan de kant waar je kunt zaaien. Veel talent waar iedereen vol lof over spreekt komt bij ons vandaan.” 

Subsidie

De lening die Simplon nog had lopen - zeven ton - wordt niet meer afbetaald. De subsidie die Simplon kreeg, hoeft de gemeente echter niet meer te betalen. Dit betekent dat het acht jaar duurt om dit te verwerken. Voor het nieuwe podium is al een subsidie beschikbaar, vertelt Dig Istha: 230.000 euro structureel en nog eens 50.000 euro incidenteel, om de culturele activiteiten voort te zetten.