Om maar met de deur in huis te vallen: popmuziek begint langzaam te leven. Sommige gemeentes kiezen keihard voor popmuziek en trekken daar veel geld voor uit. Tilburg en Den Haag zijn twee voorbeelden. Toch blijkt zelfs in die gemeentes dat het niet altijd even makkelijk is. Den Haag verbouwde het Paard van Troje en kwam op een torenhoge huur uit die de bewoners van de popzaal bijna de kop kostte. Extra financiële steun was noodzakelijk. Het siert een gemeente dat ze dat wil opbrengen.
Maar laten we niet overdrijven. Er zijn meer voorbeelden van plekken waar het niet goed gaat. Almere is het mooiste en tegelijk meest trieste voorbeeld. Wanbeleid leverde een totaal onbruikbaar poppodium op dat al binnen drie maanden failliet was. Nu staat het leeg, de kans dat het voor één euro naar een discoboer gaat is heel groot. Voor een popconcert moet Almere nog steeds naar Amsterdam. Hoe het niet moet, is dus duidelijk. Maar hoe moet het wel? Wat deden gemeentes om ons een betere popcultuur te geven. 3VOOR12 wandelt samen met de 3VOOR12/lokaalredacties door het land en doet een aantal plaatsen aan.
We beginnen helemaal beneden, in Sittard-Geleen. Vroeger twee aparte gemeentes, niet zo lang geleden samengevoegd. Hernieuwde daadkracht, ook voor pop- en jongerencultuur zou je denken. Helaas. De kleine knusse Boerderij in Geleen, het iets grotere en bekendere ex-kernpodium Fenix in Sittard en weer in Geleen de Hanehof, voor de grotere concerten zijn allen afgezakt tot de b-garnituur van het livecircuit. Wat ooit een mooi zalenpalet was, droogde uit en bladderde af. Reden: gebrek aan visie en beleid.
UITDROGING
Zo is de Hanehof is vorig jaar nog wel gerenoveerd met gemeentegeld. Maar op zo'n manier dat Jan Smeets, met zijn Buro Pinkpop de belangrijkste boeker van iets grotere acts in de regio, er zijn handen vanaf heeft getrokken. De hal zou alleen cosmetisch zijn opgefrist, de zaal zelf is onveranderd en dus nog steeds ontoereikend.
Kun je dat als weliswaar heel kostbare maar tenminste nog goedbedoelde knulligheid bestempelen, het verhaal rondom Fenix is van een heel andere orde. De functie die het podium vroeger had in de regio is ze al lang verloren. Binnen de gemeente is er onenigheid over de functie van Fenix. Het CDA denkt een enorm bloeiend popcentrum te hebben, D66 zit dichter bij de waarheid met haar constatering dat Fenix niet meer als poppodium gebruikt kan worden. Even was er het plan om de tent te sluiten, toen toch maar niet. Nu sukkelt de zaal voort en houdt het hoofd boven water met feestjes en af en toe een concertje.
Een heel ander geluid klinkt er uit Arnhem. Ook daar was onwetenheid en onwennigheid ook de kern van het beleid. Maar in de afgelopen vier jaar heeft een coalitie van PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en de lokale partij Zuid Centraal hard gewerkt aan een visie op popbeleid. Voornaamste resultaat is de verbouwing van historische bioscoop Luxor tot poppodium. Zo'n beetje alle partijen waren voor.
UITSTEL ALS BELEID?
Minder florisant gaat het een paar kilometer verderop in Nijmegen. Die stad is al meer dan vijftien jaar bezig met het regelen van een fatsoenlijke plek voor Doornroosje. In tegenstelling tot Fenix in Sittard heeft Doornroosje ondanks alle problemen de vlam wel nog levend weten te houden. Dat ligt zeker niet aan de belangrijkste collegepartijen PvdA, SP en GroenLinks, die op papier misschien het beste pophart hebben, maar ook in de afgelopen vier jaar niet echt de keuze voor een goed poppodium durfden te maken. Laatste plan van de coalitie: een private partij betaalt de nieuwbouw, de gemeente subsidieert de huurder, Doornroosje. Klinkt mooi, en dat probeert de huidige wethouder ook zo te verkopen. Deskundigen rillen echter van deze constructie. Een simpel rekensommetje haalt het plan snel onderuit. Nieuwbouw kost ongeveer 15 miljoen euro, daarover zijn alle partijen het eens. Een particuliere eigenaar zou voor zo'n kostbaar pand op een huur van pakweg anderhalf miljoen euro per jaar uitkomen (tien procent van de bouwkosten) om het terug te kunnen verdienen in tien jaar. Maar met de subsidie die Nijmegen aan Doornroosje wil geven, kan Doornroosje dat niet lang volhouden niet op te brengen. Niet heel lang tenminste. Maar ja, dat is het probleem van een volgend college.
Helemaal bovenin tenslotte heeft Groningen de schijn mee. Met de grootste muziekconferentie annex festival Eurosonic/Noorderslag geeft de stad elk jaar het spetterende startschot voor de Nederlandse popwereld. Daarnaast huisvest de gemeente een van de meest roemruchte popzalen die ons land kent: Vera. Groningen gaf lang het meeste subsidie uit per popbezoeker. Goed bezig zou je kunnen zeggen. Toch straalt het beleid minder pop uit dan je zou denken.
Want wanneer kwam de lokale politiek in actie? Om Noorderslag uit te breiden en zo de stad nog beter op de popkaart te zetten? Omdat ze op die grote muziekconferentie aankondigde voortaan popcd's met Groningse artiesten als relatiegeshenken te gaan uitdelen? Nee, ook hier ontwaakte de politiek pas echt op het moment dat het niet goed ging. Podium Simplon kantelde door een aangekondigde bezuiniging en leek door gesteggel in de politiek in eerste instantie zelfs een duwtje te krijgen van de wethouder. De gemeenteraad greep in en redde de zaal met een motie. Maar opgelost zijn de problemen nog steeds niet. En een echt idee wat er nu moet met Simplon ook niet. Dat mag het volgende college oplossen.
Check vooral ook de verhalen op 3VOOR12/lokaalsites!!! Maandag het slot met de beloftes en een advies: groen, blauw of rood???
Popmuziek en gemeentes: de wil is er soms, de kennis en het geld nog niet
Het 3VOOR12 stemadvies – II: de daden
Vorige week heeft 3VOOR12 met hulp van de 3VOOR12/lokaal redacties voor je in kaart gebracht waar de popschoen wringt op lokaal niveau. Deze week kijken we naar de poppetjes. Wie heeft wat voor elkaar gekregen, of juist niet?