Nieuwe Groninger wereld-elektronicaplaat alleen op iTunes te beluisteren Nieuwe Groninger wereld-elektronicaplaat alleen op iTunes te beluisteren

'We vinden wereldmuziek een vreselijke term'

, Lemke Kraan,

Nieuwe Groninger wereld-elektronicaplaat alleen op iTunes te beluisteren

'We vinden wereldmuziek een vreselijke term'

Lemke Kraan, ,

Travelogues: een nieuwe elektronische release van Groningse bodem. Maar makers Renger Koning en Ruud van As van collectief Wired To The World brachten hun muziek niet op cd uit, en ook niet op vinyl. “Iedereen wil tegenwoordig de nummers toch op zijn mp3-speler zetten. Dus we konden het maar beter meteen goed doen.” De plaat is daarom alleen via Apple’s iTunes te koop.

'We vinden wereldmuziek een vreselijke term'

Drie jaar hebben Renger Koning en Ruud van As aan het album gewerkt. “We hadden geen vooropgezet doel. We wilden alleen maken wat we zelf leuk vonden, en niemand hoefde het te horen.” Toch is de plaat Travelogues, die de twee Groningse muzikanten onder de naam Wired To The World maakten, 6 november uitgekomen. Alleen ligt de cd niet in de platenwinkel. De liefhebber zal het internet op moeten om de muziek aan te schaffen, want de plaat is alleen verkrijgbaar in de webwinkel van Apple’s iTunes. Koning: “Iedereen wil tegenwoordig de nummers toch op zijn mp3-speler zetten. Dus we konden het maar beter meteen goed doen. Als je het op cd uitbrengt, liggen er over een paar jaar nog tweehonderd cd’s onder het logeerbed die niemand wil hebben.” Jaarlijks verkoopt iTunes ongeveer een miljard nummers, en sinds 2004 is de webwinkel ook in Nederland te bezoeken. Toch zijn de Nederlandse artiesten die hun muziek op iTunes aanbieden nog op een hand te tellen. Wired To The world maakt bovendien gebruik van Creative Commons Sampling License. Dat betekent dat iedereen nummers of samples mag gebruiken voor zijn eigen muziek. Hiermee dragen de muzikanten een filosofie uit: Dare to Share. Wie naar Travelogues luistert, hoort de hele wereld voorbijkomen. Maar het is geen wereldmuziek. “Op iTunes staan we in de categorie elektronica. Daar ben ik blij om, want ik vind wereldmuziek een vreselijke term.” De luisterelektronica is geïnspireerd op reizen die Koning en Van As gemaakt hebben. “Ik neem altijd dingen op als ik op reis ben. Zoals de sample in het nummer Delay Lama: die is van een man die bij een tempel in Kathmandu de hele dag gebeden zat op te ratelen.” Renger en Van As zijn ervaren muzikanten. Koning: “We hebben allebei in bandjes gezeten en met mijn bedrijf Soundbase produceer ik muziek voor films en commercials, geluidseffecten en jingles.” De plaat is daarom ook geheel opgenomen in Konings studio in de Puddingfabriek. “Voor onze muziek hebben we overal dingen vandaan gehaald. We willen af van de keiharde liedjesstructuur. Muzikanten doen teveel aan zelfcensuur. Waarom zou je als funkband niet eens een keer uit een ander genre mogen putten? Ruud en ik vinden van alles leuk en willen ons niet tot een genre beperken. Want eerlijk is eerlijk: echt iets nieuws wordt er niet meer gemaakt. Er is al zoveel gedaan. Maar je kunt wel nieuwe combinaties uitproberen. We zijn van plan dat heel breed te gaan trekken.” Op iTunes is van elk nummer van de plaat Travelogues dertig seconden gratis te beluisteren. Ook kan iedereen hier het nummer Raga2Rio downloaden en remixen. De beste inzending zal op het volgende cyberalbum komen te staan.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen