Reacties Tonika-vacature: "Een nette baard moet toch kunnen?"

"Het is een muziekzaak, niet het hoofdkantoor van de Rabobank"

Frank Hettinga en Sjoerd Huismans ,

Muziekzaak Tonika zorgde deze week voor ophef vanwege een vacature voor een nieuwe medewerker. Een medewerker die niet bepaald rock 'n roll dient te zijn: tattoos, snorren en baarden zijn uit den boze. Wel moet diegene een "smooth talker" zijn en "met een flinke dosis flair" op de werkvloer rondlopen. Reacties uit de Groningse muziekscene zijn bepaald niet mild: "Dit getuigt van een ongelooflijke arrogantie."

De vacature die op Facebook geplaatst werd kreeg meteen een stortvloed aan reacties. "Wat een verschrikkelijke vacature. Hier stoot je een boel goeie mensen mee af," is de tweede reactie die 47 keer geliked werd. Andere reacties beschuldigen Tonika van discriminatie. 3voor12 groningen peilde reacties in de Groninger muziekwereld.

Ike de Zeeuw, zanger en gitarist van WOLVON

"Die vacature is niet zo heel handig. Wij hebben er wel heel hard om gelachen. Maar voor ons is het niet zo'n gemis, wij kwamen al nooit in Tonika. Je kunt tegenwoordig net zo goed op internet bestellen. Het prijsverschil met Westerhaven is ook niet zo groot meer, en bovendien is Tonika te ver." De Zeeuw vindt Tonika "niet zo'n toffe winkel," vertelt hij verder. "Wij zijn er een keer geweest om snaren te halen. Toen waren we vijf minuten te laat en kwamen we er niet meer in. Dat is een beetje de ervaring van WOLVON met Tonika."

Wymer Vaatstra, zanger en gitarist van Vox von Braun

"Ik vond het wel grappig dat ze zelf niet eens doorhebben dat die vacature niet in de haak is. Dat wat er in staat gewoon heel... fout is <lacht>. Wat me vooral opviel is dat ze iemand willen hebben die een 'smooth talker' is: een gladjanus die je dingen aansmeert. Wie gaat er dan nog naar Tonika? Er zullen een heleboel klanten zijn die juist niet zo'n gladjanus willen. Echt fantastisch wel wat ze allemaal aan reacties over zich heen hebben gekregen. Ik snap ook niet dat je zoiets in een advertentie mag zetten. Je mag niet op leeftijd discrimineren, maar dit dan blijkbaar wel. Een baardje, jezus... Dit gaat wel ver hoor." Zelf haalt Vaatstra zijn spullen toch al elders. "Heel af en toe kom ik er wel eens. Kwám ik er wel eens."

Niels de Jonge en Tjesse Riemersma van Sprokkelhout (finalist PopGroningen Talent Award)

"Ze zoeken een representatieve collega. In de muziekwereld is het relaxte van een driedagenbaardje of een hoedje juíst reprentatief. Tonika zoekt iemand die weet wat een muzikant beweegt. Het is ook knap dat ze dat van hun personeel verwachten maar zelf geen benul hebben wat er in een muzikantenhoofd omgaat. Daarnaast, ieder weldenkend mens weet natuurlijk dat het aantal gerookte pakjes peuken omgekeerd evenredig is aan je vaardigheden als verkoper. Tonika is een muziekwinkel waar wij ons sowieso al niet thuis voelden, maar dat is met deze vacature alleen maar bevestigd. Veel muzikanten nemen het niet zo nauw, ze zoeken juist een plek met advies en eerlijkheid in plaats van een glad praatje. Die raak je met zo'n vacature helemaal kwijt."

Herman Klompmakers, zanger en gitarist van View for a Day (winnaar Rode Oortjes)

Herman Klompmakers, zanger en gitarist van View for a Day is werkzaam bij muziekhuis Leo Music & Audio in Stadskanaal. Die zaak kreeg dus sowieso een streepje voor. Het aanschaffen van producten bij Tonika is nu wel helemaal ver weg voor Klompmakers: "Ik vind het alles behalve handig van ze. Dit gaat Tonika ongelofelijk veel klanten kosten, wat ik eigenlijk ook wel gewoon terecht vind. Een representatief iemand zoeken is prima en dat mogen ze ook gewoon zeggen, maar hiermee 'dissen' ze de helft van hun klantenbestand. Een nette baard moet toch zeker kunnen? Ze zoeken blijkbaar een praatjesmaker en niet zozeer iemand die de klant echt helpt. Terwijl voorlichten onderdeel van het werk zou moeten zijn. De verkoop van producten is belangrijk natuurlijk, maar aansmeren kan niet de bedoeling zijn." Klompmakers vindt het prima als Tonika het personeel in nette bedrijfskleding wil zien, maar hij kon zich ook wel goed vinden in een reactie op het internet. "Het is een muziekzaak. Niet het hoofdkantoor van de Rabobank!"

Stefan van der Wielen, zanger en gitarist van Orange Skyline (winnaars POPGroningen Talent Award)

"Ik vind het erg jammer dat een bedrijf dat zich in de markt zet als 'rockshop' en zich dus afficheert met een bepaalde subcultuur, diezelfde groep mensen nu een hele vieze vette middelvinger in hun gezicht duwt. En om dan in je reactie te zeggen dat die mensen natuurlijk wel 'gewoon' in de winkel mogen komen. Om spullen te kopen (kuch). Maar dat je ze dan niet als verkoper wilt hebben getuigt van een ongelooflijke arrogantie en toont aan dat ze daar totaal geen besef van hun eigen fouten hebben. Ik schrok er van dat Tonika blijkbaar opzoek is naar een 'smooth talker', een term waar bij iedere muzikant de nekharen spontaan van omhoog schieten. Zelfs de gemiddelde Audi-dealer zou dit nog niet eens in een advertentie zetten. Tonika verkiest rücksichtslos verkopen boven expertise en hart voor product en klant. In deze tijd van crisis en Duitse webshops delf je dan als detaillist gewoon het onderspit." Van der Wielen ziet nog één optie voor Tonika: "Nou ja, misschien zit er nog een leuke doorstart in als verkoopstand bij de EO-jongerendag."

Tonika Music wil niet reageren tegen 3voor12 groningen. In een eerdere reactie tegen RTV Noord verklaarde medewerker Nancy Zoutman:

"Wij hadden verwacht dat er een hoop reacties op zouden komen. Je weet op voorhand dat die reacties positief of negatief kunnen zijn. Maar de toon van de negativiteit begon wel stuitend te worden. Op het moment dat je doodsbedreigingen en allerlei ziektes toegewenst krijgt, denk je wel: 'dit is dus de toon waarop het zich afspeelt.'" Zoutman blijft er bij dat medewerkers van Tonika geen nette snor of een getrimd baardje kunnen hebben. "Wij zoeken een verkoper met een open uitstraling. Het is wat ons betreft een feit dat als je hoedjes op hebt, veel haar in je gezicht hebt hangen of veel begroeing in je gezicht hebt, dat dat een gesloten gezichtsuitdrukking veroorzaakt." Klanten zijn een ander verhaal. "Ik denk niet dat er een klant is die ooit heeft gedacht: ik ben niet goed geholpen omdat ik een baard hebt." Zoutman sluit niemand uit, zegt ze: "Wij geven onze voorkeur aan en wat wij wel en niet wensen. Wij zoeken een goede verkoper en geen rockmuzikant. Die moet lekker op het podium gaan staan."