Bambeats heeft creativiteit hoog in het vaandel staan

Een interview met de organisatie van Bambeats

André Eggens (tekst en foto's) ,

Zaterdag 26 februari wordt in Simplon de derde editie van Bambeats georganiseerd. Hoogste tijd dus voor een interview met Georges Ribard van de organisatie.

Een interview met de organisatie van Bambeats

Zaterdag 26 februari wordt in Simplon de derde editie van Bambeats georganiseerd. Hoogste tijd dus voor een interview met Georges Ribard van de organisatie.

Wie organiseren Bambeats?

"Achter Bambeats zitten de Groovedetectives, een collectief dat is ontstaan vanuit de skateboard film Pushin Wood. Met zijn drieën zijn we Pushin Wood Soundsystem begonnen maar naast ons zijn nog een handvol mensen actief. We zijn een groep vrienden die op één of andere manier altijd creatief bezig is: muziek, flyers, films, video, hoesjes, graffiti, strips. Dat krijgt allemaal gestalte in Bambeats. Maar we hebben heel wat hulp gehad, van Simplon in de eerste plaats".

Leek het jullie leuk om feesten te organiseren of vonden jullie dat er iets ontbrak op dancegebied in Groningen?

"Het idee is ooit ontstaan op Eurosonic. Ik herinner me dat je dat jaar echt goed moest zoeken naar gezellige muziek. Wij vonden veel muziek daar donker en soms zelfs op het decadente af. Eigenlijk wil je gewoon de hele nacht losgaan maar ook verschillende dingen horen, daarom geloven wij zo in de muziek die wij draaien. Zowel het authentieke als het elektronische hoor je daarin terug. Je kunt wel stellen dat we dat misten inderdaad. Organiseren vonden we best wel lastig. We hebben daar in het begin de nodige hulp van Maty de Vreeze (oa. Cloud 9 en Hollands Hard) bij gehad, die wij ook weer vaak hadden geholpen met aankleding en promo voor zijn feesten".

Hoe zijn de reacties tot nu toe?

"Aan enthousiasme ontbreekt het niet en dat werkt aanstekelijk. Je kunt het ook zien op de foto’s, opmerkelijk veel lachende gezichten. Iedereen wordt blij van deze muziek en het feest, dat doet goed. Simplon is ook enthousiast en wil met ons doorgaan. Ook zij vinden dat er behoefte is aan zo'n avond. Wij moeten het echt hebben van publiek dat zich wil laten verassen. Festival publiek eigenlijk. Op festivals vind je volop de muziek die bij Bambeats te horen is. Ze trekken een heel breed publiek, omdat hun programmering ook breed is. Mensen komen niet voor één ding, ze willen ook wat nieuws horen. Pete Isaac, een Engelse dj die vorige keer draaide, vertelde dat mensen vroeger naar een club gingen voor nieuwe muziek. Ze kwamen toen veel vaker bij hem met de vraag wat hij draaide. Nu met internet zoeken mensen thuis naar nieuwe muziek en als ze dan in de club zijn willen ze juist horen wat ze thuis gevonden hebben. Maar gelukkig is Groningen een stad die van muziek en feesten houdt. Dat kun je duidelijk merken aan alle goedbezochte festivals hier in de stad. We horen bijvoorbeeld dat mensen het leuk vinden dat hier ook ouder publiek op af komt. En niet onbelangrijk: de dj’s zijn echt enthousiast. Ik vind dat zelf nogal veel zeggen, zij hebben vaak alles wel gezien en ook zij voelen bij ons iets bijzonders. Je hoort dan terug in hun radioshow hoe mooi ze het in Groningen vonden".

Welke artiesten zouden jullie graag een keer willen boeken?

"Omdat er in het Noorden heel weinig gebeurt op dit gebied en de muziek die we kunnen neerzetten heel breed is, zijn er veel namen. Grote namen als Quantic, Format, Mr Scruff en Skeewiff, maar er zijn ontelbaar veel relatief onbekendere namen die we graag zouden laten zien. Dusty, die de vorige editie heeft gedraaid, is oprichter van het inspirerende label Jazz & Milk. Zij hebben nummers uitgebracht van bijvoorbeeld Free The Robots, Romanowski en Vono Box, die muziek is zo origineel, net even anders dan je gewend bent. Dat trekt ons wel. Maar er zijn zoveel namen, zo uit mijn hoofd: Smoove, Kormac, Chinese Man, Sofrito, Analogik, Boca 45, Dom Servini, Danny Massure, Oleg Kostrow, Empresarios, Peanut Butter Wolf, Minimatic, Dunkelbunt, Ruckus Roboticus, The Correspondents. Zo kan ik nog wel een uur doorgaan".

Wat kunnen we de komende editie verwachten en wat zijn de plannen voor de toekomst?

"Er zijn veel plannen, wij leven op plannen. Er zit eindelijk een eigen plaat aan te komen tegelijk met ons eigen label, wat ons echt de ruimte geeft om iets anders te doen. Dat is een lange strijd geweest maar begint nu eindelijk vorm te krijgen. We willen natuurlijk niet zomaar met wat komen. Naast muziek van Pushin Wood gaan we muziek uitbrengen van Planet Monkey, beats met onder andere Ethiopische invloeden".
"Met Bambeats gaan we voorlopig door met Simplon, dat bevalt van beide kanten goed. Maar niet maandelijks zoals andere terugkerende avonden. We willen zorg aan iedere editie besteden, dat vinden we het belangrijkste.
Naast de muziek hebben we geëxperimenteerd met een video-booth waar mensen voor een blue screen konden dansen, wat ze terug zagen op een scherm in de zaal. Video krijgt ook een steeds groter aandeel in het geheel.
Ook trekken we iedere keer budget uit voor externe creatievelingen. De komende editie bijvoorbeeld komen gasten uit Utrecht met een Wii Graffity systeem die ze zelf gebouwd hebben. We zagen hun op Roffest en iedereen was gelijk enthousiast.
De komende editie is street art het thema. De Banksy film vonden we geweldig, zoals hij je over kunst laat nadenken is verwarrend, dat bevalt ons wel en dat hebben we opgepakt als thema. Plaatselijke artiesten zijn bezig met allerlei maffe projecten.
De muziek wordt deze keer stevig. Dj Wytze opent de avond, ik was laatst bij hem thuis en zijn ogen gaan glinsteren als hij zijn pareltjes laat horen, dat bevalt me wel. Wij draaien nooit twee keer dezelfde plaat op Bambeats dus dat wordt ook een mooie verassing. Onze headliner Basement Freaks is heel actief bezig en heeft rond deze tijd een nieuwe plaat uit. Ghetto Funk! heet die stijl en je gaat horen waarom. Ook de Belg Zamali sluit daar bij aan. Ze zijn bevriend dus hopelijk gaan ze ook samen wat doen".

Op bambeats.nl kun je meer info vinden en muziek luisteren.