De Nacht van Kunst & Wetenschap: Muziektips van de Redactie

Tekst: Charlotte Akerboom, Tsjomme Dijkstra, Saskia Evers, Frank Hettinga, Bert Hoekstra, Marieke Polman, Joséphine Kurvers ,

Op zaterdag 1 juni zal de Groninger binnenstad het toneel zijn van een nacht lang vol met muziek, theater, dans, kunst en cross-over. Er zijn maar liefst 200 verschillende activiteiten. Het hoofdthema van deze vijfde editie is Healthy Ageing: 'to die young, as late as possible'. In een voorgaand artikel hebben wij in vogelvlucht dit diverse programma behandeld. In dit artikel vind je de broodnodige tips van onze redactie over de muziekprogrammering van De Nacht van Kunst & Wetenschap.

Fresku met Noordpool Orkest

De Eindhovense rapper Fresku is sinds hij vorig jaar het album Maskerade uitbracht niet meer weg te slaan van de festivals. Afgelopen januari kreeg hij van 3voor12 nog een 9 voor zijn optreden op Noorderslag. “Fresku op ongekende hoogte,” kopte het artikel. Op de State Awards werd hij vorig jaar uitgeroepen tot beste hiphop-artiest van Nederland. Wie zijn teksten, van fel tot knotsgek (Hedde Druksop) tot diep persoonlijk (Nieuwe Dag), beluistert zal begrijpen waarom. De live-shows zijn niet minder absurdistisch: wie had gedacht dat hij de ‘lintworm’ uit de tekst zo letterlijk zou nemen? Een verhalenverteller pur sang die live nooit teleurstelt. Dat wordt dus weer springen in de lucht met je kutkop, maar ditmaal met het 42-koppige Noordpool Orkest erbij als back-up. Dat moet wel heel spannend worden.
Ebbingekwartier, 20:30 tot 21.00, gratis entree

Willy Darktrousers

Willy Darktrousers is een jonge troubadour afkomstig uit het Friese plaatsje Donkerbroek. Hij speelde in 2011 op het Friese festival Explore the North. Recenter trad hij op in popzalen als Simplon en Asteriks (Leeuwarden), in de laatste zaal onder andere als voorprogramma van De Kift. Later in de zomer is hij ook op het Welcome to the Village-festival in Leeuwarden te zien. Willy maakt akoestische muziek, rauwe rammelende folkliedjes. Hij begeleidt zichzelf op gitaar en mondharmonica. Zijn Nederlandstalige teksten, poëtisch en verbeeldingsvol, bestaan uit allemaal kleine verhaaltjes waarin hij volop met de mogelijkheden van de taal experimenteert. De strekking ervan brengt je af en toe even aan het twijfelen: of de wereld toch niet heel anders is dan dat je hem altijd hebt begrepen.
Oude Postkantoor (Munnekeholm), 21:00

The Tightropes

Liefhebber van bluesrock? Dan is dit The Tightropes de band om te gaan zien. Duidelijke invloeden van blueslegendes Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan zijn terug te horen in de muziek van dit trio. Een uur lang genieten van bluesrock in de normaal gesproken stille Universiteitsbibliotheek. Om de heren te bewonderen heb je overigens wel een kaartje nodig dat toegang geeft tot alle binnenlocaties.
Universiteitsbibliotheek, 21:30.

Beans & Fatback

De liefhebber van rauwe rootsmuziek hoeft niet zo nodig meer de oversteek te maken naar de zuidelijke staten van Amerika. Met de band Beans & Fatback en hun nieuwe album With Skin Attached heeft Nederland een eigen dergelijke band in de gelederen. In het meest swingende nummer Beggin’ lijken hedendaagse artiesten als The Black Keys, Jack White en Raphael Saadiq verenigd. Beans & Fatback combineren in hun muziek rauwe blues rock met spetterende soul. Toch is dat niet het enige wat de zevenkoppige band de luisteraar voorschotelt. Het nummer Same Old Thing is Amerikaanse country zoals het bedoeld is.
Ebbingekwartier, 21:40, gratis entree

