Drum ‘n’ breakorkest Foenkk is klaar om Nederland te veroveren

Uniek concept mengt live drum ‘n’ bass met breakbeat en moderne klassieke muziek

Wouter de Boer (tekst) ,

Groningen is een nieuw orkest rijker. Een zeventienkoppig orkest dat breakbeat en drum ‘n’ bass combineert met moderne klassieke muziek. Nieuwsgierig? 3VOOR12/Groningen was op woensdag 7 april aanwezig bij de tweede repetitie van drum ‘n’ breakorkest Foenkk voor een voorproefje.

Uniek concept mengt live drum ‘n’ bass met breakbeat en moderne klassieke muziek

Groningen is een nieuw orkest rijker. Een zeventienkoppig orkest dat breakbeat en drum ‘n’ bass combineert met moderne klassieke muziek. Nieuwsgierig? 3VOOR12/Groningen was op woensdag 7 april aanwezig bij de tweede repetitie van drum ‘n’ breakorkest Foenkk voor een voorproefje.

Heel eventjes lijkt dirigent Chiel Busscher de draad kwijt te zijn, als een van de orkestleden op het verkeerde moment een solo in wil zetten. In welke maat zat de overgang alweer precies? “I have too many versions in my head”, zegt hij met een grote grijns verontschuldigend tegen de muzikanten. Hoewel hij namelijk de muziek voor Foenkk gecomponeerd heeft voordat het orkest werd gevormd, is hij nog altijd kleine gedeelten aan het herschrijven tijdens de repetities. De melodieën staan in principe vast, maar de breaks en stopmomenten zijn nog aan verandering onderhevig.

Professioneel

Er is echter absoluut geen man overboord, want de muzikanten zijn stuk voor stuk professioneel geschoold. Moeiteloos passen ze zich aan de wensen van Busscher aan. Lian Galliard, die als zangeres de naam LouLou draagt, zit tijdens een nummer waar zij niet in voorkomt zichtbaar genietend te luisteren naar haar medemuzikanten. “Het klinkt echt heel anders dan de tape”, verklaart ze. “Je hoort nu wat de instrumenten echt doen.” Als ze even later moet zingen, blijkt uit niets dat dit haar eerste repetitiedag is. Bovendien weet de pas 22-jarige haar stem uitstekend door te laten komen. Ze legt een warme souldeken over het funky geluid van het orkest.

Sowieso klinken de instrumenten al verdraaid goed op elkaar afgesteld. Voor wie denkt dat een dwarsfluit niet kan concurreren met een tenorsax, een altsax, een trombone en een trompet, bewijst Foenkk het tegendeel. Van de in totaal zeventien muzikanten ontbreken er op deze repetitie wel wat, maar ook met een paar instrumenten minder klinkt de muziek al fantastisch. Opzwepende dansmuziek met een edge. Want waar je lichaam instinctief reageert op de breakbeat en de funk, brengt Foenkk toch echt een ongewone mengeling aan muziekstijlen.

Vernieuwend

Busscher legt zijn muziek zelf uit als ‘live drum ‘n’ bass en breakbeat gemengd met moderne klassieke muziek’. De derdejaarsstudent Compositie & Muziek- en Studioproducties aan het Groningse Conservatorium realiseerde zich dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland, drum ‘n’ bass in Nederland eigenlijk alleen maar gedraaid wordt. Terwijl het live juist extra gaaf kan klinken. Vanuit die kiem is het idee voor Foenkk ontstaan, waarin de drum ‘n’ bass dus ook nog eens met andere stijlen gemixt wordt. Hierin is Foenkk volstrekt uniek.

“Klassieke muziek kan ook heel dansbaar zijn”, legt Busscher uit. “Juist door klassiek te combineren met populaire muziek, wil ik dat aspect benadrukken.” Zo bestaat de bezetting verder uit twee violen, een altviool en een cello. Meng dat met een versterkte gitaar en een basgitaar, toetsen, synths, elektronische percussie, drums en een hippe MC en het plaatje is compleet. Waar hij nu nog druk dirigerend het orkest staat te leiden, zal Busscher bij optredens zelf de synths bespelen. Maar omdat de muzikanten stuk voor stuk gewend zijn aan samenspelen, voorziet hij daarmee geen problemen.

Enthousiast

Om een orkest met zulke getalenteerde muzikanten te kunnen betalen heb je een flink budget nodig. Busscher heeft daarom een aantal fondsen aangeschreven, maar vooralsnog is geen van de aanvragen gehonoreerd. Wel heeft een plaatselijke muziekwinkel toegezegd te willen sponsoren. Maar al met al levert het nog geen vetpot op. Toch twijfelt Busscher niet aan het voortbestaan van Foenkk. “Alle muzikanten die nu aan het project meewerken, doen het echt niet om het geld”, zegt hij beslist. “Iedereen doet het omdat ie het tof vindt!” En dat blijkt ook wel uit de energie die al bij deze repetitie wordt opgeroepen.

Wat Busscher betreft blijft het niet bij een kortlopend project. Vóór de zomervakantie wil hij in en om Groningen wat optredens doen, om in het najaar het land in te trekken. “Een plek op Noorderzon zou ondertussen ook wel heel erg mooi zijn”, verzucht hij. Op de vraag of het orkest in de huidige bezetting blijft spelen, antwoordt Busscher: “Uiteindelijk zou het niet uit moeten maken welke muzikanten eraan meedoen.” Zo lang ze maar professioneel en enthousiast zijn. De muziek doet de rest.

Foenk treedt op 22 mei op tijdens het Twitterfeest in de Puddingfabriek en op 11 juni staat er een optreden in Vera gepland.