Om als artiest een European Border Breakers Award (EBBA) te winnen moet je voldoen aan de volgende criteria. Jouw debuutalbum moet buiten je eigen landsgrenzen zijn doorgebroken en binnen de landen die meedoen aan het culturele programma van de EU een significant aantal verkoopcijfers genereren. Tevens behoor je op de Europese radiozenders voldoende airplay gekregen te hebben en hoog in de hitlijsten te staan.
Oftewel de EBBA's lijken op een aanmoedigingsprijs maar eigenlijk is het tegelijkertijd een achievement award. Zie het maar als een erkenning voor een artiest die vanuit het niets opeens als een wervelstorm door de muziekwereld raast, daarbij een enorme indruk achterlatend.
Dit wetende zal het voor velen waarschijnlijk geen verrassing zijn dat één van de tien prijswinnaars van de European Border Breakers Awards 2010 – die in ieder geval dit jaar allen uit een ander land komen – onze eigen Esmée Denters is. Voor wie onder een steen heeft geleefd de afgelopen twee/drie jaar toch even heel kort het verhaal achter deze indrukwekkende jonge zangeres uit Gelderland. Eind 2006 plaatste Esméé Denters haar eigen zangfilmpjes online op YouTube die in een half jaar tijd zoveel erkenning hebben gekregen dat ze begin 2007 al een platencontract bij Justin Timberlake's Tennman Records mocht tekenen. En de rest van het verhaal is geschiedenis.
Bij de EBBA uitreiking - geopend door H.K.H. Prinses Maxima!! - gisteren in De Oosterpoort heeft Esmée Denters de eer van ons land met een zinderend optreden verdedigd waarbij ze onomstotelijk heeft bewezen dat haar zangtalenten niet die van een ééndagsvlieg of commerciële uitvinding zijn. Zo in het echt viel op dat ze nog echt heel jong is, maar zeker niet te onderschatten: bizar genoeg was haar allereerste live optreden gelijk voor een publiek van 50,000 mensen. Echter, andere winnaars van de European Borders Breaker Awards 2010 leken in geen enkel geval de mindere van elkaar: ze waren allemaal zeer overtuigende winnaars die hun prijs zeker verdiend hadden. Natuurlijk valt er over smaak te twisten.
Zo was deze reporter zelf niet zo'n grote fan van de in zijn ogen zeer genant om te bezichtigen Mika-kloon Sliimy uit Frankrijk – met hele foute Prince-looks – maar weer extreem idolaat over de prestaties van andere artiesten. Zo had je bijvoorbeeld de Engelse Charlie Winston met zijn Coldplay-achtige stem die echter toch vaker op karaktervolle wijze op veel lagere toonhoogte ging zingen en de Oostenrijkse Soap & Skin. Deze laatste band is opgericht door singer/song-writer Anja Plaschg, die haar eerste album “Lovetune for Vacuum” al uitbracht op 18-jarige leeftijd.
Een andere echte aanrader was de Italiaanse schone Giusy Ferreri, oud deelneemster van de Italiaanse X-Factor en begiftigd met een betoverende stem die schijnbaar zo een hele opera kon vertolken. In haar geval werd ze instrumentaal begeleid door Jools Holland himself.
Dan moeten we het toch nog even over het erg gave decor hebben. De podium van de grote zaal van de Oosterpoort was namelijk getransformeerd in wat leek op een enorme gebroken spiegel, met metershoge “glasscherven” met daarin allerlei fragmentarische beeldschermen verwerkt. In het midden van het podium stond een groot scherm waar alle artiesten op worden voorgesteld. Links en rechts stonden twee backlines voor snelle wissel van de bands. En dan was er nog een derde plaats voor bands die geen drumstel nodig hadden.
Nadat de prijswinnaars allen één nummer gespeeld hadden namen ze snel hun prijs in ontvangst en dan was het door naar de volgende. Overal waren cameramannen, camera-armen en er was een echt geweldige presentator: muzieklegende Jools Holland... De hele avond was daarom ook in Eurovisie Songfestival-sfeer maar dan niet zo langdradig: alle nummers werden snel achter elkaar gespeeld.
Dan nog even in het kort alle prijswinnaars: Esmée Denters (Nederland), Milow (België), tevens winnaar van de Public Choice Award en de enige artiest die meer dan één nummer mocht spelen deze avond, Charlie Winston (UK), Peter Fox, (Duitsland) die helaas niet aanwezig kon zijn, Soap&Skin (Oostenrijk), Kerli (Estland), Jenny Wilson (Zweden), Buraka Som Sistema (Portugal) die er ook niet waren i.v.m. een internationale tour, Sliimy (Frankrijk), en Giusy Ferreri (Italië).
Verder moeten we toch maar niet meer gaan verklappen: de EBBA uitreiking wordt nog uitgezonden op 6 februari op Nederland 3 door de NOS. Dus je hoeft dus toch niets te missen van dit bijzondere evenement (en houd je TV gids in de gaten voor het precieze tijdstip)!