“Ik had al een jaar of vijf in mijn hoofd dat ik een feest wilde geven. Ik wist dat nog niemand in Groningen iets met deze muziek deed, en dan moet je het introduceren. Ik heb eigenlijk altijd al meer een gevoel gehad voor de diepere en wat warmere sound dan voor harde en strakke techno. Dat vond ik wel mooi in die tijd, maar ik ging op een gegeven moment naar de diepere kant en dat deden ze toen op feesten en festivals in Duitsland. Ook liep ik al met het idee om het in Simplon te doen, maar daar zaten ze middenin de verbouwing. Dus ging ik op zoek naar een andere locatie, en kwam terecht bij Huize Maas.”
Op 13 oktober 2001 was de eerste editie van Technootjes een feit. Omdat Michiel al zeer bekend was met de Groningse dancescene en er veel contacten had, waren het op deze avond alleen maar Groningse dj’s als Ven en Luca die hun ding mochten doen. Mede vanwege de zeer ludieke flyer, een zakje met borrelnootjes, trok Technootjes als feest veel aandacht. “Ook al waren er die avond veel dingen niet goed, het geluid was bijvoorbeeld erg slecht, was de sfeer die avond echt te gek. Na die eerste editie was aan het rondkijken naar een andere locatie en kwam de Zapclub om de hoek kijken. Simplon was inmiddels uit de verbouwing en de Zapclub had veel belangstelling en oog voor het concept. Ze zeiden dan ook tegen me: van harte welkom in Simplon en blijf hier vooral je ding doen.”
Technootjes was één van de eerste organisaties die minimal programmeerde. Waarom?
“Ik wilde gewoon diepere, mooiere en betere muziek. Technootjes, de naam zegt het al, doet techno en als men het een andere naam wil geven, prima, noem het dan maar minimal. Al hoor ik wel eens dat minimal geen goede muziek zou zijn, maar dat is onzin. Ik probeer gewoon goede muziek te programmeren en dat heeft niks te maken met of iets een hype is. Ik vind juist dat dit soort muziek het mensen gemakkelijker maakt om lekker te dansen, om er helemaal in op te gaan.”
“Ik koop zelf platen en bouw steeds meer contacten op met artiesten. En dat contact probeer ik ook te onderhouden. Van veel artiesten krijg ik tracks toegestuurd, ook tracks die nog niet gereleased zijn, en daardoor weet ik wat er aan zit te komen. De laatste twee jaar doet Technootjes dingen waar in de buitenlandse dancescene ook veel over gesproken wordt. Het is heel apart, maar veel dj’s en artiesten kennen onze naam. Ik denk ook wel dat het Simplon en Groningen in ieder geval in de dancewereld op de kaart heeft gezet. En we zijn ook een springplank geweest voor lokale talenten als Delano en William S.”
Wat is het geheim van Technootjes?
“Bij Technootjes wordt er niet gezeurd over hoe je erbij loopt, gaat het niet om uiterlijkheden. Bij ons is het puur: de mensen zijn gezellig, de muziek is niet nep het is geen commercieel gedoe. Mensen gaan hier ook niet juichen omdat ze moeten juichen. Hier in Groningen juichen mensen pas als er een bepaald niveau is bereikt met de muziek, en daar moet je als dj heel hard voor werken. Dat is het mooie aan Groningen: hier is alles lekker puur, no nonsense. En Technootjes staat garant voor kwaliteit op muziekgebied. Als ik met dit concept naar Amsterdam was gegaan, was elk feest uitverkocht geweest. Het lijkt ook wel of het tegenwoordig steeds minder om de muziek gaat en meer om het gelul eromheen.”
“Er is me vaak gevraagd waarom ik niet op safe speel, dus commerciëler te werk ga. Ik weet donders goed wat ik haal en ik wil het alleen maar goed hebben. Ik ga niet zomaar een naam boeken omdat het dan wel uitverkocht zal raken. Dan had ik al lang voor andere, grotere namen gekozen. Ik wil daarin mijn rol hebben. Het is mijn feest, mijn muziek, mijn manier.
Of het nou populair is of niet. Ik doe het niet uit commerciële overwegingen. Dat zie je wel aan de boekingen, want anders had ik wel grotere namen geboekt. Ik moet er juist vaak geld bijleggen. En ik denk dan: als je de muziek en het concept Technootjes goed vindt, kom dan ook langs. Ook de mensen uit het westen van het land, want we hebben je hard nodig om de zaal vol te krijgen. Uitverkocht zijn we meestal niet, maar het is wel altijd lekker druk. Ik geef deze feesten echt puur uit liefhebberij.”
Wat waren de hoogte- en dieptepunten in deze vijf jaar?
“Hoogtepunten waren dat alle artiesten die ik op mijn verlanglijstje had staan, ook daadwerkelijk op Technootjes hebben opgetreden. Tenzij ze onbetaalbaar waren, zoals Richie Hawtin of Sven Väth. En de provinciegrenzen overgaan en twee geweldige edities beleven in Doornroosje in Nijmegen. Waarvan de editie met Ricardo Villalobos zowel een hoogtepunt als dieptepunt voor me was. Die avond mogen draaien met één van mijn helden, een uitverkocht huis en een bus Groningers die voor dit feest naar Nijmegen was gekomen, dat was echt te gek. Maar een week daarvoor was mijn vader overleden, dus het was wel een zware avond. Al was het wel erg mooi hoe iedereen in mijn omgeving daarmee omging. Heel warm, en daar heb ik veel steun aan gehad.”
“Afgezien van het overlijden van mijn vader, dat zeker een dieptepunt was, heb ik me toch ook wel vaak vergist in mensen. Voor de meeste mensen in de dancescene lijkt het allemaal big business te zijn geworden. Ik voel me dan ook wel eens alleen staan met mijn concept. Met veel dingen lopen we voorop in Nederland. Technootjes is bijvoorbeeld de eerste organisatie in Nederland die een Kompakt Label Night heeft gedaan, en ik noem het boeken van Luciano en Ada, die toen op het punt stonden om door te breken, en ga zo maar door. En toch heb ik het gevoel dat mensen niet altijd evenveel waardering voor het concept hadden.”
Wat gaat de toekomst brengen voor Technootjes?
“Tja, dat is wel een beetje sneu. Ik had namelijk een vijfjarenplan. Want toen ik hiermee begon, wist ik ook niet waar het naar toe zou gaan. Maar wat ik nu gepresteerd heb, dat iedereen in Nederland die iets met techno heeft weet van het bestaan van Technootjes, dat is voor mij al een mijlpaal. We zijn inmiddels zelfs bekend in bijvoorbeeld Berlijn en bij veel bekende buitenlandse dj’s. Maar een toekomstbeeld is heel moeilijk te geven. Ik probeer gewoon door te gaan en de planning loopt nu alweer tot volgend jaar maart. Misschien gaat iemand het concept in de toekomst ook wel overnemen. Ik weet het gewoon echt nog niet.”
Technootjes programmeert al vijf jaar de diepere, warmere techno
En dat wordt gevierd...
Technootjes viert vrijdag en zaterdag zijn vijfjarige bestaan met een weekend dansen in Simplon. Begonnen vanuit een diepgewortelde passie voor dancemuziek, is Technootjes inmiddels een begrip in Groningen en ver daarbuiten. Michiel, de man achter de organisatie, begon rond 1992 met het kopen van platen en bezocht veelvuldig feesten en festivals in Duitsland. Daardoor ontstond het idee voor Technootjes.