StukaFest verslag deel 2: Ook literatuur en theater op het menu

"Thuis lees je het stiekem weg, maar als ze tegenover je zit voelt het toch wat ongemakkelijk"

Sander Nieuwenhuijsen (tekst) & Jan Kazemier (foto's) ,

Huiskamerconcerten zijn inmiddels aan de orde van de dag. Was het een paar jaar geleden nog een vrij onbekend concept binnen de popcultuur, nu is het een ingeburgerd fenomeen, waar naast muziek ook aandacht is voor het geschreven woord en theater

"Thuis lees je het stiekem weg, maar als ze tegenover je zit voelt het toch wat ongemakkelijk"

Dit jaar kan het StukaFest publiek naast de nodige muziek, ook hun hart ophalen aan literatuur en theater. In hartje binnenstad is Renske de Greef al begonnen met voorlezen. Renske schrijft al van jonge leeftijd over lust en seks. Haar columns zijn overal te lezen en ook al is ze net 25 jaar, nu al heeft ze een aantal boeken op haar naam staan. In een studentenkamer leest ze een aantal van haar avonturen voor. Je zou denken dat studenten niet snel onder de indruk zijn van dit soort verhalen, maar het is muisstil. Er heerst een beetje een gespannen sfeer, er wordt wel gelachen maar niemand durft een vraag te stellen. Als een jongen uit het publiek samen met Renske met veel humor een verhaal voordraagt ontstaat er een wat lossere sfeer, maar het blijft wat ongemakkelijk met zulke plastische beschrijvingen. Thuis lees je het heerlijk stiekem weg, maar als ze recht tegenover je zit voelt het toch wat ongemakkelijk.
 
Door naar de woonboot voor Flux (en dus niet het aangekondigde Evy) Niet dat het veel uitmaakt, want het is dezelfde muziek maar dan in het Nederlands. In een vol half uur kunnen we proeven van de unieke muziek van de aan de popacademie afgestudeerde Irene Wiersma. Knus zit ze met drummer en gitarist in het hoekje van de boot. Om een beeld te geven, de liedjes hebben ergens wel wat weg van Roosbeef en Spinvis. Maar dan minder moeilijk, over alledaagse dingen zoals chocola. En dat smaakt naar meer!
 
In de buurt van Westerhaven speelt het NNT. Op de gang wacht iedereen onder het genot van een biertje tot we de kamer in mogen. Alhoewel, er is weinig studentenkamer over. De vloer en laatste meubels in de bijna lege kamer zijn beplakt met papier. Het publiek moet tegen de muren gaan staan. De mannelijke acteurs staan met instrumenten bij het aanrecht. De acteurs spelen opmerkelijke fragmenten uit de voorstelling ‘Hit it or Quit it’. Er worden dingen in brand gestoken, de kamer vult zich met rook en het publiek wordt geïntimideerd. Een unieke ervaring, die beloond wordt met een lang applaus.