Hoe bevalt het Groverpop in het Viadukt?
“Erg goed! We komen hier eindelijk toe aan de dingen die we willen doen. Het afgelopen anderhalf jaar was er toch veel stress in Simplon. Daar ging het in de eerste plaats om geld verdienen en verloren we een beetje uit het oog waar het eigenlijk om hoort te gaan: muziek. Hier werken we met enthousiaste vrijwilligers en houden we meer geld en tijd over om rustig ons ding te doen.”
En dat is?
“Het ondersteunen van initiatieven van derden. In Simplon hielden we ons eigenlijk vooral bezig met de programmering van lokale en andere bands. Dit doen we nog steeds met de wekelijkse concerten op de zaterdag in het Viadukt, maar we willen ons niet langer binden aan één bepaalde locatie. Initiatiefnemers kunnen bij ons aankloppen, wanneer zij hulp kunnen gebruiken bij het organiseren van hun activiteiten. Zo zetten we bijvoorbeeld in samenwerking met de metalorganisatie Grun’n Metals Combined avonden neer in Simplon. Daarnaast was er natuurlijk al de samenwerking met zalen als Subtunes in Delfzijl, De Pluu in Winsum en B-Café in Leek.”
Hoe staat het verder met Groverpop in de provincie?
“In de provincie is ontzettend veel vraag naar popconcerten, workshops en oefenruimtes. Het leeft enorm. De popcultuur is de grootste subcultuur en in de stad gebeuren er een hoop opwindende dingen, maar in de provincie staat dit nog in zijn kinderschoenen. Wij als Groverpop hebben dus een belangrijke functie in het ondersteunen van deze ontwikkelingen buiten de stad, waar de wil er wel is maar de kennis nog niet altijd. Bijvoorbeeld over het aanvragen van subsidies. Er is door het FPPM (Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing, red.) geld beschikbaar gesteld dat wij mogen verdelen over verschillende podia en evenementen. We gaan op dit moment alle gemeentes langs om in kaart te brengen wat er allemaal speelt op het platteland. Wat loopt er al? Wat kan verbeterd worden? Waar is vraag naar? Als we dit op een rijtje hebben, kunnen we gaan kijken welke investeringen er gemaakt moeten worden om het popklimaat in de provincie te stimuleren en te bevorderen.”
Van lokale programmering naar popkoepel?
“We willen geen duffe bedoening worden, wat sommige popkoepels toch wel zijn. Zie het maar als de professionalisering van Groverpop. We blijven heel praktijkgericht bezig met de lokale programmering op de maandagavond in De Kar. En we zijn blij dat we, in samenwerking met het Viadukt, de zaterdagavond gaan doen. De eerste avond in het café hebben we gehad en was een groot succes. Verder is de grote zaal helemaal verbouwd en daar gaan we 8 april los met Lawn, Whipster en LPG. Waar het in het café meer gaat om beginnende lokale acts, letten we in de zaal strenger op de kwaliteit en gaan we, naast regionale bands, ook nationale en af en toe een internationale act neerzetten. De zaterdagavond komt er in Groningen vreemd genoeg een beetje karig vanaf, qua concerten. Je hebt de kelderbar in Vera, maar dat is het eigenlijk wel. We proberen natuurlijk niet te concurreren met Vera of andere podia, maar juist een aanvulling te zijn op het huidige aanbod in de stad.”
1 april spelen Une en Jalowski in het café in Het Viadukt
8 april is de opening van de verbouwde zaal met Lawn, Whipster en LPG
Groverpop slaat zijn vleugels uit
‘Het leeft enorm in de provincie’
Met het vertrek van Groverpop en Zapclub verloor Simplon eind vorig jaar twee gezichtsbepalende organisaties. Zapclub leidt intussen een zwervend bestaan door de stad, maar hoe staat het met Groverpop? De popkoepel heeft zich genesteld in Het Viadukt. Tijd voor een gesprek met 'mister Groverpop', Patrick van Lint.