Natuurlijk zijn er in Groningen en omgeving in de zomer mooie festivals die je niet kunt missen, zoals: Noorderzon, het Gideon Festival en Festival Hongerige Wolf. Toch kan het ook verfrissend zijn om te kijken wat er buiten de provincie te beleven is. Zeker wanneer er door de zomerstop nauwelijks reguliere concerten zijn. Voldoet De Beschaving in Utrecht aan de eisen van de kritische Groningse festivalganger? Onze verslaggeefster Ingrid de Vries zocht dit uit.
Het is bijna zomer (het is op het moment van schrijven zaterdag 18 juni, red.), maar het weer weet dat nog niet helemaal. Veel bezoekers van De Beschaving zijn op de regen voorbereid en staan om 11:30 in hun poncho's en blitse laarzen te trappelen voor de hekken van het festivalterrein. Ikzelf ben wat minder praktisch. Als de hekken eenmaal open gaan, vergeet ik het druilerige weer: een nieuwe wereld ligt voor mijn natte voeten.
Over festivals kunnen bepaalde vooroordelen zijn, zoals: modderige grasvelden, zuipende bezoekers, keiharde muziek en een hoop troep. De Beschaving, de naam zegt zegt het eigenlijk al, voldoet niet aan dit beeld. In plaats van een modderig grasveld, bevind ik mij in een prachtige tuin. Na de optredens van o.a. De Staat, Hooverphonic, Kamagurka en Penney de Jager maak ik daar een wandeling en lees zoveel mogelijk bordjes. Ik weet nu alles van stuifmeel, stampers en Gronings koolzaad.
Troep heb ik niet kunnen vinden en ik vermoed dat dit komt door de bijzondere locatie van De Beschaving. Het is raar om een patatbakje bovenop een mooie bloem te smijten en dat wordt dan ook niet gedaan. Zoals het een festival betaamt ligt er natuurlijk wel wat modder op het terrein, maar er wordt volop gestrooid met houtvlokken. Netjes geregeld. Zelfs de alcohol-inname verloopt beschaafd. Doordat het niet zo warm is, kiezen de meeste bezoekers voor een kopje koffie in plaats van bier.
In de tenten waar de artiesten optreden, is het gezellig. Ik kan bijvoorbeeld het verhaal van Kamagurka over een bos dat uit twee bomen bestaat, niet meer navertellen maar het is heerlijk absurd. Ook als je je niet in een tent bevindt, valt er veel te beleven. Zo kun je terecht bij de Liefdespolitie om aangifte te doen van een gestolen of gebroken hart, loop je de kans om menselijke kikkers tegen te komen, kun je zelf een eigen lunch bij elkaar plukken en lopen er mysterieuze mannen rond met een omgekeerde vissenkom (met levende visjes!) op hun hoofd. Halverwege de dag wordt het publiek getrakteerd op een grote bui. Toch is dat niet zo erg als je op dat moment onder een afdakje een carrot-cake eet terwijl je op een verwarmd bankje zit.
Als 's middags de zon doorbreekt, valt echt op hoe gemoedelijk de sfeer is. Het doet me zelfs aan Noorderzon denken (dat begint volgende week vrijdag, 18 augustus, red.). Iedereen lijkt zich te verbazen over wat er allemaal te beleven is. Ik heb goede muziek gehoord, mij vergaapt aan de enorme muziekmachine van De Staat en mij verwonderd over de bizarre vondsten van sommige artiesten. Het is een prima festival-dag met een mooie mix van muziek, cultuur en wetenschap.
Thuis in Groningen verwonder ik mij vooral over het feit dat De Beschaving lang niet overal bekend is. Dit festival biedt namelijk alles wat de kritische bezoeker wil meemaken en is ook voor Noorderzon-gangers een aanrader. Locatie, programmering en organisatie: alles is tot in de puntjes geregeld. De zomer is begonnen.