Paradigm bekroont succesvol jaar met uniek festival

De organisatie weet de Groningse liefhebber te boeien met een brede en internationaal georiënteerde line-up op een on-Nederlandse locatie

Tekst: Anne Bouma & foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Het team achter Paradigm heeft met de succesvolle edities van Sunday Afternoon Collective en hun feesten tijdens Oud & Nieuw en Koninginnenacht de aandacht van de house- en techno-scene binnen en buiten Groningen flink weten te trekken. Eens in de maand fietsen honderden jonge bezoekers naar de oude loods op het industrieterrein Euvelgunne. De nachtelijke edities die daarnaast worden georganiseerd, opgezet als raves van groot formaat, voelen verre van Gronings aan. Na het uiterst succesvolle Technootjes Festival van vorig jaar, dat tevens Paradigm als nieuwe underground club op de kaart zette, kan het publiek deze zomer uitkijken naar de eerste editie van Paradigm Festival.

 Als ik het kantoor van Paradigm binnen loop lijken alle aanwezigen druk bezig te zijn met de voorbereidingen, zowel voor een nieuwe Sunday Afternoon Collective, als het festival dat in augustus plaats vindt. De line-up is mij op dat moment nog niet volledig bekend, maar als snel krijg ik een papier met de time-table in mijn handen gedrukt. Ondertussen is de volledige line-up ook op de website van Paradigm te vinden. Met headliners als Magda, Deetron, en Marcel Fengler doet de organisatie een oprechte gooi naar het meest ambitieuze festival dat Groningen op underground dancegebied tot nog toe gekend heeft. Het is duidelijk dat de naamsverandering niet het enige is waarmee Paradigm Festival zich onderscheid van het festival van vorig jaar. De line-up verschilt nogal, zo is de Trouw Stage ingeruild voor een Border Community Stage en ligt de nadruk minder op house en disco. De Paradigm Shift fungeert verder als nieuw podium waar de liefhebber van de hardere techno zijn hart kan ophalen. Technootjes behoudt haar eigen podium, en moet met onder andere Magda en Deetron een breed publiek aanspreken. 

Zo veel is duidelijk, maar wat het meest in het oog springt is het feit dat er weinig Groningse DJ’s in de line-up te vinden zijn. De nadruk ligt op het Klopfgeist Label, dat alle paradepaardjes van stal heeft gehaald, en ook het Amateur Label, dat het podium deelt met Border Community, springt in het oog. ‘Dit is een bewuste keuze geweest,’ aldus Piter Terpstra, organisator en een van de mannen achter het Friese Klopfgeist. ‘We hebben gekozen voor artiesten die allen op serieuze wijze bezig zijn met muziek, en zelf ook produceren. In Groningen zijn dat er helaas niet veel. Verder staan zwaargewichten als K.Cee en Ven er wel tussen. K.Cee is resident van de Paradigm, en Ven heeft tijdens Oud & Nieuw een steengoede set neergezet. Als publiekstrekkers moeten we het daarnaast echt van de headliners hebben. Toch ben ik er zeker van dat we op deze manier een kwalitatief hoogstaande line-up hebben weten te verzorgen, ook omdat elke stage nu een duidelijke identiteit heeft gekregen.’
 
Het grootste gedeelte van de artiesten moet de Groningse bezoeker die wel eens eerder de Paradigm heeft bezocht echter wel bekend voor komen. Tijdens Sunday Afternoon Collective hebben jongens als Malbetrieb, Rik Woldring en Hesz al eens eerder een set ten gehore gebracht. Het succes van die middagen is bijzonder te noemen, hoewel het wel even heeft geduurd voordat de organistoren hier zelf bij stil konden ‘Het heeft in het begin letterlijk bloed, zweet en tranen gekost. We hebben heel hard gewerkt en alles zelf opgebouwd. Als je altijd maar bezig bent met het volgende feest is het soms bijna onmogelijk om even stil te staan bij de hoogtepunten. De organisatie loopt nu gelukkig een stuk beter dan aan het begin en alles is nu meer op orde. Dit biedt de mogelijkheid om tijdens een feest ook eens zelf te genieten van de mooie momenten en kritischer te kijken naar de creatieve en muzikale invulling van een bepaald feest,’ vertelt Terpstra.
 
‘We kijken dan ook vol trots terug op ons eerste jaar,’ valt Hessel bij de Leij, een van de andere organisatoren, hem bij. ‘De goede sfeer die men vorig jaar tijdens het festival heeft ervaren is elke keer weer aanwezig en dat vind ik heel positief. Hierdoor hebben we echt inzicht gekregen in hoe groot de scene in Groningen eigenlijk is en de rest van Nederland pikt dit ook op. Het schijnt zelfs dat mensen vroeg gaan slapen op de zaterdagavond om zo’n zondagmiddag vol mee te kunnen maken.’ Hoewel dit vaste concept de Groningse harten dus heeft veroverd, zijn de mannen druk bezig met het uitbreiden van hun aanbod. Zo liggen er plannen voor een vaste zaterdagavond genaamd Paradigm Shift, die zich meer gaat richten op de harde en donkere techno, en moet er ook ruimte komen voor een avond met liveoptredens van producers en bands. 
 
Op de vraag of ze niet bang zijn dat de magie van Paradigm als locatie misschien verloren gaat als de kwantiteit van feesten zo omhoog wordt geschroefd antwoorden zowel Terpstra als Bij de Leij met een volmondig ‘nee’. ‘Natuurlijk wordt het hard werken om het spannend te houden,’ benadrukt Bij de Leij, ‘maar we vinden het ook belangrijk om divers te zijn en echt een scene te creëren waar de Groningse bezoeker zich thuis voelt.’ ‘We blijven continu nadenken over nieuwe manieren om de zaal aan te kleden, hoe het geluid beter kan en hoe we nog meer mensen kunnen overhalen een vette avond in onze club te beleven,’ vult Terpstra hem aan. ‘Paradigm moet een broedplaats worden voor creatief talent. Met avonden die zich richten op verschillende genres denk ik dat we de diversiteit die net benoemd werd kunnen bewerkstelligen, en echt iets unieks kunnen opzetten. Dit is ook de insteek van het festival. De artiesten zijn heel divers, maar allemaal goed in wat ze doen.’
 
Paradigm Festival vindt plaats op zaterdag 11 augustus op het industrieterrein Euvelgunne. Kaarten kosten 37,50 per stuk en zijn verkrijgbaar via www.paradigm050.com.