Met een sterke muzikale line-up wordt de bezoeker verleid om ook de rest van het uiteenlopende programma van De Nacht van Kunst & Wetenschap te ervaren. 3VOOR12/Groningen sprak met Bernou Ozinga, betrokken bij de organisatie van het festival.
Samen met Bianca Pander is Bernou Ozinga dagelijks betrokken bij de organisatie van het Groningse festival op 4 juni. Ozinga: “De eerste Nacht van Kunst & Wetenschap, kortweg ‘de Nacht’, werd in 2009 georganiseerd als afsluiting van de lustrumactiviteiten van de Rijksuniversiteit Groningen. Er was altijd al behoefte aan een soort museumnacht in de stad en door de samenwerking met het Groninger Museum konden we er echt een feestje voor de hele stad van maken." Het concept liep een beetje uit de hand. De Nacht groeide uit tot een festival met een sterke en gevarieerde programmering, van muziek en literatuur tot wetenschap.
De eerste editie bleek een enorm succes. “We hoopten op zo’n 5000 bezoekers, maar uiteindelijk waren er naar schatting 15.000 bezoekers. De laagdrempeligheid werd erg gewaardeerd, alle locaties stonden overvol. Ook al was het in eerste instantie niet de intentie geweest, na zo’n succes werd er al snel over gesproken om van de Nacht een jaarlijks evenement te maken.”
In 2009 was de aanleiding het lustrum van de universiteit, maar het werd al snel duidelijk dat het initiatief voor de volgende edities niet alleen vanuit de universiteit moest komen. Ozinga: “Daarom is er ook een jaar overheen gegaan, we moesten veel verschillende partijen bij elkaar brengen zoals de Hanzehogeschool, de gemeente, het UMCG, het Groninger museum en de universiteit. Naast de vele vrijwilligers bestaat de commissie uit verschillende studenten die zich bezig houden met de programmering en promotie, waarvan een aantal ook stage loopt voor bij ons voor hun studie.”
Ozinga vertelt verder over de gevarieerde programmering: “De Nacht is een etalage van wat Groningen in huis heeft qua talent in kunst en wetenschap. We proberen mensen uit beiden werelden samen te brengen. Zo is er een samenwerking tussen dichter en muzikant Nyk de Vries en hoogleraar literatuurwetenschap Barend van Heusden. Naast de grote muzikale namen valt er veel te ontdekken op het gebied van theater, literatuur, poëzie en natuurlijk wetenschap.”
Op het hoofdpodium op de Vismarkt staan grote namen met Jenny Lane als opener, Tim Knol, Go Back To The Zoo en als afsluiter Slagsmålsklubben. Verder zal er een 3FM Serious Talent Stage zijn met onder andere Lola Kite, A Silent Expres, en Chef'Special. Vindicat is ook nieuwe locatie met The Tunes, Beans & Fatback, Hunting The Robot en Harde Baas. In het Groninger museum zijn optredens van The Bear That Wasn’t, Eefje en Stranded Horse. Een bijzondere locatie is ook de Universiteitsbibliotheek, waar lokaal talent als Mr. Wallace en Brückenbauer een kans krijgt om op deze ongebruikelijke plek te spelen. De Openbare Bibliotheek staat in het teken van duurzaamheid, terwijl DJ Lowpro ondertussen plaatjes draait in het leescafé.
Ozinga: “De kracht van het festival zit hem ook in de laagdrempeligheid. Na een goede band op de Vismarkt loop je makkelijk even langs bij Der A-kerk die omgebouwd is tot de ‘Kerk der Wetenschappen’. Er is dit jaar wel gekozen om voor een deel van het programma kaartjes te verkopen. Via de site kan je voor €7,50 een passe-partout voor het hele festival kopen. Op deze manier hoeven de geïnteresseerden niet uren in de rij te staan. En het muzikale buitenprogramma is gewoon voor iedereen gratis toegankelijk!”