Cross Linx brengt spannende fusie van rock en klassiek

Cross-over festival komt onder andere met volledig concert van The National

Tekst: Niels Cornelis Meijer ,

De Oosterpoort wordt zaterdag weer omgetoverd tot een festivaltempel. Deze keer worden niet alleen de bekende zalen voor optredens gebruikt, maar zijn er in alle hoeken en krochten van het gebouw bijzondere optredens te zien. De grote namen bij Cross Linx zijn Efterklang, Owen Pallett en The National.

Cross-over festival komt onder andere met volledig concert van The National

De Oosterpoort wordt zaterdag weer omgetoverd tot een festivaltempel. Deze keer worden niet alleen de bekende zalen voor optredens gebruikt, maar zijn er in alle hoeken en krochten van het gebouw bijzondere optredens te zien. De line-up is uitgebreid. De grote namen bij Cross Linx zijn Efterklang, Owen Pallett en The National. Deze laatstgenoemde geeft een optreden van anderhalf uur.

Cross Linx is een concept dat is opgezet om klassieke muziek en pop dichter bij elkaar te brengen. Op deze manier wil de organisatie klassiek introduceren bij een groter publiek. Hiervoor worden alle registers opengetrokken; niet alleen wat betreft de muziek en line-up maar ook wat betreft de beleving.

Een interessant voorbeeld hiervan is het zogeheten 'music mining'. Hierbij worden alle spannende plekken van de Oosterpoort benut voor mini-concerten. Om zo'n concert bij te wonen volg je een mannetje of vrouwtje met een mijnwerkershelm op en duik je samen in de krochten van 's Gronings poptempel... Niet alleen leuk voor muziekliefhebbers, maar zelfs voor mensen die het gebouw eens vanuit een andere hoek willen bekijken.

Line-up (algemeen)
Efterklang + Daniel Bjarnason & their messing orchestra
The National
Owen Pallett
Victoire
Sharon van Etten
Buke and Gass
Peter Broderick
DJ Scott & Bryan Devendorf

Line-up (music mining)
Basia Bulat
Arnold Marinissen
Gaspar Claus
Ben Lanz
Bjarnason & Erker
Peter Gregson

De time-table, het laatste nieuws en kaarten zijn beschikbaar via www.cross-linx.nl.

Houd ook 3VOOR12/Groningen in de gaten. Naast ons verslag kan je hier binnenkort een interview met Efterklang lezen!