Groningen demonstreert blauwbekkend tegen de "70dB-regel"

Een fotoverslag van burgers in protest (updated vrijdag 12 november)

Niels Cornelis Meijer (tekst en foto's) ,

De line-up van groninger dj's, mc's en andere artiesten op de Grote Markt woensdag was indrukwekkend. Zij kwamen echter niet om te spelen, maar om blauwbekkend te demonstreren tegen de "70dB regel". Het protest was georganiseerd door de werkgroep Zeg Nee Tegen 70dB. De opkomst was aardig, zo'n 150 man. Een aantal van hen nam plaats achter het spreekgestoelte

Een fotoverslag van burgers in protest (updated vrijdag 12 november)

De line-up van groninger dj's, mc's en andere artiesten op de Grote Markt woensdag was indrukwekkend. Zij kwamen echter niet om te spelen, maar om blauwbekkend te demonstreren tegen de "70dB-regel" (lees ook ons nieuwsartikel van afgelopen maandag hierover). Het protest was georganiseerd door de werkgroep Zeg Nee Tegen 70dB. De opkomst was aardig, zo'n 150 man. Een aantal van hen nam plaats achter het spreekgestoelte om de menigte toe te spreken.

De meeste van deze toespraken hekelden de betutteling van het college en stelden dat je een bruisende stad als Groningen om zeep helpt met dit soort regels, omdat het voor organisatoren onnodig moeilijk wordt om dingen voor elkaar te krijgen. Een bijzonder betoog was van een oudere dame die zei: "Als je altijd alleen maar rust wil, moet je maar in Noordpolderzijl gaan wonen".

Een ander hoogtepuntje was de discussie van dj en evenementenorganisator Michiel Fokkens met wethouder Jannie Visscher. Het verdient natuurlijk respect dat de wethouder de discussie aanging, hoewel het de twee helaas niet lukte om tot elkaar te komen. De wethouder droeg aan dat het allemaal wel meevalt en dat er nog prima dingen georganiseerd kunnen worden. Fokkens heeft met de huidige regelgeving echter al ervaren dat het soms lastig is om een goed feest te houden. Bij BeatsBall eerder dit jaar, moest onder dwang van gemeenteambtenaren het geluidsniveau ver teruggedraaid worden. De ingehuurde dj weigerde daarop verder te draaien, omdat hij het publiek een stuk luider hoorde praten dan dat de muziek stond.

De wethouder heeft gelijk wanneer ze zegt dat er een klimaat moet zijn waarin organisators en omwonenden beiden hun ding kunnen doen. Het is echter de vraag of de maatregelen zoals voorgesteld in de beleidsnota Feesten in Balans II daarvoor het juiste instrument is. Bovendien lijkt het beperken van het toegestane geluidsvolume van concerten buiten de Diepenring tot 70dB een rigide maatregel. Het is erg lastig om een objectieve limiet te stellen op geluid. Door allerlei natuurkundige en sociale processen kan onmogelijk voorspeld worden wanneer een feest overlast zal veroorzaken.

UPDATE: Inmiddels is bekend dat er in de raad waarschijnlijk geen meerderheid is voor de beleidsnota Feesten in Balans II. Bronnen binnen de PvdA zeggen dat de raadsfractie tegen gaat stemmen, ook Groenlinks kondigde eerder aan dat ze tegen gaat stemmen. Volgende week woensdag is er nog een protest en een raadsvergadering waarin de kwestie nogmaals besproken wordt.

UPDATE (12 nov): Ook de Spotrockers zijn een actie gestart tegen de plannen van de gemeente. Hiertoe hebben ze o.a. een filmpje gezet op Youtube (zie hieronder).


Protest tegen nota "Feesten in balans" 70dB voorstel Groningen