Audio Adam: “Dit kunnen we” Audio Adam: “Dit kunnen we”

Interview met de Utrechts/Groninger poprock-formatie

, Tekst: Ingrid de Vries

Audio Adam: “Dit kunnen we”

Interview met de Utrechts/Groninger poprock-formatie

Tekst: Ingrid de Vries ,

Al met hun eerste optredens bereikte de band Audio Adam in 2009 de finale van De Kleine Prijs Van Fryslân. Daarna is het eigenlijk nooit meer stil geweest. De band is onlangs genomineerd voor 3FM Serious Talent én heeft ook nog een nominatie op zak voor de SENA POP NL Awards in augustus. Genoeg redenen om een kop thee te drinken met bandlid Jasper Dijkstra.

Interview met de Utrechts/Groninger poprock-formatie

Al met hun eerste optredens bereikte de band Audio Adam in 2009 de finale van De Kleine Prijs Van Fryslân. Daarna is het eigenlijk nooit meer stil geweest. De band is onlangs genomineerd voor 3FM Serious Talent én heeft ook nog een nominatie op zak voor de SENA POP NL Awards in augustus. Genoeg redenen om een kop thee te drinken met bandlid Jasper Dijkstra.

Op 29 januari stond het viertal van Audio Adam in het voorprogramma van Go Back To The Zoo in een uitverkocht Romein (in Leeuwarden, red.). Dijkstra kijkt met een glimlach op die avond terug: “Het was waanzinnig. Go Back To The Zoo trekt veel jeugd en dat geldt ook wel voor ons. Dat gaf een match om samen te spelen. Het publiek deed super goed mee en uiteindelijk hebben we die hele tent zo'n beetje op zijn kop gezet. We kregen heel veel respons van mensen die het te gek vonden, daar waren we eigenlijk een beetje verbaasd over. Ze kwamen tenslotte voor de hoofdact. Op een gegeven moment werd er zelfs tegen ons gezegd: 'Het was heel aandoenlijk om te zien dat jullie het leuk vonden dat wij het leuk vonden.' Voor ons was het voor het eerst om zoiets groots te doen en daarbij te denken: dit kunnen we.”

Dit succes smaakte de band naar meer. Het kwam dus erg goed uit dat Audio Adam die maandag na het optreden de bevestiging kreeg dat de band is geboekt voor Bevrijdingspop Zutphen. “Organisatoren wachten tot ze zeker weten dat je als band gaaf genoeg bent om zulke optredens te kunnen doen. Dat we in het voorprogramma van Go Back To The Zoo hebben gestaan, geeft een bepaalde lat aan en dat we op landelijk niveau kunnen meedraaien.”

Het is duidelijk dat Audio Adam een band is met ambitie. Daarbij blijft het belangrijkste uitgangspunt om muziek te laten horen die de band zelf mooi vindt. “Kijk, je kunt natuurlijk van tevoren bedenken wat actueel is en wat goed valt bij het publiek. Maar voor mij werkt dat niet, omdat je dan nooit de energie kunt overbrengen die je zelf voelt.”

Met de populariteit gaat het trouwens prima. 3FM noemde Audio Adam al als band waarvan ze hopen veel te gaan horen in 2011. De muziek van Audio Adam is bovendien toegankelijk en ligt makkelijk in het gehoor. De band wil de popmuziek op een alternatieve manier benaderen; het draait vooral om een goede sfeer en sound. Bands als Snowpatrol en Starsailor vormen daarbij belangrijke inspiratiebronnen. “Onze muziek hoeft niet gelikt te zijn. Wij zijn niet heel erg rock 'n roll, maar hebben wél een rock 'n roll-gevoel bij onze muziek. Dat is de alternatieve kant, denk ik. Alles is tegenwoordig poprock; dat label moet je ons niet op plakken, daar voelen wij ons niet bij thuis. Vandaar dat ik van mening ben dat de term 'alternatieve pop' beter bij ons past.”


Audio Adam live @ 3fm | Ignore me

De leden van Audio Adam hebben allemaal een andere achtergrond en inbreng. Ondanks dat er gezamenlijk aan een nummer wordt gewerkt, blijft het eindresultaat overzichtelijk. “Tjerk, de zanger, heeft een heel duidelijk idee over hoe een nummer eruit komt te zien in een totale set. Hij is degene die met een bepaalde basis komt, een globaal idee. Dat werken we vervolgens met ons allen uit en daardoor wordt het één geheel.”

Op dit moment is de band bezig met het houden van audities voor een nieuwe bassist. Maurice Otten had eerder aangegeven met de band te willen stoppen. Hij heeft veel betekend voor Audio Adam. Het vinden van een goede vervanger is daarom een spannend proces: “In onze band heeft iedereen een eigen inbreng, dus de invloed van Maurice is goed hoorbaar als bassist. Maar een nieuwe bassist kan misschien ook weer een andere sound aanbrengen.”

De komende periode gaat er veel gebeuren. Er wordt een videoclip gemaakt en nieuwe singles uitgebracht. Op 27 augustus 2011 staat Audio Adam in De Melkweg te Amsterdam in verband met de SENA POP NL Awards. De band staat te popelen om een groot podium te betreden. In het derde weekend van februari neemt de band een single op in de Bullet Sound studio's met audio engineer Han Nuijten. “Ik denk dat onze nieuwe single een aantal stappen verder is ten opzichte van de EP die we vorig jaar hebben uitgebracht. Verder zou ik in 2011 meer in het land willen spelen. We hebben de intentie om van muziek onze toekomst te maken.”

Wordt 2011 het jaar van de doorbraak voor Audio Adam? Dijkstra kijkt daar nuchter tegenaan: “Je hebt heel veel goede bands die waarschijnlijk nooit door zullen breken en voor ons is het ook de vraag of dat gaat lukken. Op dit moment gaat het hartstikke goed en we hebben niets te klagen. Dat is ook het te gekke aan deze band: je weet dat iedereen voor de honderd procent gaat en daar elke dag mee bezig is. Dat gaat misschien het verschil maken.”

Dijkstra is dan ook optimistisch over het komende jaar. “We gaan verder op de weg die we in 2010 zijn ingeslagen. We hebben veel gespeeld en gingen daarbij ook weleens op onze bek. Daardoor is het beeld van hoe een goed optreden er wél uit moet zien, steeds scherper geworden. We hebben veel gerepeteerd en hard gewerkt. Wij zijn er klaar voor.”

Op www.audioadam.nl blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen