“We zijn op feestjes om allemaal een leuke avond te hebben”

Technovoorman Harde Baas viert op zaterdag 2 februari voor de derde keer zijn verjaardag in Simplon

Tekst: Anne Bouma. Foto's: Niels Cornelis Meijer. ,

Martin ter Braake, in Groningen en omstreken beter bekend als Harde Baas, is nu een jaar of vijf actief als DJ in het Groningse uitgaansleven. Hij maakt daarnaast furore met zijn eigen techno-avond in Simplon, ‘Hartslag’. Over een week viert hij voor het derde achtereenvolgende jaar zijn verjaardagsfeest in het poppodium. Harde Baas over “hypocrisie in de techno-scene”, zijn liefde voor Groningen en het organiseren van een eigen feest.

Het ging Ter Braake redelijk voor de wind in 2012. Het was het jaar dat zijn tweemaandelijks terugkerende concept ‘Hartslag’ echt goed van de grond kwam. Daarnaast werd hij veel geboekt in en rondom Groningen, en ook de uitstapjes naar het westen van het land zijn flink toegenomen ten opzichte van de jaren ervoor. Over verhuizen naar Amsterdam denkt hij echter nog lang niet na. “Groningen is in vijf jaar tijd mijn stad geworden. Amsterdam spreekt me totaal niet aan. Het ouderwetse groeten op straat, dát spreekt mij aan. Lekker Gronings: doe maar even normaal en dan is het al goed genoeg. Sommige mensen willen per se naar Amsterdam, en ook naar Berlijn, omdat “het” daar allemaal gebeurt, maar mijn familie en vrienden zitten hier en dat is ook belangrijk. Je kan wel een droom gaan najagen, maar ik hoef geen Afrojack te worden of veel geld te verdienen.

De banden met ‘zijn’ stad zijn warm. Hij trekt graag op met andere Groningse artiesten, zoals Mulu, met wie hij tijdens de halve finales van De Grote Prijs van Nederland optrad. “Mulu ken ik al heel lang, vanaf dat hij dertien was. Hij zat zonder DJ, net op het moment dat hij geselecteerd werd voor De Grote Prijs. Ik heb toen samen met hem opgetreden in Simplon en tijdens drie rondes van De Grote Prijs –  als techno-DJ in een hiphop finale,” vertelt Ter Braake lachend. “Dat is ook het mooie aan Groningen: het is een ons-kent-ons-cultuur, en dat zorgt voor een soort kruisbestuiving. Posij maakte beats voor Dope D.O.D. en Dither maakte een remix van een van de tracks van hetzelfde hiphop-trio. Om nog maar te zwijgen over de inbreng van Noisia en alle jonge en creatieve studenten die zich elk jaar weer in Groningen vestigen.”

Het zijn namelijk dezelfde jonge mensen die er voor zorgen dat er ieder jaar weer vers bloed is waarop de techno- en house-scene kan voortbouwen. Ter Braake draait vaak voor een studentenpubliek, binnenkort bijvoorbeeld op een groot feest van meerdere Groningse studievereningen in de Kokomo. Op de vraag of hij zin heeft om te draaien in een tent waar over het algemeen vrij platte dance wordt gedraaid, voor een publiek dat waarschijnlijk weinig zin heeft in diepe of experimentele elektronische muziek, antwoordt Ter Braake: “Ze wilden heel graag dat ik kwam. Er komt ook best wat aanhang mee. Ik zou het daarnaast te gek vinden als ik daar sta en ik draai voor mensen die nog nooit van mij gehoord hebben, maar die wel geraakt worden.”

Voor iedereen is er een eerste keer, dat weet Ter Braake als geen ander. Toen hij begon met draaien had hij een voorkeur voor stevige electro in de categorie Boys Noize en Dr. Lektroluv. Nadat collega-DJ en producer Freak Strano hem de track ‘Phobos’ van Stephan Bodzin liet horen, was hij om. Sindsdien is hij zich steeds meer gaan verdiepen in techno. Tegenwoordig neigt zijn muzikale voorkeur steeds meer naar diepere house en techno, met een sterke interesse in ‘progressive’ en artiesten als Guy J, N’to en Rikesto. “Guy J stond op 1 januari in Paradigm en dat was echt waanzinnig. Hij opende en eindigde met een beatloze plaat, en dat ging echt door merg en been.”

Je thuis voelen in meer experimentele en diepere elektronische muziek is een geleidelijk proces, en het is om diezelfde reden dat Ter Braake zich af en toe kan storen aan mensen “die net een jaar met deze muziek bezig zijn, en dan al zitten te zeiken op mensen die net binnenkomen. Van die figuren,” vervolgt hij, “die dan net “in de elektronische muziek zitten,” en dan van alles gaan lopen verdedigen – net alsof ze zelf het wiel hebben uitgevonden. Dat is gewoon onzin. We zijn op feestjes om allemaal een leuke avond te hebben. Wat maakt het uit dat mensen dan shuffelen met een lolly in hun mond en een rugzak om? Ik vind het jammer dat sommige mensen zich verheven voelen boven andere mensen.”

Ondertussen is Ter Braake zelf echter allang geen groentje meer. Sinds 2011 organiseert hij zijn eigen avond in poppodium Simplon genaamd ‘Hartslag.’ Het was een spannende stap voor Ter Braake. “Ik heb altijd bewust gezegd dat ik geen feesten wilde organiseren, omdat ik DJ ben en geen organisator. Toen Simplon mij vroeg om samen een concept te gaan doen, ben ik eerst met Erik (Visser, programmeur van Simplon, red.) om de tafel gaan zitten. Ik ben toen uiteindelijk wel akkoord gegaan.” Ter Braake heeft volledige vrijheid in het samenstellen van de line-up, maar dat brengt ook een extra druk met zich mee. “Je wilt toch iets interessants doen voor de nieuweling, maar ook voor de liefhebber. Je wilt iedereen blij maken: Simplon, de DJ, de bezoeker en mijzelf. Dat is denk ik zeker wel gelukt.”
 
Aanstaande zaterdag is het tijd voor een speciale editie van Hartslag. Tijdens deze nacht viert Ter Braake zijn eigen verjaardag. Zelf draait hij een set van vier uur. Daarnaast heeft hij de Friese Ferdy gevraagd een openingsset van drie uur lang te draaien. Het is niet zo groots opgezet als de vorige keren, “maar ik denk dat het interessant genoeg gaat worden voor het publiek,” vertelt Ter Braake. “Er gaat maar één zaal in Simplon open die nacht, maar dat gaat de kwaliteit van de avond juist ten goede komen. Ik heb heel bewust gekozen voor deze invulling. De line-up is meer ‘basic’, waardoor er meer ruimte is voor de jongens van WERC om het podium om te toveren met een visuele installatie.” Daarmee is de ‘Harde Baas Birthday Bash’ voor de Groningse DJ één van de eerste hoogtepunten van een hopelijk vruchtbaar 2013.
 
Aanstaande maandag 28 januari gaat de kaartverkoop voor ‘Harde Baas Birthday Bash’ in de verkoop via de website van Simplon.