Oscar and the Wolf

Thuisland Belgie hebben ze al veroverd, maar in Nederland gaat het nu ook hard met Oscar and the Wolf. Tijdens Eurosonic in januari stond er voor het USVA theater een rij tot halverwege de straat om deze Belgische folkband te zien. OOR was erbij, en schreef: "Harmonieus, af en toe zijig en mistroostig, maar constant harmonieus en knap uitgebalanceerd." Liefhebbers die het gemist hebben krijgen een herkansing om het alsnog mee te maken. Oscar and the Wolf brengt dromerige muziek die vaak wordt vergeleken met Bon Iver of landgenoten Isbells. Op hun album, dat binnenkort moet verschijnen, beloven ook ze hun minder ingetogen en stevigere kant te laten zien. Er zal dus zaterdag ook zeker gedanst kunnen worden. Naar verluidt heeft frontman Max Colombie zich voor zijn dansmoves tijdens optredens laten inspireren door Tom Yorke. Of hij ze dan ook uit de kast zal trekken is onbekend, maar al met al iets om zeker niet te laten schieten.
Reitemakersrijge Buitenpodium, 22:00

Skip&Die

Skip&Die onstond uit een samenwerking tussen de Zuid-Afrikanse zangeres en beeldend kunsterares Catarina Aimée Dahms, ook wel bekend als Cata, Pirata en de Nederlandse producer Jori Collignon, die onder andere samenwerkt met C-Mon & Kypski en Nobody Beats The Drum. Inmiddels bestaat Skip&Die uit een voltallige band, onder andere met gitaristen, percussionisten en een toetsenist. Eind 2012 brachten ze het album Riots in the Jungle uit. Vele optredens, voornamelijk in Europa volgden. Ook in 2013 zal de band regelmatig Nederland aan doen. Tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap zal deze excentrieke band ook een bezoekje brengen aan Groningen en zijn mix van experimentele dub, afrobeat, rap en ghettotech ten gehore brengen.
Simplon, 23:00

VENcE

Het was het afgelopen jaar relatief rustig rondom het uit Groningen afkomstige VENcE. Jammer. Ten eerste werd het debuutalbum uiterst positief ontvangen. Daarnaast werd De Werf tijdens Noorderzon 2011 dusdanig druk bezocht, dat het publiek zichzelf op trappen en picknicktafels schaarde om nog iets van het optreden mee te krijgen. Gelukkig staat deze veelzijdige band dit jaar gewoon op de Nacht Van Kunst en Wetenschap en kan de liefhebber ze opnieuw bewonderen. Verwacht een mix van folk, rock, hier en daar een beetje balkan en zelfs een vleugje punk. Deze veelzijdigheid komt onder andere door een grote schare aan instrumenten, zoals de viool, cello, gitaar, drums, piano en accordeon.
Groninger Museum, 23:15

Schattenspiel Live

Schattenspiel Live is het vernieuwende elektro-akoestische project van Paul David Heckhausen. Deze Duitse producer studeert momenteel Compositie, Muziek- en Studioproducties (CMS) aan ons eigen Prins Claus Conservatorium. Onder de noemer 'live acoustic instruments meet melodic minimal techno', staat hij samen met één of meerdere muzikanten op het podium die live een akoestisch instrument bespelen. De combinatie met elektronische beats zorgt voor een dynamisch, dromerig en dansbaar geheel.
Reitemakersrijge, 23:30, gratis entree

Krause

Ook al is Krause inmiddels verhuisd naar Amsterdam, ze zal altijd een beetje van ‘ons Groningers’ blijven. Krause (Susanne Clermonts) maakt al elektropop sinds 2007. In maart dit jaar kwam na vier jaar wachten haar tweede album Tenderfoot uit. Voor dit album heeft ze samengewerkt met diverse producers, wat resulteerde in een plaat met afwisselende dansbare nummers. Krause's shows staan garant voor een podium vol energie, dus haar optreden zal goed passen bij het thema van De Nacht dit jaar.
Universiteitsbibliotheek, 0:15