Minilogue brengt Paradigm naar nieuw hoogtepunt

Meesters van de minimal brengen Groningse technoliefhebbers in vervoering

Tekst: Anne Bouma Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Het zogenaamde Sunday Afternoon Collective in Paradigm heeft ondertussen al twee zeer geslaagde edities achter de rug. Op zondag 5 februari wordt hier weer eentje aan toegevoegd. Na de zondagmiddagfeestjes met Kollektiv Turmstrasse en Dinky en Shaun Reeves is het de beurt aan minimalgrootheid Minilogue om de unieke Groningse locatie aan te doen. Vanaf twee uur ’s middags gaan de deuren van de loods op het industrieterrein Euvelgunne open voor een tien uur durende muzikale rave-sessie.

Niet alleen Minilogue gooit vandaag hoge ogen met hun uitgebreide set-up, maar de support mag er ook wezen. De innige band tussen Paradigm en het Friese Klopfgeist komt duidelijk naar voren in de keuze voor de andere artiesten: Hesz, Sigward en Neo Young, allen zijn betrokken bij het label. De getalenteerde Sigward opent voor de heren van Minilogue met een indrukwekkende drie-uur durende set. Hij neemt het publiek mee naar de diepste lagen van het techno-spectrum, in de lijn van Border Community en R&S Records. Het is duidelijk dat de Hagenees als DJ veel potentie bezit. Op het gebied van produceren is er ook niets mis. De dag na S.A.C. wordt bekend dat een van Sigwards tracks is opgenomen in de nieuwe DJ-Kicks mix van Maya Jane Coles. Een artiest om in de gaten te houden dus!

Minilogue neemt om zeven uur het roer over en begint met een zeer stevige en droge beat. Na de intense reis met Sigward vergt dit een kleine omschakeling van het publiek. Deze vorm lijken de heren bewust te hebben uitgezocht als  startpunt voor een magnifiek opbouwende set. De bas blijft het eerste uur van hun live-set de leidraad, waarbij er telkens kleine en subtiele variaties plaatsvinden. Vervolgens trekken de Zweden hun muziek steeds breder door de melodielijnen steeds groter en voller in te zetten. Ook de bassen voelen in de twee uur die volgen steeds minder mechanisch en het publiek wordt uitgedaagd om steeds losser te worden. In de drie uur dat Minilogue speelt lijkt de zaal niet overdreven uitbundig, maar schijn bedriegt. De sfeer is namelijk zeer gemoedelijk en saamhorig. Bij iedere bezoeker is een voldane glimlach op het gezicht af te lezen. 

Neo Young sluit de avond af met vrije rauwe beats. Deze sluiten op muzikaal niveau misschien niet helemaal perfect aan bij de rest van de middag en avond, maar bieden het publiek de ruimte om nog even helemaal tot het gaatje te gaan.

Hoe indrukwekkend de sets van alle artiesten ook mogen zijn, de locatie geeft eveneens een extra dimensie aan het hele feest. De rauwe, gestripte loods die elke maand wordt aangepast aan een nieuw thema door graffiti-kunstwerken en andere muurschilderingen, vormt dé ideale locatie voor underground techno en house. Deze plek is vanaf de grond opgebouwd door een groep enthousiaste vrijwilligers die zich keihard inzetten, kracht puttend uit hun liefde voor muziek. Paradigm lijkt als club dan ook stevig verankerd te zijn onder de liefhebbers en biedt een boeiend perspectief voor de toekomst van de techno en house in Groningen.