Gefeliciteerd! Wat betekent de prijs voor Simplon?
“Het levert veel positieve aandacht op. Voor Simplon zou het goed zijn als ik de prijs win.”
Zeker gezien alle moeilijkheden rond Simplon…
“Dat is al een jaar of zes geleden. Toen hadden we een slechte periode. Financieel ging het dramatisch en er waren veel interne problemen. Toen is Simplon compleet opnieuw begonnen met een nieuw team: een nieuwe directie, een nieuwe programmeur, een nieuw hoofd PR… Vanaf toen is een stijgende lijn ingezet, twee jaar geleden zaten we op onze piek. De laatste tijd gaat het weer moeilijker.”
Heeft dat te maken met de korting in subsidie?
“Ja, dat is lastig op te vangen. We zullen drastische keuzes moeten maken, ook qua programma. We kunnen minder risico nemen.”
Wat bedoel je daarmee?
“Een band boeken blijft altijd een gok. Je weet nooit of het een succes wordt of niet. Soms vind ik gewoon dat de Groninger iets moet zien, maar dan moet de Groninger wel op komen dagen <lacht>. We hebben bijvoorbeeld een concept genaamd Update: avonden met vernieuwende elektronische muziek. Tot nu toe heeft dat alleen verlies opgeleverd, maar we vinden het belangrijk dat te blijven doen.”
Probeert Simplon zich met die progressieve instelling te onderscheiden van Vera en de Oosterpoort?
“Ja. Gezamenlijk maken we het popcircuit, we vullen elkaar aan. Alles wat relevant is moet er staan. Onze rol daarin is dat we stromingen aanbieden die nog weinig te zien zijn in de stad. Vier jaar geleden programmeerden we bijvoorbeeld al dubstep, nu algemeen bekend. Hiphop en dance zijn weinig te zien in Vera en de Oosterpoort. Simplon is de plek voor dat soort dingen. Ik richt me als programmeur ook heel bewust op de doelgroep van 16 tot 27 jaar. Ik moet vaak nee zeggen tegen een aangeboden band als die niet binnen dit profiel past.”