Jonge Harten: muziek als springplank naar theater Jonge Harten: muziek als springplank naar theater

Meer jong muzikaal talent op theaterfestival

, Tekst: Sjoerd Huismans

Jonge Harten: muziek als springplank naar theater

Meer jong muzikaal talent op theaterfestival

Tekst: Sjoerd Huismans ,

Het Jonge Harten festival kent een steeds uitgebreider muziekprogramma. Vorig jaar begon het theaterfestival met een muziekprogramma als pilot, dat beviel zo goed dat er dit jaar meer jong muziektalent te bewonderen is. Onder meer Mister & Mississippi, Daily Bread en Qeaux Qeaux Joans treden op in De Spieghel en het Jonge Harten Café.

“We hopen eigenlijk via muziek mensen naar het theater te krijgen”, vertelt woordvoerster Marjolein van der Meer van Jonge Harten. “Vorig jaar zijn we met het muziekprogramma als pilot begonnen, toen hebben we ook een onderzoekje gedaan met enquêtes.” Daaruit bleek dat muziek als springplank kan dienen om nieuw publiek naar het theater te krijgen. Van der Meer: “Muziek is voor ons een zijtak.” Het ‘echte’ theaterpubliek is bovendien ook geïnteresseerd in een muzikaal programma. “Ik denk niet dat het elkaar bijt”, zegt Van der Meer. Het woord ‘jonge’ in de naam van het festival komt ook in het muziekprogramma tot uiting, vindt Van der Meer. “Net als dat er veel jonge theatermakers zijn, is er ook qua bands veel jong talent.”

Festivalbandje
Nieuw dit jaar is een festivalbandje, waarmee je toegang hebt tot de muziekprogrammering en de radio-uitzendingen van het festival. Zo’n bandje kost vijf euro. Heb je al een kaartje voor Jonge Harten, dan kun je het bandje gratis afhalen. Andersom zijn er ook voordelen: “Met een bandje kun je met kortingstarief naar het festivalprogramma”, aldus Van der Meer.

Radio
De radio-uitzendingen vinden plaats in het Jonge Harten Café aan de Grote Markt en zijn live bij te wonen. Op de festivaldagen wordt Radio Jonge Harten van 19.00 tot 20.00 uitgezonden op OOG Radio.

De artiesten
Het mag dan niet het belangrijkste onderdeel van Jonge Harten zijn, het muziekprogramma liegt er niet om. Popronde-sensatie Mister & Mississippi is de grootste naam. Het is snel gegaan met deze band die begon als schoolband op de Herman Brood Academie. Binnen anderhalf jaar speelde de band in voorprogramma’s van Blaudzun en Patrick Watson, werd er getekend bij V2 en was op 25 januari de release van hun debuutalbum. Bekijk hier het optreden van Mister & Mississippi dat 3VOOR12 opnam in Paard van Troje.

Daily Bread was afgelopen oktober Hollandse Nieuwe van de Maand bij 3VOOR12. Op hun nieuwe plaat Iterum slaat de band een nieuwe richting in, van ‘Sexy Garage Dance’ naar een dikker, elektronischer new wave geluid.

Qeaux Qeaux Joans zal ook optreden op Jonge Harten. De zangeres speelt ‘alternatieve rhythm & blues’ en stond al in het voorprogramma van blues-icoon Seasick Steve. Vorige maand kwam het debuutalbum No Man’s Land uit. Beluister hier de single Can’t Steal My Heart.

Ook local heroes Town Of Saints zijn bevestigd voor Jonge Harten. Het Gronings-Finse duo bracht afgelopen september de EP The Silent Sea uit die gratis te downloaden is op hun website. “Een duidelijke stap in een nieuwe richting, met een grootser en meeslepender geluid”, vond 3VOOR12/Groningen

De rest van het muziekprogramma bestaat uit: Tamar Lewis, Dame Flux, Rachel Sermanni, Sväva, Milena Haverkamp, Goslink en Sprook. Kijk voor meer info, tijden en locaties op www.jongeharten.nl.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen