Gideon: een uniek underground festival

100+ acts, 9 podia en als festivallocatie een alternatief en uiterst gezellig woonwagenkamp

Ennio Wolsink (tekst) & Paul de Groot (foto's) ,

Sinds twee jaren is het Gideon festival een begrip in Groningen. Dit allergrootste underground festival van het noorden vond dit jaar voor de derde keer plaats en wordt gekenmerkt door een erg gastvrije en open sfeer. Dit is ook niet verwonderlijk, daar het allemaal gebeurt op het terrein van een alternatief woonagenkamp. Een sfeerverslag van de vrijdag!

100+ acts, 9 podia en als festivallocatie een alternatief en uiterst gezellig woonwagenkamp

De eerste dag van het underground Gideon Festival vond plaats tijdens Bommen Berend, de Groningse feestdag waarbij gevierd wordt dat een paar honderd jaar geleden Groningen zich vrijgevochten had van een buitenlandse dreiging. Anno 2009 is er van dreiging in het noorden geen sprake meer, en met twee grote feesten in de stad kon de 28e niet meer stuk. En natuurlijk onweerde het dus aan het begin van de avond, wat het aantal Gideon-bezoekers waarschijnlijk ernstig naar beneden heeft gehaald.
 
Weer of geen weer, de sfeer op het terrein van het alternatieve woonwagenkamp Gideon was die van een uit de kluiten gewassen feest voor vrienden. Net alsof je op een erg gezellige camping bent met zigeuner-achtige charme, met toevallig over het hele terrein verspreid 9 podia. Wat opviel was dat het festival kleiner leek dan de verwachtingen die het had geschapen. Met 100 acts gedurende 3 dagen en de hoeveelheid promotie erom heen kon je wellicht een evenement verwachten van de schaal zoals het Bevrijdingsfestival. De organisatie verwachtte gedurende het hele weekend echter “maar” drie- tot vierduizend mensen.
 
Voor deze redacteur leek het festival gemoedelijk en bescheiden opgezet, voor één van de bezoekers van het festival die mij kon vertellen dat hij dit jaar al voor de derde keer kwam leek het eigenlijk allemaal “steeds meer commercieel”. Het is maar hoe je het bekijkt. Als je een heel groot festival verwacht en dan ontdek je dat het hoofdpodium in een tent zit van 15 bij 15 meter kan je even teleurgesteld raken. Totdat je een tijdje over het terrein rondloopt en gastvrijheid voelt die waarschijnlijk uniek is voor festivals in heel Nederland, zo niet ver daar buiten.
 
Laten we het ook nog over de line-up hebben. Namen die eruit sprongen waren New Cool Collective, Noisia, The Toasters, de Technootjes en Osdorp Posse. Er waren een aantal local heroes te vinden zoals Krause, Duroc, Bassid en Vortex. Verder was de line-up verrassend internationaal met acts uit ondermeer de Verenigde Staten, Israël, Servië, Frankrijk, Duitsland en Denemarken. Verreweg de meeste acts kwamen natuurlijk uit Nederland. Het is bijna oneerlijk om een aantal bands te noemen en de andere honderd niet, daarom hieronder wat highlights van optredens die ik zelf gezien heb.
 
Op de thrash stage blies de vuige muziek van de AMS Mofo's je in het gezicht. Eerst klonk het vooral als hard-harder-hardst-muziek, maar al gauw bleek dat uitstekende muzikanten verstopt waren onder al dat lawaai.
 
De Technootjes DJ´s Miguel & Davlov en K.cee & Orchid bevolkten gedurende de hele vrijdagavond de Simplon Stage midden op het grootste open veld van het Gideon terrein. Eerst was er dankzij het onweer haast geen hond die het waagde om voor het podium op de techno beats en freaky sounds te gaan dansen, maar gelukkig bleef het voor het rest van de avond droog en was er al een gauw een dansende massa hier te bespeuren.
 
In de reggae stage zat het propvol mensen die vermaakt werden door de uitermate relaxte jammin' dancehall/reggae music van The Forward Sound Movement. Ook hier kon lekker gedanst worden.
 
Zeer noemenswaardig was het laatste Groningse optreden van de overbekende hiphop crew Osdorp Posse, de hoofdact van deze dag van het festival. Hoe goed was dit memorabele optreden? Wat dacht je van vier à vijf crowd surfende mensen per minuut? Klinkt overdreven, maar het is nog waar ook! Def P was zeer ontroerd door het enthousiasme van het Gideon publiek en verklaarde dat Groningen altijd het meest hardcore publiek is.