De sound van de Groninger underground
‘Eiland in het Noorden’ blijkt creatief broeinest
Groningen en Friesland, dat waren toch aartsrivalen? Op het Welcome to the Village festival, komend weekend in Leeuwarden, speelt echter een flinke delegatie uit Groningen. WOLVON, Vox Von Braun, My Friend Television, Town of Saints, Avery Plains en The Black Atlantic; allemaal zijn ze van de partij. Vanuit de underground verovert Groningen het land. “We zijn niet zomaar een paar boeren uit het Noorden.”
Clubgevoel
Ter Heegde noemt een voorbeeld van de DIY-cultuur van Groningen: Lepel Concerts. "Het is echt een ijkpunt in de stad," vindt Ter Heegde: "Goeie bandjes, goeie sfeer, het bier is er goedkoop." In een antikraakpand aan de Antillenstraat organiseren Ike de Zeeuw en Ruben van Walraven sinds 2009 (ongeveer) maandelijks concerten. Zij spelen tevens bij WOLVON, dat afgelopen april de goed ontvangen debuutplaat folds. uitbracht.
Zelf profiteert De Zeeuw met zijn eigen band WOLVON van de contacten die hij op deze manier opdoet. Vaak wordt WOLVON als tegenprestatie gevraagd om in een andere stad te spelen. De Zeeuw vindt het dus belangrijk dat bands een fijn gevoel overhouden aan Lepel. "We proberen bands altijd goed te behandelen. Zoals we zelf behandeld willen worden. We zorgen dat ze eten en drinken krijgen, en betaald worden. Op die manier hebben we veel lijntjes uitgegooid binnen de Nederlandse underground."
"Het was allemaal wat wilder"
Lepel is niet de enige organisator die buiten de gevestigde podia werkt. Ter Heegde noemt Wishfulmusic, dat zich richt zich op intieme, akoestische huiskamerconcerten. En het Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis (RKZ), een gelegaliseerd kraakpand in de wijk Helpman, organiseert al sinds de jaren tachtig concerten.
In de jaren tachtig bloeide de Groningse underground, vertelt Van Duuren: "Dat had te maken met een gemeentelijke verordening. Als je als kroeg een live-podium had, mocht je zo lang open blijven als je wilde. Er waren dus veel kroegen waar je als live-band kon spelen." Naast kroegen speelde Van Duuren vooral in kraakpanden. "Het was toen allemaal wat wilder," zegt hij: "Groningen is truttiger geworden. De krakers zijn uit beeld verdwenen."
Laagdrempelig en niet duur
Truttiger of niet: een levendige muziekstad is Groningen nog steeds, vindt Van Duuren. "De lijntjes zijn er kort; je zet snel iets op poten. Op het moment leeft het heel actief. Zoiets als Lepel: zo vind ik dat het moet gaan. Op een gegeven moment is alles in het reguliere circuit terechtgekomen, terwijl het juist vanuit de fans moet ontstaan. Laagdrempelig en niet duur."
Het festival Welcome to the Village is van 26 tot en met 28 juli in Leeuwarden.