Kenners tippen Groningse kroegen: Benzinebar is uit, De Knarie en De Ster populair

“Zorg dat je een band bij je hebt en zeg dat je een VIP-ruimte nodig hebt”

Eurosonic en Noorderslag houden niet op als de laatste bands klaar zijn. Voor sommige begint de avond dan pas echt, in de beruchte kroegen van Groningen, die nooit dicht gaan. “Het Groningse nachtleven is onovertroffen”, zegt artistiek directeur van Noorderslag en ex-Groninger Peter Smidt.

“Zorg dat je een band bij je hebt en zeg dat je een VIP-ruimte nodig hebt”

Eurosonic/Noorderslag is geen festival voor mietjes. Het programma van het festival loopt door tot een uur of twee, drie. En aangezien het beschouwd mag worden als de officieuze nieuwjaarsreceptie van de muziekindustrie, vloeit het bier rijkelijk. Al om een uur of elf staat hoofdlocatie Huize Maas vol met stevig tankende programmeurs en boekers. Er worden handen geschud, er wordt bijgepraat en soms worden er onder het genot van een pintje zelfs keiharde deals gemaakt. Groningen is er de ideale stad voor: anders dan bijvoorbeeld in Amsterdam mogen kroegen er zelf bepalen wanneer ze dicht gaan. “Het Groningse nachtleven is onovertroffen”, zegt artistiek directeur van Noorderslag en ex-Groninger Peter Smidt.

Na afloop van het programma trekt een stoet langs een aantal beruchte cafés, veelal op kruipafstand van poppodium Vera. De Ster, De Knarie en De Spieghel zijn daar veruit het populairst. “Als je harde metal aan je kop kunt verdragen, moet je zeker in De Ster zijn”, beaamt Arnoud Heikens. Als dj en voormalig programmeur van Vera kent hij het Groningse nachtleven goed. Ook discotheek Storm, iets verder van de Grote Markt, is populair. Peter Smidt heeft vast een verstandig advies voor iedereen die nacht in verdwijnt: “Hou het donderdag en vrijdag een beetje rustig, je moet zaterdag ook nog. Ik heb wel eens een spreker gehad op zaterdag die nogal stil was gedurende het seminar en na afloop bekende dat hij alle moeite had moeten doen om de boel binnen te houden. Ik zal maar geen namen noemen.”

De populaire kroegen hebben over het algemeen geen specifieke charme. Hun belangrijkste kwaliteit is dat ze tot heel laat open zijn. “Ik ga niet specifiek naar een bepaalde kroeg”, zegt programmeur Bert Dondorff van Luxor Live in Arnhem. “Ik ga gewoon mee met de mensen waar ik op dat moment mee aan het netwerken ben. Normaal valt het trouwens wel mee, maar vorig jaar liep het echt uit de hand.” Hij vindt het een goede zaak dat de cafés in Groningen open zijn tot je erbij neervalt. “Sommige gemeenten doen daar veel te spastisch over. Als je om drie uur alle kroegen tegelijk sluit, heb je veel meer kans op opstootjes.” Voor de zaterdagavond – na Noorderslag – heeft hij een wat minder bekende tip: “Café De Kroeg van Klaas, achter de Oosterpoort”, zegt hij. “Daar is het wat minder druk.”

De Benzinebar, jarenlang een cultcafé, lijkt aan populariteit in te boeten. Het beruchte etablissement in de Groningse hoerenbuurt is open tot het licht wordt en een populaire hangout voor prostituees aan het einde van hun dienst. Het is er donker en vies: een ideale plek om de netwerkborrels van het festival voort te zetten. “Vroeger hing er echt een buzz omheen. Dat is nu niet meer zo”, zegt Heikens. “De Benzinebar is nogal onregelmatig open”, zegt Dondorff. “Ik ben er vroeger wel geweest. Een vreemde tent.” Onregelmatig is niet helemaal het juiste woord, onduidelijk voor de niet-Groninger wel. Peter Smidt wil wel een goed woordje doen voor de bar. “De Benzinebar is tegenwoordig alleen op zaterdag open. Ze hebben er een fabuleuze dj die een perfecte mengeling van Hepie en Hepie, vieze liedjes en verantwoorde muziek draait. Je moet er niet eerder dan een uur of vier, vijf aankomen.”

Ook Dennis Weening weet alles over bier en lange nachten. Als presentator en muzikant belandde hij vaak genoeg in een van de cafés van de Groningse binnenstad. “Op zulke tijdstippen zijn alle kroegen fout”, zegt hij. “Je komt er niet voor de goede muziek, maar alleen om te zuipen.” Vorig jaar belandde Weening in discotheek Shadrak met de Five O’Clock Heroes. De band was zo dronken en stoned dat ze een half uur wezenloos op de dansvloer voor zich uit hebben staan staren, vertelt hij. “Het jaar daarvoor ben ik van kroeg naar kroeg gegaan met de mannen van GEM. Op een gegeven moment heb ik ergens geroepen dat GEM de belangrijkste band van Noorderslag was en dat de bar boven open moest. Ze kenden GEM niet, maar deden het toch maar. Een goede tip: zorg dat je een band bij je hebt en zeg dat je een VIP-ruimte nodig hebt.”